Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Κόντρα Ντράγκι-Λιικάνεν για την προεδρία της ΕΚΤ

Στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη ο Μάριο Ντράγκι

Newsroom eleftherostypos.gr

Η κούρσα για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει έναν νέο επικεφαλής, τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Έρκι Λιικάνεν, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

O Γενς Βάιντμαν έχει χάσει έδαφος μετά τα δημοσιεύματα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, μπορεί να επιδιώξει μία κορυφαία πολιτική θέση στην ΕΕ για τη χώρα της παρά να προωθήσει τον πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ για την προεδρία της ΕΚΤ. Αυτός που έχει το προβάδισμα τώρα είναι ο Λιικάνεν, αν και ο ανταγωνισμός είναι στενός, με τον διοικητή της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό και τον ομόλογό του Ιρλανδό Φίλιπ Λέιν, να ακολουθούν από κοντά, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η οκταετής θητεία του Ντράγκι, που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2019, χαρακτηρίσθηκε από τα χωρίς προηγούμενο μέτρα νομισματικής πολιτικής και την καθοριστική δέσμευσή του να κάνει «ότι χρειασθεί» για να διατηρηθεί το ευρώ. Ο διάδοχος του Ιταλού θα παραλάβει ένα σχέδιο για τη σταδιακή απόσυρση της νομισματικής στήριξης και διαμόρφωση εκ νέου των «μαξιλαριών» πριν από την επόμενη ύφεση. Ο διορισμός του νέου επικεφαλής της ΕΚΤ θα αποτελέσει μέρος μίας διαπραγμάτευσης των κυβερνήσεων για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, που θα εστιάσει στην εθνικότητα και το φύλο καθώς και την εμπειρία και τις ειδικές γνώσεις.

Ο 67χρονος Λιικάνεν, που αποχώρησε τον Ιούλιο από επικεφαλής της φιλανδικής κεντρικής τράπεζας, θα έφερνε την εμπειρία δεκαετιών που έχει από τις Βρυξέλλες στην ηγεσία της ΕΚΤ, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις διαρθρωτικές ατέλειες του ενιαίου νομίσματος, σημειώνει το δημοσίευμα. Το 2012, στο απόγειο της κρίσης χρέους, προήδρευσε μίας ομάδας ειδικών που κατάρτισαν ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων του τραπεζικού τομέα της ΕΕ, το οποίο εφαρμόσθηκε μόνο μερικά. Ο Λιικάνεν εξελέγη στο φιλανδικό κοινοβούλιο σε ηλικία μόλις 21 ετών και έκτοτε κατέλαβε πολλές θέσεις, μεταξύ άλλων του Επιτρόπου της ΕΕ, του υπουργού Οικονομικών, του πρεσβευτή στις Βρυξέλλες και του γενικού γραμματέα του SDP. Αν και έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει εκστρατεία για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ, πρόσθεσε ότι «μπορεί να υπάρξουν καταστάσεις, όπου ερωτάσαι: ‘Θα κάνεις το καθήκον σου;’ και τότε κανείς πρέπει να σκεφθεί».

Ο Λιικάνεν είναι έμπιστος του Ντράγκι και υποστήριξε την πρωτοφανή νομισματική στήριξη, ενώ θεωρείται μετριοπαθής και πραγματιστής.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Και το «σκάνδαλο» της ύφεσης έχει την υπογραφή του Τσίπρα

Kon

Καμπανάκι Λαγκάρντ στους «27»: Σε δραματική πτώση η οικονομία της Ευρωζώνης – «Πρέπει να υπάρξει συμφωνία»

Tinad

ΣΥΡΙΖΑ: Από ψευδαίσθηση σε ψευδαίσθηση

Kon

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Δεν θα υπάρξει έξαρση κορωνοϊού στην Ελλάδα το καλοκαίρι – Το 2021 χρονιά ισχυρής ανάκαμψης

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021

Tinad

Bloomberg για κορωνοϊό: Η Ελλάδα παράδεισος των Ευρωπαίων

Evanthia Karra

Η ώρα των αποφάσεων

Tinad

ΕΚΤ: Νέα στήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης – «Ένεση» 600 δισ. για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Tinad

Λαγκάρντ: Η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί έως 12% το 2020

Tinad