Στην κοινή αυτή θέση συγκλίνουν οι επιστημονικές απόψεις που διατυπώθηκαν χθες από έγκριτους νομικούς επί των ασφαλιστικών ζητημάτων, οι οποίοι μάλιστα κάλεσαν τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση να πάρουν σαφή θέση και να δώσουν ή να προτείνουν μια συνολική λύση για τις επιστροφές χρημάτων που μέχρι στιγμής επιδικάζουν τα δικαστήρια στις συντάξεις από μειώσεις που κρίθηκαν παράνομες και αφορούν μόνον σε όσους έχουν ασκήσει προσφυγές.
Αφησαν μάλιστα αιχμές για την πολύμηνη καθυστέρηση του ΣτΕ στην έκδοση των αποφάσεων που θα κρίνουν την αναδρομικότητα των περικοπών και ουσιαστικά από αυτές τις αποφάσεις αναμένεται να προσδιοριστεί το πότε και πόσα θα είναι τα επιστρεφόμενα ποσά για 2,6 εκατ. συνταξιούχους και 800.000 δημοσίους υπαλλήλους.
Απάντηση στις αιχμές
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε χθες η ΕΝΥΠΕΚΚ στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, οι ειδικοί επί των συντάξεων που προσκλήθηκαν στην εκδήλωση απάντησαν και στις αιτιάσεις που διατυπώνονται από κυβερνητικά στελέχη ή και μεμονωμένες συνταξιουχικές οργανώσεις, περί «βιομηχανίας αγωγών» που έχει στηθεί από δικηγορικά γραφεία. Oπως είπαν, δεν είναι οι δικηγόροι αυτοί που στέλνουν τον κόσμο στα δικαστήρια για να διεκδικήσει το αυτονόητο που είναι οι επιστροφές των παράνομων περικοπών, αλλά οι αποφάσεις και οι νόμοι της (εκάστοτε) κυβέρνησης που καταρρίπτουν τα ανώτατα δικαστήρια και δημιουργούν δεδικασμένο αποτέλεσμα με νόμιμες αξιώσεις από τους θιγόμενους πολίτες, είτε συνταξιούχους είτε δημοσίους υπαλλήλους. Το τσουνάμι των δικαστικών προσφυγών μάλιστα και των αποφάσεων που αναμένονται μεγαλώνει όσο η κυβέρνηση επιλέγει να μη συμμορφώνεται με μια συνολική λύση στο θέμα των αναδρομικών από περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και το Μισθοδικείο (σ.σ.: που δικαιώνει με καταβολή αναδρομικών δικαστικούς λειτουργούς που έκαναν προσφυγή για την προσωπική διαφορά και το πλαφόν των 2.000 ευρώ και 3.000 ευρώ στις συντάξεις τους με το νόμο Κατρούγκαλου).
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Αποκατάσταση
Ομιλητές στη συνέντευξη Τύπου των ειδικών-νομικών επί του ασφαλιστικού ήταν ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλέξης Μητρόπουλος, ο Δημήτρης Μπούρλος, o Γιώργος Ρωμανιάς, ο Κώστας Τσαγκαρόπουλος, ο Χαράλαμπος Μπουκουβάλας και ο Στάθης Χριστοδουλέλης, με συντονίστρια της συζήτησης την εργατολόγο Μαρλέν Ασημακοπούλου, ενώ τον εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός.
Ομοθυμαδόν κάλεσαν κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν στο μείζον θέμα που έχει ανακύψει με τα αναδρομικά και απευθυνόμενοι ειδικά στην κυβέρνηση να συμμορφωθεί πλήρως με όσα είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ότι δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015 και μετά οι περικοπές στις συντάξεις και στα Δώρα θα έπρεπε να αποκατασταθούν.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]