Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνουν» τα δάνεια για 500.000 εργαζομένους

Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη με την ΕΚΤ για τα κόκκινα δάνεια - «Έχουμε δρόμο ακόμη»

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ, ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ

Απαλλαγμένοι από το βάρος των δανείων τους θα είναι για το επόμενο τρίμηνο οι περίπου 500.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε… καταστολή ελέω κορονοϊού.

Οι τράπεζες, κατόπιν σχετικής παραίνεσης του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, αποφάσισαν να επεκτείνουν το πλαίσιο στήριξης, που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες για τις επιχειρήσεις και για τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, προσφέροντάς τους διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους.

Δικαιούχοι

«Προτεραιότητα θα δοθεί και δίνεται για εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που επλήγησαν άμεσα, λόγω αναστολής λειτουργίας των σχετικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των ληφθέντων από την κυβέρνηση ήδη μέτρων και θα λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη ειδικά κατηγορία, οι τράπεζες, κατόπιν επικοινωνίας με το δανειολήπτη, θα προχωρήσουν σε αναστολή των δόσεων για διάστημα τριών μηνών», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το γεγονός ότι δεν ορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία, μέχρι την οποία θα έπρεπε το δάνειο να ήταν ενήμερο, δίνει στις τράπεζες την απαιτούμενη ευελιξία προκειμένου να αποφασίσουν κατά περίπτωση. «Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τις επιχειρήσεις (ενήμερα δάνεια έως την 31η/12/2019), το ζήτημα των φυσικών προσώπων θα εξεταστεί από το κάθε ίδρυμα ξεχωριστά. Αλλο θεωρεί ως όριο τις 30 και άλλο τις 90 ημέρες. Οπως και να έχει, το “πάγωμα” της δόσης θα δοθεί σε όσους πραγματικά το χρειάζονται», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Προειδοποίηση

Η ΕΕΤ, άλλωστε, στην ανακοίνωσή της προειδοποιεί πως «ομάδες πολιτών (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων) που δεν πλήττονται από την κρίση, θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων», βάζοντας εμπόδια στο… πεδίο δράσης των στρατηγικών κακοπληρωτών. Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα με αίτημά τους να ζητήσουν την αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεολύσια) μέχρι -τουλάχιστον- την 30ή/9/2020.

Οι servicers

 Μία σειρά από μέτρα, που έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που κινδυνεύουν να εμφανίσουν… αρρυθμία στις υποχρεώσεις τους, λαμβάνουν και οι servicers.

Πιο αναλυτικά, έπειτα από σχετική τηλεδιάσκεψη με το οικονομικό επιτελεί η Ενωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) έλαβε το «πράσινο φως» από τράπεζες και funds προκειμένου:

  1. Να ξεκινήσει επικοινωνία με τους δανειολήπτες, με πρώτο και άμεσο στόχο να καταγραφούν τα πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  2. Για τους δανειολήπτες που τεκμηριωμένα δοκιμάζονται από την αιφνίδια μεταβολή στην οικονομική δραστηριότητα, να προτείνει εξατομικευμένες λύσεις, βασισμένες στο οικονομικό προφίλ, προσφέροντας τη δυνατότητα μείωσης ή αναστολής καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες.
  3. Ειδικά για όσους πιστούχους δικαιούνται την κρατική ενίσχυση των 800 ευρώ να προχωρήσει αμέσως -κατόπιν επικοινωνίας με το δανειολήπτη- στην αναστολή καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες.

«Οι παραπάνω πρωτοβουλίες αφορούν σε ενήμερους δανειολήπτες, ενώ κάθε Εταιρία Διαχείρισης θα εξειδικεύσει περαιτέρω την πολιτική εφαρμογής των ανωτέρω, ανάλογα με τις δυνατότητές της και τα δεδομένα κάθε πιστούχου», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Στις σημερινές συνθήκες, η αποφυγή καταβολής υποχρεώσεων από εκείνους που δεν πλήττονται από την πανδημική κρίση περιορίζει αντικειμενικά τις δυνατότητες στήριξης εκείνων που έχουν πραγματική ανάγκη».

Υπενθυμίζεται πως, με βάση στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) για το δ’ τρίμηνο του 2019, οι servicers διαχειρίζονται δάνεια συνολικού ύψους 23,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 6,4 δισ. ευρώ είναι επιχειρήσεων, 3,3 δισ. ευρώ ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων και 13,9 δισ. ευρώ ιδιωτών (11,5 δισ. ευρώ καταναλωτικά και τα υπόλοιπα στεγαστικά).

Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί

Προτεινόμενα για εσάς

Σταϊκούρας για Eurogroup: Η αποψινή θετική απόφαση, να γίνει εφαλτήριο για πιο γενναίες πρωτοβουλίες

Μιχάλης Μάρδας

Τι είπε ο Σταϊκούρας στη Βουλή για το κρίσιμο Εurogrοup και γιατί τσακώθηκε με τον Βαρουφάκη

Μιχάλης Μάρδας

Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση: Οι επτά προτεραιότητες, η χρηματοδότηση 2,5 δισ. και οι 40.000 νέες θέσεις εργασίας

Μιχάλης Μάρδας

Μια ιστορική απόφαση για την ελληνική οικονομία

Κώστας Σκαναβής

Οδηγός «Ε.Τ.»: Βήμα βήμα το πάγωμα των δανείων – Ποιοι και πως δικαιούνται την αναστολή πληρωμών

Ανδρέας Ντίνης

Σταϊκούρας για Eurogroup: Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο

Ανδρέας Ντίνης

Η ΕΚΤ αποφάσισε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο – Ικανοποίηση από Μητσοτάκη, Σταϊκούρα

Tinad

Eurogroup και κορωνοϊός: Ξεκίνησε η μεγάλη «μάχη» για να μείνει η Ευρώπη όρθια και ενωμένη

Μιχάλης Μάρδας

Eurogroup για κορωνοϊό: Πόκερ για σκληρούς παίκτες και άρθρο παρέμβαση Σταϊκούρα

Μιχάλης Μάρδας