Όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά (17% αντί 24%) ως το τέλος του χρόνου και όχι να το καταργήσει την 1η Ιουλίου όπως είχε συμφωνηθεί συνιστά «μια αλλαγή στην Έκθεση Υλοποίησης για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής που ήδη είχε διαβιβαστεί στη γερμανική βουλή, δηλαδή στο κατά πόσο η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τα καθορισμένα μέτρα προσαρμογής».
Ακόμη και αν στην περίπτωση του ΦΠΑ δεν πρόκειται για αλλαγή ολόκληρου του πακέτου αλλά «για μια αλλαγή σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο» και παρά του ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει να καλύψει το κενό των 28 εκ. ευρώ που δημιουργείται στον προϋπολογισμό με ένα ανάλογο ποσό από κονδύλια άλλων υπουργείων, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι αναγκασμένο να καταθέσει στην Επιτροπή Προϋπολογισμού «τροποποιημένη» Έκθεση Υλοποίησης. Στην ερώτηση της Deutsche Welle αν η στάση του Όλαφ Σολτς είχε και «παιδαγωγικό» χαρακτήρα, η εκπρόσωπος απάντησε πως «ανταποκρίνεται στην προκαθορισμένη συμμετοχή της γερμανικής βουλής». Η κυβέρνηση «διασφαλίζει πλήρως την τήρηση των δικαιωμάτων συμμετοχής και ενημέρωσης της βουλής.»
Φοροδιαφυγή και αποδείξεις: 205 καταγγελίες την ημέρα - Οι καταγγελίες το 2024 έφτασαν τις 75.000
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωσαν πάντως την Deutsche Welle ότι ο Όλαφ Σολτς όντως δεν είχε κανένα περιθώριο να πράξει διαφορετικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρχές Αυγούστου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Προϋπολογισμού. Το υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένει εκπλήξεις. Μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει άμεσα το Συμβούλιο των Διευθυντών του ΕSM για να δώσει πράσινο φως στην εκταμίευση των 15 δις ευρώ.
Πηγή: DW
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]