Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Η ΕΕ θα πρέπει να δώσει μάχη κατά των ανελεύθερων δυνάμεων

Στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη ο Μάριο Ντράγκι

Newsroom eleftherostypos.gr

H εξάπλωση της ανελεύθερης ιδεολογίας απειλεί το ευρώ αλλά είναι ψευδαίσθηση ότι αν το εγκαταλείψουμε θα είναι ευκολότερος ο δρόμος, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Προειδοποιώντας ότι μια ημιτελής νομισματική ένωση θα κινδύνευε στην επόμενη κρίση ο Ντράγκι υποστήριξε σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η ευρωζώνη λειτουργεί και επικοινωνεί τον δημοσιονομικό κίνδυνο.

“Η γοητεία των ανελεύθερων συνταγών και καθεστώτων εξαπλώνεται. Παρατηρούμε μικρά βήματα οπισθοδρόμησης”, είπε ο Ντράγκι από την Πίζα της Ιταλίας.

“Μόνο συνεχίζοντας να σημειώνουμε πρόοδο, απελευθερώνοντας την ατομική μας ενέργεια αλλά ταυτόχρονα υιοθετώντας κοινωνική ισότητα, θα διασώσουμε (το Ευρωπαϊκό Σχέδιο) μέσω των δημοκρατιών μας, για έναν κοινό σκοπό”, πρόσθεσε.

Τα αντισυστημικά και συχνά λαϊκιστικά κόμματα έχουν κερδίσει έδαφος σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια προκαλώντας τις αρχές του ανοιχτού εμπορίου, της πολυμερούς συνεργασίας ακόμη και της δημοκρατίας, είπε. Ο Ντράγκι, ο οποίος πιστώνεται τη διάσωση του ευρώ στη διάρκεια της χειρότερης κρίσης στην Ευρώπη, έκανε έκκληση για μεγαλύτερο καταμερισμό κινδύνου στον ιδιωτικό τομέα, για ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των αγορών κεφαλαίων και τάχθηκε υπέρ δικτύων ασφαλείας σε όλη την ευρωζώνη που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ασθενέστερα μέλη του μπλοκ σε περίπτωση κρίσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι ευρείες θεσμικές μεταρρυθμίσεις έχουν ουσιαστικά παγώσει τα τελευταία χρόνια κυρίως εξαιτίας της αντίστασης από την γερμανική πλευρά, που φοβάται ότι οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό για τη δημοσιονομική ανευθυνότητα και τις υπερβολές των ασθενέστερων μελών της ευρωζώνης.

Ωστόσο ο Ντράγκι επισήμανε ότι το ευρώ σήμερα δεν είναι τόσο άκαμπτο όσο ισχυρίζονται κάποιοι.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Μπαζούκα το QE, ατομική βόμβα το φάρμακο

Kon

Nτράγκι: Η πορεία της Ελλάδας είναι ένα success story

Evanthia Karra

Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών ο Ντράγκι: Οι πολιτικοί να μάθουν από το παρελθόν

Δημήτρης Κατσάκος

Το πρόγραμμα του Ντράγκι στην Αθήνα: Θα δει Μητσοτάκη, Σταϊκούρα και Στουρνάρα

Μιχάλης Μάρδας

Ντράγκι: Η ΕΚΤ δεν είχε ποτέ σχέδιο Β με την Ελλάδα εκτός του ευρώ

Ανδρέας Ντίνης

Στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη ο Μάριο Ντράγκι

Δημήτρης Κατσάκος

Ο Ντράγκι «φωτογραφίζει» την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση

George Michaelides

Ντράγκι: Η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει στο QE αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Μιχάλης Μάρδας

Μείωση επιτοκίων και νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Μιχάλης Μάρδας