Σε δήλωσή του, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει ότι «καλωσορίζουμε την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το χρέος, καθώς τονίζει, για μία ακόμη φορά, το ζήτημα της μη βιωσιμότητας των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για μακρά περίοδο, όπως επίσης και την αναγκαιότητα σημαντικής απομείωσης του χρέους».
Ωστόσο, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο προκαταρκτικό πόρισμα καταγράφονται ξανά οι γνωστές διαφωνίες για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Υπενθυμίζεται ότι τα μεν εργασιακά προβλέπεται να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση, το δε ασφαλιστικό και φορολογικό έχουν ήδη κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης».
Εφορία: Τα 7 SOS για να γλιτώστε έξτρα φόρους πληρώνοντας ηλεκτρονικά
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ ολοκλήρωσε χθες τις επαφές του στην Αθήνα στο πλαίσιο της κατάρτισης της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του.
Στο προκαταρκτικό πόρισμα, το Ταμείο ζητεί να υπάρξει από τους Ευρωπαίους περαιτέρω ελάφρυνση -πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εξετάζεται- του χρέους, όπως και να υποστηρίξει πλήρως η Ευρώπη την Ελλάδα στο προσφυγικό.
Ταυτόχρονα, όμως, επανέρχεται στις γνωστές θέσεις του, καθώς ζητεί να μειωθούν περαιτέρω οι τρέχουσες συντάξεις, να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές, να μη γίνουν νέες ρυθμίσεις για οφειλές σε εφορία-ταμεία, να προχωρήσουν οι πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να επικεντρωθούν οι φορολογικοί έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και σε εκείνους που μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν, να απελευθερωθούν πλήρως επαγγέλματα και αγορές, να αυξηθεί το όριο για τις ομαδικές απολύσεις κ.ά.