Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Ξεκινά τη Δευτέρα η ανάρτηση της Αθήνας

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα… τελευταία ραβασάκια από την ΑΑΔΕ αναμένεται να λάβουν μέχρι αύριο οι ιδιοκτήτες της πρωτεύουσας, καθώς ξεκινάει σε λίγες ώρες η ανάρτηση της Αθήνας.

Ηδη, σε μεγάλη μερίδα πολιτών έχουν αποσταλεί τα αντίγραφα κτηματολογικών αποσπασμάτων, ενώ για τους επόμενους δύο μήνες και συγκεκριμένα έως τις 3 Αυγούστου καλούνται να «τσεκάρουν» ότι όλα όσα δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο το 2008 είναι ορθά.

Πάντως, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του φορέα, μόλις 1 στους 5 μπήκε στη φάση της προανάρτησης να ελέγξει τα δεδομένα που είχαν καταγραφεί πριν από 12 χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως αυτήν τη στιγμή καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία, αφού πρόκειται για το τελικό στάδιο και τυχόν ασυνέπεια μπορεί να στοιχήσει ακριβά.

Αύριο, 1η Ιουνίου, λοιπόν, έρχεται η σειρά του Δήμου Αθηναίων, που περιλαμβάνει 1.343.369 ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Η ανάρτηση διαρκεί δύο μήνες για όσους μένουν στην Ελλάδα και τέσσερις για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων μένουν στο εξωτερικό, καθώς και για το Δημόσιο, το οποίο πρέπει να «τσεκάρει» την περιουσία του.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τα στοιχεία που είχαν αρχικώς δηλώσει το 2008 οι πολίτες, τσέκαραν στη φάση της προανάρτησης και είναι η τελευταία ευκαιρία των ιδιοκτητών να επικαιροποιήσουν στον φορέα τις περιουσίες τους. Συγκεκριμένα, όσοι δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να το κάνουν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα φανούν στο μέλλον ως «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα».

Το διάστημα 22 Απριλίου – 24 Ιουνίου 2019, που εξελισσόταν η διαδικασία της προανάρτησης για την Αθήνα, αιτήσεις διόρθωσης στοιχείων έκαναν 15.046 πολίτες.

Αναλυτικότερα, το διάστημα κατά το οποίο «έτρεχε» η διαδικασία της προανάρτησης, αιτήσεις διόρθωσης στοιχείων έκαναν 15.046 πολίτες. Τα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, δηλαδή το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, επισκέφθηκαν 25.874 άτομα. Από αυτούς, δηλώσεις παρέλαβαν οι 8.652 και συμπληρωματικές αιτήσεις στοιχείων έδωσαν οι 2.156. Την ηλεκτρονική διαδικασία, όσον αφορά στις αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων, διάλεξαν 27.069 πολίτες.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις για στοιχεία διόρθωσης δικαιούχου ανέρχονται στις 5.546, για στοιχεία γεωτεμαχίου 804, για είδος δικαιώματος 1914, για διαφορά εμβαδού κτηματογράφησης/αμφισβήτηση ορίων 140, για λανθασμένο εντοπισμό 44, για μη εντοπισμό ακινήτου 29 και για στοιχεία τίτλου/μεταγραφής/εγγραφής 1.900.

Η προανάρτηση της Αθήνας, με βάση τα στοιχεία που δηλώθηκαν το 2008, αφορά 544.682 φυσικά και 7.645 νομικά πρόσωπα, με το πλήθος των ιδιοκτησιών να είναι 726.951 ακίνητα και 56.377 γεωτεμάχια. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό γεωτεμαχίων για τα οποία υποβλήθηκαν δηλώσεις ανέρχεται στο 96,6%, που σημαίνει ότι υποβλήθηκαν 1.538.128 δηλωθέντα δικαιώματα, εκ των οποίων τα 33.173 απορρίφθηκαν. Αντίστοιχα, 11.630 είναι τα δικαιώματα που προκύπτουν από στοιχεία τρίτων, τα οποία όμως δεν έχουν δηλωθεί.

 «Διαμεσολαβητής»

Ο σχεδιασμός του Κτηματολογίου είναι για πρώτη φορά στην Αθήνα να εφαρμοστεί το μοντέλο «ανάδοχος – διαμεσολαβητής». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ανάδοχα σχήματα θα αναλάβουν χρέη διαμεσολαβητή σε μια προσπάθεια να μη χάνεται ούτε χρόνος αλλά ούτε και χρήμα. Ειδικότερα, με το νέο σύστημα εξέτασης αντιρρήσεων ο αριθμός τους από ένα εκατομμύριο, που εκτιμώνται με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος κτηματογράφησης, θα μειωθεί στις 500 χιλιάδες. Ταυτόχρονα, στην περίπτωση που ο θιγόμενος δεν συμφωνεί με τη γνωμάτευση του «διαμεσολαβητή κτηματογράφησης», τότε η υπόθεσή του θα παραπέμπεται σε Επιτροπή Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης.

Σύμφωνα με πηγές του Κτηματολογίου, μόλις ο ένας στους πέντε ιδιοκτήτες μπήκε στο σύστημα για να ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων που αφορούν τα ακίνητά του. Ετσι, ο φορέας έχει αποφασίσει να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους τόσο πριν από τη διαδικασία της ανάρτησης όσο και κατά τη διάρκειά της μέσω μίας νέας φόρμας, για την οποία θα ειδοποιηθούν.

Στο διαδικαστικό κομμάτι, όσοι δικαιούχοι εντοπίζουν κατά την ανάρτηση σφάλματα στην καταγραφή της ιδιοκτησίας τους (είτε γεωμετρικά είτε αναφορικά με τους τίτλους χωρίς να αφορούν ζητήματα δικαστικής διεκδίκησης) θα μπορούν πλέον να καταθέτουν αιτήσεις διόρθωσης στο Γραφείο Κτηματογράφησης και θα συντάσσεται υποχρεωτικά έκθεση αποδοχής ή απόρριψης στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου με τη χρήση των κωδικών TAXISnet.

Εν συνεχεία, τα στοιχεία της ανάρτησης θα μεταβάλλονται αιτιολογημένα χωρίς να απευθύνονται πλέον σε Επιτροπές Ενστάσεων, οι οποίες επιβαρύνουν τον πολίτη. Οταν ο θιγόμενος δεν συμφωνεί ή όταν οι διορθώσεις είναι εκτεταμένες (αφορούν σφάλματα σε πολλά ακίνητα) ή είναι αναγκαία η προάσπιση δημοσίου συμφέροντος, το Γραφείο Κτηματογράφησης θα παραπέμπει σε Επιτροπές Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης, οι οποίες θα συσταθούν για τον σκοπό αυτόν.

Βασικός στόχος παραμένει να αποκτήσουν όλα τα ακίνητα Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου με καταρχήν δικαιούχο κυριότητας και να καταγραφούν οι εκκρεμείς διεκδικήσεις, οι οποίες σε δεύτερο χρόνο θα λυθούν στις δικαστικές αίθουσες.

 ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ «ΤΡΕΞΟΥΝ» ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Βέβαια, το Κτηματολόγιο, πέρα από τη συλλογή δηλώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα «τρέξει» και άλλες αναρτήσεις εντός καλοκαιριού σε διάφορες περιοχές της χώρας. Πρόκειται για τις: ΠΕ Κιλκίς (Περιφ. Κεντρικής Μακεδονίας), ΠΕ Ημαθίας (Περιφ. Κεντρικής Μακεδονίας), ΠΕ Λάρισας (Περιφ. Θεσσαλίας), ΠΕ Κορινθίας (Περιφ. Πελοποννήσου), ΠΕ Αχαΐας (Περιφ. Δυτικής Ελλάδας), ΠΕ Ηλείας (Περιφ. Δυτ. Ελλάδας), ΠΕ Βοιωτίας και ΠΕ Ευβοίας (Περιφ. Στερεάς Ελλάδας), ΠΕ Φθιώτιδας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας), ΠΕ Μαγνησίας (Περιφ. Θεσσαλίας), ΠΕ Κοζάνης (Περιφ. Δυτικής Μακεδονίας), ΠΕ Πιερίας (Περιφ. Κεντρικής Μακεδονίας), ΠΕ Θεσσαλονίκης (Περιφ. Κεντρικής Μακεδονίας), ΠΕ Αρτας (Περιφ. Ηπείρου), ΠΕ Πρέβεζας (Περιφ. Ηπείρου) και ΠΕ Λευκάδας (Περιφ. Ιονίων Νήσων).

Τι είναι η ανάρτηση

Με αυτήν δημοσιοποιούνται η καταγραφή των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν και η μετέπειτα επεξεργασία τους από νομικούς και τοπογράφους. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται σε όλους εκ νέου η δυνατότητα ελέγχου, επιβεβαίωσης ή και διόρθωσης τυχόν λαθών.

Στην ανάρτηση συμμετέχουν κατ’ αρχάς όσοι έχουν υποβάλει δήλωση, όμως και οι δικαιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι την ανάρτηση δήλωση έχουν μία ακόμη ευκαιρία να καταγράψουν το δικαίωμά τους και να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Η ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων (πινάκων και διαγραμμάτων) πραγματοποιείται στα γραφεία κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού λόγω κορονοϊού και ηλεκτρονικά για διάστημα δύο μηνών.

Κάθε δικαιούχος μπορεί να δει τα στοιχεία της ανάρτησης, είτε με τη χρήση των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιεί στις εφαρμογές TAXISnet είτε αφού δημιουργήσει (αν δεν έχει ήδη) τον προσωπικό του κωδικό Κτηματολογίου και εισάγει επιπλέον τα τρία «κλειδιά» που βρίσκονται στο αποδεικτικό της δήλωσής του. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει τους κωδικούς TAXISnet θα δει όλα τα ακίνητα των περιοχών που βρίσκονται σε ανάρτηση και έχουν συνδεθεί με τον ΑΦΜ του.

Ηλεκτρονικά, επίσης, θα υποστηρίζεται η υποβολή αίτησης διόρθωσης προσωπικών στοιχείων μέσω της ειδικής εφαρμογής «Ανάρτηση» στην ενότητα «Κτηματογράφηση» των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Απαραίτητα στοιχεία για την πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή είναι τρία «κλειδιά»: Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης, Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας, τα οποία αναγράφονται πάνω στο Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης.

Μέσω της ανάρτησης οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί σωστά και δεν θα υπάρχουν προβλήματα στη μετέπειτα λειτουργία του Κτηματολογίου.

Συνεπώς, στη φάση αυτή η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης, που περιλαμβάνουν την υποβολή και την εξέταση αιτήσεων διόρθωσης/ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Το πιο κρίσιμο σημείο της διαδικασίας της ανάρτησης είναι ο προσεκτικός έλεγχος των εγγράφων που θα παραλάβει κάθε δικαιούχος ταχυδρομικά. Σημειώνεται ότι καθένας θα λάβει τόσα αποσπάσματα όσα είναι και τα δικαιώματα που δήλωσε.

Εάν κάποιος που έκανε δήλωση ιδιοκτησίας δεν παραλάβει τον φάκελο που θα αποσταλεί από το Κτηματολόγιο, θα πρέπει να απευθυνθεί στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Οι δικαιούχοι που για οποιονδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι την ανάρτηση δήλωση έχουν μία ακόμη ευκαιρία να προσέλθουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης και να καταγράψουν το δικαίωμά τους, ώστε να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Με την ανάρτηση, καθένας λαμβάνει γνώση της καταγραφής των δικαιωμάτων του και της γεωγραφικής απεικόνισης του ακινήτου του και, εφόσον συμφωνεί με τα στοιχεία αυτά, δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια.

Στην περίπτωση που δεν συμφωνεί με κάποιο από τα καταγεγραμμένα στοιχεία μπορεί να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση.

Ξεκίνησε η προανάρτηση ΓΙΑ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Συγκεκριμένα, στις 25 Μαΐου ξεκίνησε η διαδικασία της προανάρτησης για όσους έχουν ακίνητη περιουσία στις Δημοτικές Ενότητες: Λαμίας του Δήμου Λαμίας στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας και Λιβαδειάς του Δήμου Λεβαδέων στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, οι οποίες αφορούν σε 184.240 ιδιοκτησιακά δικαιώματα.

Η προανάρτηση είναι η προκαταρκτική ενημέρωση των δικαιούχων μετά την επεξεργασία των δηλώσεων και στόχος της είναι η επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων και η υπόδειξη τυχόν σφαλμάτων από τους δικαιούχους.

Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) για δύο μήνες, οι ιδιοκτήτες με χρήση των κωδικών του TAXISnet έχουν πρόσβαση στην καταγραφή των δικαιωμάτων τους και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων τους.

Εφόσον συμφωνούν με τα στοιχεία αυτά, δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια.

Εάν δεν συμφωνούν με κάποιο στοιχείο, μπορούν, μέχρι τις 27 Ιουλίου 2020, να στείλουν την Αίτηση Επανεξέτασης Στοιχείων (που θα βρουν στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις) ή να την καταθέσουν (μετά από ραντεβού) στα κάτωθι Γραφεία Κτηματογράφησης.

› Για τη Λαμία

Αίτηση Επανεξέτασης Στοιχείων: http://www.ktimatologio-lamia.grΑποστολή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]Γραφείο Κτηματογράφησης Λαμίας: 3ο χλμ Ε.Ο. Λαμίας – Αθηνών (Πρώην Συνεταιρισμός Υδραυλικών Λαμίας), Τ.Κ. 35100, Λαμία, τηλέφωνο: 22310-34343 • Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.00-16.00 και κάθε Τετάρτη 8.00-20.00.

› Για τη Λιβαδειά

Αίτηση Επανεξέτασης Στοιχείων: http://www.ktimatologio-livadia.grΑποστολή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]Γραφείο Κτηματογράφησης Λιβαδειάς: Ερκυνας & Κυριακίου 7, Τ.Κ. 32131, Λιβαδειά, τηλέφωνο: 22610-80105 • Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-16.30 και κάθε Τετάρτη 8.30-20.30.

Διαβάστε επίσης: Κτηματολόγιο: Ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση – Βήμα-βήμα η υποβολή της αίτησης 

Διαβάστε επίσης: Κτηματολόγιο: Αυτές είναι οι απαντήσεις σε 35 «καυτές» απορίες

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής  

Προτεινόμενα για εσάς

Στύλιος στον «Ε.Τ.» για το Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο και τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Κτηματολόγιο: Περιέρχονται στους Δήμους κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για δηλώσεις – Πράσινο στις μεταβιβάσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο και τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων – Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κτηματολόγιο: Ξεμπλοκάρουν αγοραπωλησίες ακινήτων με… εκκρεμότητες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κτηματολόγιο: «Παγώνουν» πωλήσεις-μεταβιβάσεις για τους ασυνεπείς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κτηματολόγιο: Παράταση 15 ημερών για αιτήσεις διόρθωσης σε Αττική και Αχαΐα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom