Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα το πάρουν – Διευρύνονται τα κριτήρια

Επίδομα Θέρμανσης 2021: Πότε ανοίγει η εφαρμογή - Τα κριτήρια και τα ποσά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης που αντιστοιχεί σε κάθε λίτρο αγοραζόμενης ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης κατά 28%, από 0,125 σε 0,160 ευρώ, καθώς επίσης και διευρύνονται τα περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγησή του προβλέπει η Yπουργική Aπόφαση για τη χορήγηση της συγκεκριμένης παροχής την τρέχουσα χειμερινή περίοδο.

Πάντως τα χρήματα που θα διατεθούν και φέτος είναι της τάξης των 70.000.000, δηλαδή πολύ λιγότερα από τα 240.000.000 που ήταν το 2014.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα προβλέπει η νέα Yπουργική Aπόφαση:

1) Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο από 15-10-2018 έως 30-4-2019 θα είναι:

α) Aγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το φορολογικό έτος 2017 είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η-1-2018 αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

β) Eγγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι το φορολογικό έτος 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

2) Το ποσό του επιδόματος, το οποίο την περίοδο από 15-10-2017 έως 30-4-2018 ανερχόταν σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης, αυξάνεται στα επίπεδα των 0,16 ευρώ, για την περίοδο από 15-10-2018 έως 30-4-2019. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα εξακολουθεί να διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Συγκεκριμένα, θα εξακολουθεί να προβλέπεται διαχωρισμός της επικράτειας της χώρας σε 4 μεγάλες Κλιματικές Γεωγραφικές Ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. Οι επιδοτούμενες ποσότητες λίτρων θα είναι ίδιες με πέρυσι. Ειδικότερα:

* Στην Α’ Ζώνη, στην οποία περιλαμβάνονται οι Nομοί Γρεβενών, Δράμας, Eβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας, το επίδομα θα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) κύριας κατοικίας.

* Στη Β’ Ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τους Nομούς Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής, θα επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

* Στη Γ’ Zώνη, στην οποία εντάσσονται οι Nομοί Αιτωλοακαρνανίας, Aρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, θα επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

* Στη Δ’ Ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι Nομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού, θα επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.
Επιπλέον, οι ορεινοί δήμοι που βρίσκονται στους νομούς των Ζωνών Β’, Γ’ και Δ’ θα εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν, δηλαδή στις Ζώνες Α’, Β’ και Γ’ αντίστοιχα.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα:

* Στην Α’ Γεωγραφική Κλιματική Ζώνη, το βασικό ποσό του επιδόματος διαμορφώνεται σε 4 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (25 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,16 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

* Στη Β’ Ζώνη, το βασικό ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 2,4 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (15 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,16 ευρώ ανά λίτρο).

* Στη Γ’ Ζώνη, το βασικό ποσό του επιδόματος διαμορφώνεται στo 1,28 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (8 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,16 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

* Στη Δ’ ζώνη, το βασικό ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 0,8 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (5 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,16 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).
Σημειώνεται ότι οι ορεινοί δήμοι που βρίσκονται στους νομούς των Ζωνών Β’, Γ’ και Δ’ θα εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν, δηλαδή στις Ζώνες Α’, Β’ και Γ’ αντίστοιχα.

3) Ανεξαρτήτως ζώνης, για κάθε κατοικία θα χορηγείται επίδομα σε άγαμους για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα και σε έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες για τα πρώτα 100 τετραγωνικά μέτρα.

4) Το διάστημα χορήγησης του επιδόματος θα αφορά στις αγορές πετρελαίου θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2018 μέχρι και 30 Απριλίου 2019, ύστερα από σχετική αίτηση που πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΤΑΧISnet, έως την 31η Μαΐου 2019.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Επίδομα θέρμανσης: Πώς και πότε θα γίνει η πληρωμή σε «παλιούς» και νέους δικαιούχους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα – Πώς θα δοθούν τα χρήματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επίδομα θέρμανσης: Πριν από τις γιορτές θα καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος του

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οικονόμου: 1,5 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν επίδομα θέρμανσης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Επίδομα θέρμανσης: Αυξημένο από 15% έως 68% – Ποιοι οι δικαιούχοι [αναλυτικοί πίνακες για κάθε περιοχή & παραδείγματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επίδομα θέρμανσης: Για ποιους δικαιούχους διπλασιάζεται – Πότε και πόσα θα πάρουν

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Επίδομα θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα: Όλα τα νέα μέτρα ενίσχυσης με παραδείγματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ερχονται αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης και στο ρεύμα – Τι είπε ο Γιάννης Οικονόμου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επίδομα θέρμανσης για 8 στα 10 νοικοκυριά [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom