Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκάλυψη: Πώς βγήκαν οι χρυσές συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου

«Έκλεψαν» από έως 80 έως 300 ευρώ σε 300.000 επικουρικές συντάξεις!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Θρυαλλίδα και αφορμή αλλαγών στο νόμο Κατρούγκαλου αποτελούν οι συντάξεις με τα απίστευτα ποσά των 7.000, 10.000, 12.000 18.000, 20.000 και 24.000 ευρώ μηνιαίως που εντόπισε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και προσανατολίζεται τώρα στην επιβολή πλαφόν συντάξεων ώστε τα υψηλά ποσά για όσους έχουν πολλά χρόνια και πολλές εισφορές να έχουν κόφτη στις 6.500 ή 6.800 ευρώ, όπως ήταν και παλαιότερα.

Μία από τις περίπου 1.500 περιπτώσεις μέχρι στιγμής με τις απίστευτες συντάξεις και με ποσό 23.571 ευρώ το μήνα αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.» με το σχετικό έγγραφο της απόφασης που έχει ημερομηνία έκδοσης 28 Μαρτίου 2019.

Το θέμα των συντάξεων με ποσά ως και 20.000 ευρώ το μήνα, που πρώτος αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος με σχετικό ρεπορτάζ την Πέμπτη 25 Ιουλίου, προκάλεσε ήδη την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, ο οποίος από τις 23 Ιουλίου έδωσε εντολή να παγώσει η έκδοση τέτοιων αποφάσεων για να εξεταστεί συνολικά το ζήτημα με σχεδόν βέβαιη την επιβολή πλαφόν, που σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάνει στα 6.800 ευρώ.

Χθες ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αφενός επιβεβαίωσε ότι ο ΕΦΚΑ είχε υπολογίσει ποσά συντάξεων «με 10.000 ευρώ το μήνα, 12.000 ευρώ το μήνα, 18.000 ευρώ το μήνα, 20.000 ευρώ το μήνα, ακόμη και 24.000 ευρώ το μήνα», όπως είπε χαρακτηριστικά, και αφετέρου τόνισε ότι αυτά τα ποσά είναι έξω από κάθε ηθική και ασφαλιστική λογική, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο νόμος Κατρούγκαλου κατάργησε το ΕΚΑΣ των 230 ευρώ το μήνα και κατέβασε τις περισσότερες νέες συντάξεις ως και 38% χαμηλότερα από τις παλαιότερες.
Τα εξωπραγματικά ποσά συντάξεων των 8.000, 10.000 και 20.000 ή 24.000 ευρώ αφορούν σε μικρή μερίδα ασφαλισμένων που έχουν πολύ μεγάλους μισθούς, πολλά χρόνια και κυρίως παίρνουν και το μπόνους της προσαύξησης των ποσοστών ανταποδοπτικής σύνταξης, λόγω υψηλότερων εισφορών.

Στην κατηγορία των ασφαλισμένων που έχουν πολύ μεγάλες συντάξεις με το νόμο Κατρουγκαλου είναι:

• Τραπεζικά στελέχη με υπερτριακονταπενταετή ασφάλιση και μέσες αποδοχές άνω των 15.000 ευρώ το μήνα.
• Στελέχη ΔΕΚΟ με 35 και άνω έτη εισφορών και μισθούς άνω των 12.000 ευρώ μικτά.
• Συμβολαιογράφοι (εκεί εντοπίστηκαν τρεις συντάξεις των 18.000, 20.000 και 24.000 ευρώ), οι οποίοι παίρνουν προσαύξηση λόγω της προσθήκης στον υπολογισμό των συντάξεών τους, του ποσοστού αμοιβής τους από τα συμβόλαια που υπογράφουν.

Υπάρχουν όμως και οι συνταξιούχοι των παραπάνω κατηγοριών που έχουν επανυπολογισμό συντάξεων και παίρνουν πολύ μεγαλύτερη σύνταξη απ’ ό,τι είχαν από τα Ταμεία τους στο παρελθόν. Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις συνταξιούχων ΔΕΚΟ που είχαν υψηλές αποδοχές όταν πρωτοβγήκαν στη σύνταξη, παρατηρείται ότι με τον επανυπολογισμό σύνταξης βάσει του νόμου Κατρούγκαλου παίρνουν περισσότερα από πριν επειδή παλιά υπήρχε πλαφόν στις 3.500 ευρώ ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου δεν προβλέφθηκε κανένα πλαφόν! Στην ίδια κατηγορία είναι και οι συντάξεις για μερίδα συνταξιούχων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που ο επανυπολογισμός τους ανέβασε το ποσό σύνταξης ως και στις 9.800 ευρώ, από 2,700 ευρώ που είχαν παλαιότερα λόγω πλαφόν.

Ο λόγος που αυξήθηκαν με αυτόν τον τρόπο οι συντάξεις είναι γιατί η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έδωσε προσαύξηση στα ποσοστά αναπλήρωσης των ασφαλισμένων που είχαν πληρώσει υψηλότερες εισφορές από αυτές του ΙΚΑ. Στις ΔΕΚΟ, για παράδειγμα, οι εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) έφταναν ως και 50% (έναντι 40% στο ΙΚΑ). Η προσαύξηση αυτή όμως των υψηλών εισφορών πέρασε στα ποσοστά αναπλήρωσης και αύξησε την ανταποδοτική σύνταξη, ενώ ο νόμος λέει ότι η προσαύξηση πηγαίνει και αυξάνει τις αποδοχές βάσει των οποίων θα υπολογιστεί η ανταποδοτική σύνταξη.

Η ερμηνεία που δόθηκε όμως ήταν να πριμοδοτηθούν τα ποσοστά, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι με 35ετία να παίρνουν ποσοστό αναπλήρωσης 45%, λόγω υψηλότερων εισφορών, ενώ οι κανονικοί ασφαλισμένοι να έχουν το ποσοστό του νόμου που είναι 33,81%.

Τι αποκάλυψε ο Βρούτσης

«Ηταν κάτι συνταρακτικό. Βρέθηκα μπροστά σε μια νέα έκπληξη πολύ δυσάρεστη. Ηταν έτοιμες να εκδοθούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις του ύψους των 10.000 ευρώ, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 ευρώ, 20.000 ευρώ και 24.000 ευρώ το μήνα. Σε 10 χρόνια αντιστοιχεί σε 3 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο», είπε ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στον Γ. Αυτιά (ΣΚΑΪ).

«Εδωσα εντολή το αυτονόητο, δεν κοίταξα να δω αν είναι νόμιμες ή μη. αλλά ηθικά δεν μπορώ να εκδώσω τέτοιου είδους συντάξεις», πρόσθεσε (στη μικρή φωτογραφία η εντολή για «μπλόκο» στις χρυσές συντάξεις). Σύμφωνα με τον ίδιο, «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία γνώριζε το θέμα αυτό για πέντε μήνες και αδιαφόρησε, αυτή είναι η υπηρεσιακή πληροφόρηση» ενώ πρόσθεσε ότι «η πληροφόρηση που έχω είναι ότι ορισμένες έχουν δοθεί, δεν τις πρόλαβα».

Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι από εδώ και πέρα χρειάζεται αλλαγή νόμου και «ήδη μια επιστημονική ομάδα εξετάζει αλλαγή νόμου». «Δεν νοείται να δίνονται τέτοιες συντάξεις. Δεν είμαι ενάντια στην ανταποδοτική λογική του συστήματος αλλά είναι τελείως στρεβλό το νούμερο αυτό», συνέχισε ο κ. Βρούτσης.

Ο Γιάννης Βρούτσης ξεκαθάρισε πάντως ότι οι αποφάσεις του δεν στρέφονται κατά προσώπων («δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους για τους οποίους εκδόθηκαν ή ετοιμάζονταν αυτές οι αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά) αλλά εξήγησε ότι υπάρχει ζήτημα ορθής λειτουργίας του νόμου στο πλαίσιο της ασφαλιστικής λογικής και της ηθικής.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Συντάξεις δημοσίου: Τα 3 + 1 πακέτα αναδρομικών με επιστροφές έως 12.768 ευρώ [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ξεμπλοκάρουν 60.000 συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο – Τα ανακαλύφθηκε σε ξεχασμένα αρχεία στον ΕΦΚΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις Νοεμβρίου: Ξεκίνησε η πληρωμή – Ποιες είναι οι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία – Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΦΚΑ: Τρεις συντάξεις ανά υπάλληλο την ημέρα – Σε λειτουργία ο «Πύργος Ελέγχου»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέο πακέτο αναδρομικών για 400.000 συντάξεις του Δημοσίου [αναλυτικοί πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου – Ποιοι θα δουν αυξήσεις [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αποκάλυψη Ε.Τ.: Ανατροπή στα αναδρομικά για συντάξεις του Δημοσίου [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ξεμπλοκάρουν συντάξεις Μηχανικών, Υγειονομικών, Νομικών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι πίνακες του επανυπολογισμού και οι νέες συντάξεις με τις πραγματικές αυξήσεις από το 2023

Ελεύθερος Τύπος Newsroom