Ανάμεσα σε αυτές είναι και αιτήσεις συντάξεων αναπηρίας. Το κόλπο με τις κρυφές εκκρεμείς συντάξεις έχει προκαλέσει αντιδράσεις με στοιχειοθετημένες καταγγελίες συνταξιούχων που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.», οι οποίες έχουν φτάσει στο υπουργείο Εργασίας και στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος αναμένεται να παρέμβει σύντομα.
Οι αριθμοί…
Η τελευταία επίσημη αναφορά για τις εκκρεμείς συντάξεις ήταν από το υπουργείο Εργασίας τον Ιανουάριο του 2019 με δηλώσεις Πετρόπουλου για περίπου 40.000 αιτήσεις (που αναπαρήγαγε το ΑΠΕ από περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό).
Τα τελευταία επίσημα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τη δεύτερη -ανεπίσημη- λίστα των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ δείχνουν 94.911 εκκρεμείς συντάξεις στο τέλος Φεβρουάριου 2019. Από το Δημόσιο δεν έχουν καταχωρισθεί 16.000 αιτήσεις και άλλες 7.000 που υπέβαλαν υπάλληλοι των ΝΠΔΔ (όπως ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, νοσοκομείων, κ.ά.). Η επίσημη λίστα μιλάει για 40.000 αιτήσεις και η πραγματική, αλλά κρυφή λίστα βγάζει 118.000 αιτήσεις σε εκκρεμότητα, δηλαδή 78.000 φάκελοι και αιτήματα συντάξεων είναι στα διπλά βιβλία και στην ουσία με άγνωστη ημερομηνία πληρωμής τους!
Το κόλπο
Οπως αποδεικνύεται από ντοκουμέντα που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος, χιλιάδες αιτήσεις περνούν σε ένα δεύτερο ανεπίσημο αρχείο που το γνωρίζουν μόνον στον ΕΦΚΑ και προφανώς και στο υπουργείο Εργασίας. Οι αιτήσεις αυτές χαρακτηρίζονται είτε ως «κλεισμένες», χωρίς όμως να έχουν βγει αποφάσεις και ποσά πληρωμής, είτε δεν έχουν καμία ένδειξη, ούτε καν την παρατήρηση ότι είναι σε «εκκρεμότητα», παρότι πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις (όρια ηλικίας, και χρόνος ασφάλισης) για να πάρουν οριστική σύνταξη.
Η κρυφή λίστα δεν περιλαμβάνει φυσικά αιτήσεις που έχουν απορριφθεί καθώς σε αυτές υπάρχει ένδειξη που τη γνωρίζει ο ασφαλισμένος και οφείλει να επανέλθει με νέα αίτηση όταν προσκομίσει τα ελλείποντα δικαιολογητικά.
Απίστευτα περιστατικά
Στην κρυφή λίστα, αντιθέτως, και όπως καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία που αποκαλύπτει η έρευνα του «Ε.Τ.», μπαίνουν ακόμη και αιτήσεις αναπηρικών συντάξεων για τις οποίες υπάρχουν όλα τα δικαιολογητικά και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν στον ΕΦΚΑ είναι να επικυρώσουν την οριστικοποίησή τους και όχι να ξαναπιάσουν το φάκελο από την αρχή! Ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις, δηλαδή για αιτήσεις οριστικοποίησης αναπηρικής σύνταξης που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν, οι ασφαλισμένοι βλέπουν στην ηλεκτρονική καρτέλα παρακολούθησης της αίτησής τους, μέσω του ΕΦΚΑ, ότι η υπόθεσή τους είναι «κλεισμένη», χωρίς να έχουν πάρει απόφαση και φυσικά χωρίς να πληρωθούν!!!
Σε άλλη περίπτωση δε, που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ», ασφαλισμένος – υπάλληλος του Δημοσίου που έχει κάνει αίτηση από τον Δεκέμβριο του 2016 με το «διπλό» καθεστώς συνταξιοδότησης που ισχύει για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), όχι μόνον δεν έχει πάρει οριστική σύνταξη, αλλά στην ηλεκτρονική καρτέλα παρακολούθησης της πορείας της αίτησής του δεν υπάρχει ούτε καν η ένδειξη ότι είναι σε «εκκρεμότητα», που σημαίνει ότι δεν έχει καταχωρισθεί -αυτή όπως και όλες όσες έχουν υποβληθεί από τα ΝΠΔΔ- στην επίσημη λίστα με τις εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων!!! Είναι δηλαδή στα διπλά βιβλία που τηρεί ο ΕΦΚΑ και κρύβει από τους ασφαλισμένους και από την τρόικα για να δείξει ότι οι εκκρεμότητες στις συντάξεις είναι λίγες, ότι οι δαπάνες συντάξεων δεν ξεφεύγουν από τα όρια που τους έχουν βάλει οι δανειστές και ότι ο ΕΦΚΑ έχει… πλεονάσματα!
Όλα αυτά θα ήταν θεμιτά αν οι εν αναμονή συνταξιούχοι έπαιρναν τα λεφτά που τους χρωστά ο ΕΦΚΑ. Αυτό που αποδεικνύεται όμως είναι ότι οι εν αναμονή συνταξιούχοι ζουν με το φιλοδώρημα της προσωρινής σύνταξης, που είναι σχεδόν στο 60% με 70% της κανονικής τους σύνταξης, για να λέμε στην τρόικα ότι μειώνονται οι εκκρεμότητες με ψευδή στοιχεία εις βάρος των ασφαλισμένων που τους έχουν μάθει ότι… είναι «κανονικότητα» να περιμένουν για μήνες και χρόνια τα λεφτά τους και δεν μπορούν να αντιδράσουν.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Πού γίνονται τα… μαγικά
Τα στοιχεία που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» προέρχονται από τις ηλεκτρονικές καρτέλες παρακολούθησης της πορείας των συνταξιοδοτικών αιτημάτων ασφαλισμένων.
Η παρακολούθηση των αιτήσεων γίνεται μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ στη διεύθυνση https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/parakoloythese-poreias-aiteses. Εκεί ο κάθε ασφαλισμένος που έχει αιτηθεί σύνταξη από τον Οκτώβριο του 2012 και μετά μπορεί να βλέπει σε ποια κατάσταση είναι η σύνταξή του.
Ο ΕΦΚΑ θεωρεί και καταχωρίζει ως εκκρεμείς τις αιτήσεις που έχουν χαρακτηριστεί με ενδείξεις όπως «μεταφορά σε άλλη διεύθυνση», ή σε «εκκρεμότητα», ενώ σε αιτήσεις που προχωρούν στην καρτέλα αναγράφεται η ένδειξη «εγκρίνεται».
Αιτήσεις όμως που έχουν ενδείξεις όπως «κλεισμένη», ή «μη εύρεση φακέλου», ή «έγγραφη απάντηση», ή και χωρίς καμία ένδειξη, δεν καταχωρίζονται στη λίστα των εκκρεμοτήτων και ας έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να εκδοθούν οι αποφάσεις!
Τα δύο ντοκουμέντα που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» δείχνουν ότι ο ΕΦΚΑ έβαλε σε περίπτωση εκδοθείσης από το 2014 αναπηρικής σύνταξης, την ένδειξη «κλεισμένη», δηλαδή την πέρασε στην αφάνεια, παρότι το μόνο που χρειαζόταν ήταν να βγάλει απόφαση για παράταση της αναπηρικής σύνταξης, με τα δικαιολογητικά που είχε προσκομίσει η συνταξιούχος!
Στη δεύτερη καρτέλα φαίνεται αίτηση συνταξιοδότησης υπαλλήλου ΝΠΔΔ που έχει υποβληθεί από τον Δεκέμβριο του 2016 και μέχρι τις 23 Απριλίου 2019 η αίτηση δεν είχε ούτε καν την ένδειξη ότι είναι σε εκκρεμότητα! Και αυτή, όπως χιλιάδες άλλες, πέρασε στα διπλά βιβλία με τις αιτήσεις που κρατούνται κρυφές για να φαίνεται μικρότερος ο αριθμός των εκκρεμοτήτων!
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου