«Μη προνομιούχες» και «λαϊκές» περιοχές της χώρας βλέπουν αυξήσεις έως και 61,5% στις αντικειμενικές τιμές εκτοξεύοντας τον φόρο με απόφαση της κυβέρνησης.
«Για μία ακόμα φορά η Αθήνα και οι μεγαλύτερες πόλεις θα πληρώσουν το μάρμαρο των νέων αντικειμενικών και του ΕΝΦΙΑ, ενώ η επαρχία παραμένει η μεγάλη αγαπημένη του φορολογικού μας συστήματος», σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι στο περιβόητο πολυνομοσχέδιο, που κατάφερε να «περάσει» μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της συγκυβέρνησης, δεν περιλαμβάνονται διατάξεις ούτε για τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατοικίας αλλά ούτε και για την κατάργηση του φόρου υπεραξίας.
Ειδικά το πρώτο, που υπήρξε, άλλωστε, αίτημα και της Ομοσπονδίας, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του φόρου εισοδήματος πολλών ιδιοκτητών, αλλά και ενοικιαστών κατοικιών, με μειωμένα σήμερα πραγματικά εισοδήματα. «Γενικά, δεν υπάρχει ελπίς… Δεν φαίνεται πουθενά κάποια χαραμάδα ελπίδας ότι κάποια στιγμή στο ορατό μέλλον το φορολογικό σύστημα για την ακίνητη περιουσία θα πάψει να λειτουργεί ως μέσο σταδιακής δήμευσής της», συμπληρώνει η ΠΟΜΙΔΑ.
Ο… χάρτης
Σε ό,τι αφορά τις νέες αντικειμενικές αξίες, αυτές, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, παραμένουν ένα χειραγωγούμενο «πολιτικό μέγεθος», αφού «δεν υπάρχουν εμπορικές τιμές σε μια ανύπαρκτη κτηματαγορά».
Πιο αναλυτικά, όπως τονίζει η Ομοσπονδία, έγιναν μεγάλες ή μικρές αυξήσεις σε πάμπολλες -κυρίως μεσαίες- ζώνες της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου και ελάχιστες μειώσεις.
Προς επίρρωση, όπως αποκάλυπτε και ο Ελεύθερος Τύπος σε προχθεσινό δημοσίευμά του, σε δήμους της Αττικής, όπως η Κερατέα, η Μαλακάσα, το Πέραμα, η Δραπετσώνα και η πλημμυροπαθής Νέα Πέραμος, στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου καταγράφονται σε αρκετές ζώνες αυξήσεις τιμών που κυμαίνονται σε επίπεδα πολύ ανώτερα του 10% και αναμένεται να προκαλέσουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Σημαντικές αυξήσεις αποφασίστηκαν εξάλλου και στις πολύ «ακριβές» περιοχές της Αθήνας, κυρίως στο Ιστορικό Κέντρο. Από την άλλη πλευρά, σημαντικές μειώσεις παρατηρούνται στις πιο «ακριβές» περιοχές της Ανατολικής Αττικής, όπως η Εκάλη, η Βάρη, το Πόρτο Ράφτη, ο Διόνυσος και η Νέα Ερυθραία, αλλά και σε δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης.
Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδία κάνει λόγο για τραγικές παραλείψεις αναγκαίων παρεμβάσεων στο σύστημα, ώστε να συμβαδίζει με τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα, δεδομένου ότι:
- Δεν μειώθηκαν κατά 50% οι συντελεστές εμπορικότητας των επαγγελματικών ακινήτων.
- Δεν αναπροσαρμόστηκαν οι συντελεστές παλαιότητας των απαξιωμένων παλαιών ακινήτων, τη στιγμή που -ειδικά στον ΕΝΦΙΑ- ισχύει αυξητικός συντελεστής… νεότητας, που επαυξάνει τη φορολογική επιβάρυνση όλων των νεότερων κτισμάτων ακόμη και κατά 25%.
Θα πάθουν σοκ…
«Θα τρίβουν τα μάτια τους όταν δουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2018 εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, ιδιαίτερα της Αττικής.
Με όλες αυτές τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης είναι αδύνατο να αληθεύουν στην πράξη τα στοιχεία για δήθεν μικρό αριθμό ιδιοκτητών που θα δουν αυξήσεις, ενώ η -καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα- αύξηση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 200.000 στις 250.000 θα “ωφελήσει” τους περίπου 600.000 φορολογούμενους που κάθε χρόνο ματώνουν για να πληρώσουν τον συμπληρωματικό φόρο κατά (50.000 x 0,1%=) 50 ευρώ», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ, για να προσθέσει: «Συνεπώς, φαίνεται πως για μία φορά ακόμα χάθηκε μία μοναδική ευκαιρία να απαλλαγεί το φορολογικό μας σύστημα από τη “γάγγραινα” του συμπληρωματικού φόρου, ο οποίος είναι ο κύριος υπεύθυνος για την επενδυτική απραξία στην οικοδομή και την κτηματαγορά». Υπενθυμίζεται ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Σε όσες περιοχές καταγράφονται πολύ μεγάλες αυξήσεις ο κύριος ΕΝΦΙΑ αναμένεται να είναι αυξημένος κατά 3,57% έως και 27,59%, ενώ σε όσες περιοχές οι νέες αντικειμενικές είναι σημαντικά μειωμένες ο κύριος ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι λιγότερος έως και 22,2%.
Ανοδικά οι τιμές στα επαγγελματικά ακίνητα
Ελαφρώς «τσιμπημένες» ήταν πέρυσι οι τιμές στα επαγγελματικά ακίνητα. Οπως προκύπτει από στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), οι τιμές των γραφείων υψηλών προδιαγραφών κατέγραψαν αύξηση κατά 1,7% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο, με την Αθήνα να κρατά τα… σκήπτρα, προσφέροντας τιμές με «καπέλο» 2,1%. Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση κυμάνθηκε περί το 1% και στην υπόλοιπη Ελλάδα στο 1,5%.
Οσον αφορά στα μισθώματα, για το σύνολο του 2017 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε σε 1% για το σύνολο της Ελλάδος. Ο αντίστοιχος μέσος ρυθμός αύξησης των μισθωμάτων ήταν 0,9% στην Αθήνα, 0,7% στη Θεσσαλονίκη και 1,2% στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Εξίσου ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές και των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών. Αυτές αυξήθηκαν στο σύνολο της χώρας κατά 1,6% σε σχέση με το 2016, πετυχαίνοντας θετικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής για πρώτη φορά από την εκκίνηση δημοσίευσης του δείκτη, το 2010. Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, ο αντίστοιχος μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών ήταν 1,4% για την Αθήνα, 1,0% για τη Θεσσαλονίκη και 2,2% για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Στον αντίποδα, τα ενοίκια των καταστημάτων κατέγραψαν πτώση 1,1% (-0,9% για την Αθήνα, -1,2% για τη Θεσσαλονίκη και -0,4% για την υπόλοιπη Ελλάδα).
Αγγελική Βελεσιώτη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]