Ημερομηνία-σταθμός θα είναι η 29η Σεπτεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG). Τότε η Ελλάδα θα κριθεί για το αν και κατά πόσον έχει προχωρήσει τα 15 προαπαιτούμενα και αν θα πρέπει να πάρει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Προσδοκία του υπουργείου Οικονομικών είναι από τη συνεδρίαση του EWG να πάρει μια θετική γνώμη ότι η πλειοψηφία των προαπαιτουμένων έχει υλοποιηθεί, ενώ και τα θέματα που δεν θα έχουν κλείσει ακόμη βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Από εκεί και πέρα θα υπάρξει άλλη μια 10ήμερη αγωνία για τα 2 θέματα που θα είναι ακόμη ανοιχτά μέχρι και το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, που αναμένεται να δώσει και το πράσινο φως για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Δεδομένο είναι ότι και σε αυτήν την περίπτωση οι Ευρωπαίοι έχουν διαμηνύσει ότι η δόση θα δοθεί όταν θα πιστοποιηθεί από τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί με βάση τις απαιτήσεις του προγράμματος.
Αν κάποιο θέμα παραμένει ανοιχτό μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου, θα έχουμε άλλο ένα θρίλερ ανάλογο με αυτό που ζήσαμε από τις 24 Μαΐου που εγκρίθηκε μέχρι και τις 16 Ιουνίου που εκταμιεύτηκε τελικά η δόση των 7,5 δισ. ευρώ.
Στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να αναμένουμε με την ολοκλήρωση των τελευταίων μέτρων να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του EWG και στη συνέχεια του Eurogroup και τελικά να έχουμε εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ πριν από το τέλος Οκτωβρίου. Ευτυχώς σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται διαδικασία έγκρισης Κοινοβουλίων, αφού έχει ήδη εγκριθεί η συνολική δόση των 10,3 δισ. ευρώ, της οποίας υποδόση αποτελούν τα 2,8 δισ. ευρώ.
Το κακό σενάριο είναι να μην υπάρχει κάποια εγρήγορση από τους Ευρωπαίους υπουργούς για το θέμα της Ελλάδας και το θέμα να αφεθεί στην τύχη του. Σε αυτή την περίπτωση η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, όπως έχει πει κατ’ επανάληψη ο επικεφαλής του ΕΜΣ κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν θα χαθεί αλλά θα μεταφερθεί στο απώτερο μέλλον.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Μόλις κλείσει και τυπικά η ουρά της πρώτης αξιολόγησης θα ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση. Τα 2,8 δισ. ευρώ θα προστεθούν στην επόμενη δόση προς την Ελλάδα (το συμπληρωτικό Μνημόνιο την υπολογίζει στα 6,1 δισ. ευρώ) μετά την εκπλήρωση και των 43 προαπαιτουμένων της επόμενης αξιολόγησης.
Η εκταμίευσή τους θα χρειαστεί, εκτός από έγκριση του Eurogroup, και νέα έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια. Με δεδομένο λοιπόν ότι κανείς εντός και εκτός Ελλάδας δεν αναμένει η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου αν χαθούν οι τωρινές προθεσμίες, η δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.
Το πολυνομοσχέδιο
Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να καταθέσει σήμερα ή το αργότερο αύριο στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όσα από τα προαπαιτούμενα απαιτούν νομοθετική κύρωση.
Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, στο νομοσχέδιο θα αποτυπωθούν τα τρία προαπαιτούμενα που αφορούσαν ασφαλιστικές ρυθμίσεις: τις ελάχιστες εισφορές στα τουριστικά καταλύματα, την κατάργηση των εξαιρέσεων με χαμηλές εισφορές στον κλάδο Υγείας και τη μείωση της έκπτωσης για την εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη με τους θεσμούς, τόνισε ότι εντός χρονοδιαγράμματος (δηλαδή μέχρι και το τέλος του μήνα) θα είναι έτοιμα κατά 99,9% και τα δικά του τέσσερα προαπαιτούμενα. Με άλλα λόγια, το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διατάξεις για την αυτονόμηση ως δημόσια εταιρία και τη διαδικασία για το διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ, το χρονοδιάγραμμα για τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, την αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για βιομηχανικούς καταναλωτές και τις διατάξεις για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και τις αλλαγές στο πλαίσιο των ΑΠΕ.
Χωρίς προβλήματα αναμένεται να κλείσουν και τα δύο προαπαιτούμενα για τη σύσταση και το διορισμό της Ανεξάρτητης Αρχής εσόδων. Με βάση τη λίστα των προπαιτουμένων θα πρέπει να δημιουργηθεί διοικητική τομή να υπάρξει διακριτός προϋπολογισμός και εξουσιοδότηση για προσλήψεις και απολύσεις στη νέα ανεξάρτητη αρχή. Επίσης, θα πρέπει να διοριστεί και διοικητικό συμβούλιο για τη νέα αρχή διαχείρισης των δημόσιων εσόδων που θα λογοδοτεί στη Βουλή και τους δανειστές.
Στο μεταξύ, η Βουλή συζητά ήδη την κύρωση της τελικής σύμβασης για την παραχώρηση του Ελληνικού, ενώ σύντομα θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου