Το ESM σύμφωνα με τη Wall Street Journal έκανε τις προτάσεις του που περιλαμβάνουν επιμήκυνση ορισμένων δανείων στήριξης και «πάγωμα» κάποιων επιτοκίων, ώστε να προστατευθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός από τον κίνδυνο μελλοντικών αυξήσεων στους τόκους. Το Βερολίνο με τη σειρά του αναφέρει ότι για το πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις, ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα υπάρχει κάποια συμφωνία με τις εξελίξεις να τοποθετούνται χρονικά ως το τέλος του χρόνου.
Τέλος γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ ότι αναφέρει ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αποδεχθούν μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στο πεδίο του 2% του ΑΕΠ, μετά το 201, καθώς η συγκεκριμένη χρονιά είναι προεκλογική.
«Υπάρχουν σταθερές συμφωνίες για το πρωτογενές πλεόνασμα»
Το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου πλησιάζει, το γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών παρακολουθεί τις διεργασίες σε όλα τα επίπεδα χωρίς ωστόσο να θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα, ούτε να εκφράσει προσδοκίες, όπως έγινε σαφές στο σημερινό μπρίφινγκ και παρά την επιμονή των δημοσιογράφων. «Υπάρχουν σταθερές συμφωνίες για το πρωτογενές πλεόνασμα», ήταν η ενημέρωση από επίσημα χείλη.
Σε ερώτηση για το εάν ο υπουργός Οικονομικών θα ήταν διατεθειμένος να συμφωνήσει σε μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 – δεδομένου ότι σταθερή άποψή του παραμένει ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας – έτσι ώστε η Ελλάδα να μειώσει τους φόρους και να ενισχύσει την οικονομία της, η εκπρόσωπος παρέπεμψε στις υπάρχουσες «σταθερές συμφωνίες» χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Υπενθύμισε επίσης ότι το θέμα των δημοσιονομικών στόχων δεν ανήκει στην αρμοδιότατα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αλλά «είναι ζητήματα που συζητούνται και αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στα αντίστοιχα όργανα και συζητούνται εκεί τα μέτρα που αναφέρατε».
Επίμονα ρωτήθηκε η εκπρόσωπος για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και για το εάν «είναι τραγικό για τη κυβέρνηση εάν δεν υπάρχει μέχρι το τέλος του χρόνου συμφωνία για συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο διάσωσης». Για να παραπέμψει και πάλι στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας: «Έχουμε μιλήσει πολύ για το θέμα, θα δούμε τι θα βγει τη Δευτέρα, είμαστε αισιόδοξοι ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει, δεν θέλω να εμπλακώ σε εικασίες για το πότε αυτό θα γίνει, πάντως σε αυτό το σημείο είμαστε αισιόδοξοι και δεν σχολιάζουμε δηλώσεις άλλων». (σσ. τις δηλώσεις Μοσκοβισί, ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα βρεθεί λύση).
Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας
Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης αναφέρεται στο ελληνικό ζήτημα και εκτιμά ότι είναι δύσκολη η επίτευξη μιας συμφωνίας-πακέτο στο Eurogroup της Δευτέρας τοποθετώντας το χρονικό πλαίσιο συμφωνίας μετά το Eurogroup και πριν το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο, όπως γράφει το protothema.gr, έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών και των ελληνικών Αρχών και οι διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες γίνονται σε «κλίμα καλής συνεργασίας», όμως παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, κυρίως στο θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων.
Αγκάθι τα εργασιακά
Μάλιστα ο αξιωματούχος εκτιμά πως δεν μπορούν πλέον να κλείσουν στο τεχνικό επίπεδο οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές και συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει «ανώτερη πρωτοβουλία», εννοώντας πολιτικός διάλογος.
Το «καλύτερο σενάριο» για τον αξιωματούχο θα ήταν μια «τεράστια πρόοδο στο τεχνικό επίπεδο» ως το Eurogroup και συμφωνία μεταξύ ελληνικών Αρχών, Ευρωπαϊκών Θεσμών και ΔΝΤ πριν τα Χριστούγεννα.
Ο ρόλος του ΔΝΤ παραμένει ένας γρίφος καθώς έχει γίνει πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές του με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, παραμένουν όμως διαφορές σε τεχνικά ζητήματα και θα πρέπει να παρουσιαστούν πρώτα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα τους.
H Wall Streel Journal αποκαλύπτει την πρόταση του ESM για το ελληνικό χρέος
Την πρόταση του ESM προς τους δανειστές για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αποκάλυψε η Wall Street Journal.
Πρόκειται για έκθεση έξι σελίδων, με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, το οποίο συνέταξε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Σε αυτή αναφέρονται μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν τα επόμενα χρόνια και να μειώσουν το χρέος της χώρας.
Οι προτάσεις του ESM περιλαμβάνουν επιμήκυνση ορισμένων δανείων στήριξης και «πάγωμα» κάποιων επιτοκίων, ώστε να προστατευθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός από τον κίνδυνο μελλοντικών αυξήσεων στους τόκους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λοιπόν, τα παραπάνω θα συμβάλουν σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, αφού θα μειωθεί το ελληνικό χρέος σε ποσοστό επί του ΑΕΠ κατά 21,8% μέχρι το 2060. Δηλαδή από το 176,9% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, θα μειωθεί βάσει των εκτιμήσεων του ESM στο 155,1% του ΑΕΠ
«Το εν λόγω έγγραφο είναι μια μελέτη, χωρίς ακόμα να έχει την έγκριση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Η έκθεση αυτή έρχεται ως απάντηση στην εντολή που έλαβε ο Μηχανισμός στις 25 Μαΐου, ώστε να εργαστεί μεσοπρόθεσμα σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», ανέφερε εκπρόσωπος του ESM, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε πως η έκθεση αυτή θα παρουσιαστεί από τον Κλάους Ρέγκλινγκ στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Εάν τα μέτρα αυτά εγκριθούν, τότε θα εφαρμοστούν μέσα στο 2018
Τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που προτείνονται από τον Μηχανισμό περιλαμβάνουν διάφορες ενέργειες, αλλά όχι μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, και θα ληφθούν μόνο εάν κριθεί απαραίτητο, μετά λήξη του προγράμματος.
Ως προς τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ο ESM προτείνει τρεις δέσμες, η πιο δραστική εκ των οποίων είναι το «κλείδωμα» των επιτοκίων σε μερικά τωρινά και μελλοντικά δάνεια προς την Ελλάδα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα από πιθανή αύξησή τους. Αυτά εκτείνονται από ανταλλαγή των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου που διακρατούν ελληνικές τράπεζες ως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης με ομόλογα σταθερού επιτοκίου.
Περιλαμβάνουν επίσης και ορισμένες από τις μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα σε δάνεια σταθερού επιτοκίου.
Τον Μάιο, οι πιστωτές συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο να φέρουν το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμα επίπεδα, χωρίς να επιβαρύνονται οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, που θα περιελάμβανε επίσης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.
Το ελληνικό χρέος αναμένεται να κορυφωθεί στο 181,6% του ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της ΕΕ που δημοσιεύονται αυτό τον μήνα.
Η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί βασική προϋπόθεσh για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης και την παροχή νέων δανείων. Αρκετές χώρες της Ευρωζώνης -υπό την Γερμανία και την Ολλανδία- θέτουν την συμμετοχή του Ταμείου ως προϋπόθεση για να συμφωνήσουν σε νέα δάνεια. Το ΔΝΤ πιέζει για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους με την Ευρωζώνη να δείχνει μέχρι στιγμής πρόθυμη να την χορηγήσει και αξιωματούχους να λένε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν θα είναι από μόνα τους επαρκή για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Ταμείου.
Τα τρία πακέτα μέτρων
Το έγγραφο του ESM προτείνει τρία πακέτα βραχυπρόθεσμων μέτρων, με το πιο αποτελεσματικό να κλειδώνει το επιτόκιο της Ελλάδας σε ορισμένα τρέχοντα μελλοντικά δάνεια, θωρακίζοντας την χώρα από την καταβολή υψηλότερων επιτοκίων στο μέλλον.
Παράλληλα, προκρίνει την επέκταση των ωριμάνσεων μέρους των ελληνικών ομολόγων σε 32,5 έτη, από 28,3 έτη σήμερα, ενώ ενα τρίτο πιθανό μέτρο συνίσταται στην άρση της ρήτρας επιβολής προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα το 2017, η οποία συνδέεται με τους στόχους αποκρατικοποίησης.
Πηγές του ESM καθιστούν σαφές ότι ο αντίκτυπος των συγκεκριμένων μέτρων θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές.
ΜΝΙ: Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα θα μπορούσε να δεχτεί η Ευρωζώνη
Το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ επικαλούμενο μια κορυφαία κοινοτική πηγή, αναφέρει ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αποδεχθούν μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στο πεδίο του 2% του ΑΕΠ, μετά το 201, καθώς η συγκεκριμένη χρονιά είναι προεκλογική.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα του πρακτορείου η συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα για την Ευρωζώνη δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη. Το MNI επικαλείται διαβαθμισμένα έγγραφα του Ταμείου που περιλαμβάνουν τετραετή ή διετή βοήθεια στην Ελλάδα.
«Μια ομάδα μέσα στο ΔΝΤ θέλει έξοδο από το πρόγραμμα ή αυστηρά μέτρα για την Ελλάδα• Αν το Ταμείο δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα η Eυρωζώνη θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους» τονίζει το πρακτορείο.
«Τα θέματα των εργασιακών δεν θα κλείσουν σε τεχνικό επίπεδο, άλλα σε πολιτικό» αναφέρει στο μεταξύ από τις Βρυξέλλες κοινοτικός άλλος αξιωματούχος καταδεικνύοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.
Ο ίδιος αρνήθηκε ότι έχει προγραμματίσει δεύτερο Eurogroup μέσα στο Δεκέμβριο, πρόσθεσε ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα πρέπει να γίνει με όλα τα μέρη συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ακόμα ένας αριθμός θεμάτων που μένει να συμφωνηθούν. Πάντως, άλλη κοινοτική πηγή δεν αποκλείει δεύτερο Eurogroup.
Όπως διευκρίνισε δε ο αξιωματούχος, στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα παραστεί η Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι «η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα γίνει στο τέλος, και αφού έχει προηγηθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο».
Μέτρα για το ελληνικό χρέος που υπολογίζεται ότι μπορούν να μειώσουν το ύψος του κατά περισσότερες από είκοσι μονάδες έως το 2060 έχει ετοιμάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που επικαλείται η Wall Street Journal.
Με κίνδυνο «πολιτικής κατάρρευσης» βρίσκεται αντιμέτωπος ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που οι ευρωπαίοι εταίροι αναβάλουν εκ νέου τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ή ακόμα χειρότερα εάν ζητήσουν επιπλέον μέτρα λιτότητας, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Η προοπτική ελάφρυνσης του χρέους φέρνει κέρδη για το ελληνικό 10ετές
Μετά το δημοσίευμα της «Wall Street Journal» που θέλει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να έχει ετοιμάσει προτάσεις για βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το ελληνικό 10ετές ομόλογο καταγράφει μεγάλα κέρδη.
Η απόδοση του ελληνικού τίτλου έχει πέσει στη ζώνη του 6,5%, ενώ το πρωί βρίσκονταν κοντά στο 7%, αντανακλώντας άμεση βελτίωση του επενδυτικού κλίματος λόγω της προοπτικής για ελάφρυνση του χρέους.