Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικές αιτήσεις για τα αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις στις συντάξεις

Ηλεκτρονικές αιτήσεις για τα αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις στις συντάξεις

Κλείνει το μάτι η κυβέρνηση στους συνταξιούχους για τα αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις που έχουν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Με καθαρά προεκλογική στόχευση ξαφνικά χθες το υπουργείο Εργασίας μέσω του υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου, στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους συνταξιούχων, έδειξε να αναγνωρίζει ότι όντως έχουν γίνει παράνομες περικοπές και ως προς το θέμα των αναδρομικών τους είπε ότι «η κυβέρνηση εξετάζει και αντιμετωπίζει στον κατάλληλο χρόνο τα σχετικά ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψη τα περιθώρια που δημιουργούνται από τα θετικά αποτελέσματα των οικονομικών δεδομένων της κοινωνικής ασφάλισης».

Αποσυμφόρηση

Ταυτόχρονα και δεδομένου ότι οι συνταξιούχοι σπεύδουν κατά χιλιάδες στα Ταμεία και υποβάλουν αιτήσεις για να κατοχυρώσουν την επιστροφή χρημάτων που τους αφαιρούνται παρανόμως, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα τεθεί σε λειτουργία διαδικασία εφαρμογής ηλεκτρονικών αιτημάτων για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και την αποφυγή συνωστισμού στις υπηρεσίες των Ταμείων».

Είναι προφανές ότι το υπουργείο τρέχει να προλάβει το διογκούμενο κύμα οργής των συνταξιούχων που βλέπουν ότι πέραν των «νόμιμων μειώσεων» έχουν και παράνομες κρατήσεις στις συντάξεις τους και «τάζει» αορίστως την ικανοποίηση αιτημάτων τους ανάλογα με τις αντοχές των Ταμείων, ενώ για το θέμα των αιτήσεων, προτίθεται να τους διευκολύνει με ηλεκτρονική υποβολή.

Ομηροι…

Για την «ταμπακέρα» όμως, δηλαδή το πότε θα δοθούν τα αναδρομικά, ο υφυπουργός απέφυγε να δεσμευτεί, καθιστώντας όμηρους τους συνταξιούχους στους προεκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
Η ουσία όμως είναι ότι οι παράνομες μειώσεις πρέπει, πρώτον, να σταματήσουν να επιβάλλονται και, δεύτερον, τα ποσά που αφαιρέθηκαν να επιστραφούν χωρίς προεκλογικές σκοπιμότητες.

Τα αναδρομικά από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων φτάνουν ως τις 2.780 ευρώ και αφορούν περίπου 800.000 συνταξιούχους με άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ.

Απαραίτητο βήμα είναι η υποβολή αίτησης σε ΕΦΚΑ, Γενικό Λογιστήριο και ΕΤΕΑΕΠ ώστε να κατοχυρώσουν τα ποσά που διεκδικούν και να αποφύγουν τον κίνδυνο παραγραφής.

Οι αιτήσεις δόθηκαν δωρεάν για όλους, με αλλεπάλληλες ειδικές εκδόσεις του Ελεύθερου Τύπου, καθώς η εφημερίδα μας ήταν η πρώτη από όλα τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα που ανέδειξε με ντοκουμέντα την κλοπή συντάξεων που διαπιστώνεται από 1ης/6/2016, δηλαδή μετά το νόμο Κατρούγκαλου που έκοψε τις επικουρικές σε όσους είχαν άθροισμα πάνω από 1.300 ευρώ και τα συνταξιοδοτικά μερίσματα (όσον αφορά τις συντάξεις Δημοσίου), ανεξαρτήτως συνολικού αθροίσματος.

Υπολογισμός

Αναδρομικά από παράνομες μειώσεις δικαιούνται όσοι έχουν άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ. Στο άθροισμα για τους μεν πολιτικούς συνταξιούχους του Δημοσίου λαμβάνονται υπόψη η κύρια σύνταξη, το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, η επικουρική τους από ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ. Για τους απόστρατους είναι η κύρια, το μέρισμα των δικών τους μετοχικών ταμείων, αλλά και τα λοιπά συνταξιοδοτικά επιδόματα. Για τους συνταξιούχους των ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζών και ΝΑΤ, στο άθροισμα πάνω από 1.000 ευρώ λαμβάνονται υπόψη η κύρια, η επικουρική και τυχόν δεύτερη σύνταξη είτε από ίδιο δικαίωμα είτε λόγω μεταβίβασης (π.χ. θανάτου).

Οι παράνομες μειώσεις εντοπίζονται στα ενημερωτικά συντάξεων. Για τις μεν κύριες η παράνομη κράτηση είναι του ν. 4093/2012, καθώς εξακολουθεί και λαμβάνεται υπόψη το παλιό άθροισμα σύνταξης με αποτέλεσμα να επιβάλλεται μεγαλύτερη μείωση από αυτήν που αντιστοιχεί στο νέο και μικρότερο άθροισμα.
Εχουμε έτσι ένα παλιό άθροισμα με κύρια στα 1.300 ευρώ και επικουρική στα 340 ευρώ, δηλαδή 1.640 ευρώ, και σε αυτό το ποσό ο νόμος 4093 προβλέπει μείωση 10% στην κύρια σύνταξη, δηλαδή μείωση 130 ευρώ. Ομως από 1ης/6/2016 έχουμε μείωση επικουρικής από τα 340 ευρώ στα 180 ευρώ που διαμορφώνει νέο και μικρότερο άθροισμα στα 1.480 ευρώ. Ο νόμος σε αυτό το ποσό που είναι κάτω από 1.500 ευρώ προβλέπει μείωση 5% στην κύρια, δηλαδή 65 ευρώ. Τα Ταμεία όμως κρατάνε το παλιό άθροισμα και επιβάλλουν μείωση 130 ευρώ στην κύρια σύνταξη παρανόμως.

Επικουρικές

Στις επικουρικές διαπιστώνεται ότι οι μειώσεις του ν. 3986 μπαίνουν σε ποσά κάτω των 300 ευρώ που είναι παράνομο. Το ΕΤΕΑΕΠ μετά τον επανυπολογισμό επικουρικών κρατά τις μειώσεις ν. 3986 όπως ήταν στα παλιά ποσά. Συμβαίνει σε όλες τις επικουρικές του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΤ, ΤΕΑΠΟΚΑ) αλλά και σε επικουρικές ΔΕΚΟ και τραπεζών. Πάνω από 200.000 συνταξιούχοι πληρώνουν περισσότερα από αυτά που τους αναλογούν.
Παράδειγμα με αποδείξεις λαθροχειρίας:

* Συνταξιούχος από το πρώην Ταμείο της ΑΤΕ (ΕΛΕΜ) παίρνει επικουρική 450 ευρώ, οικογενειακό επίδομα 45 ευρώ και δεύτερη επικουρική από Ταμείο μηχανικών 153 ευρώ.

* Το σύνολο της επικουρικής είναι 648,66 ευρώ. Το ποσό αυτό θα έπρεπε να έχει μείωση νόμου 3986/2011 με ποσοστό 9%, ήτοι 58,32 ευρώ. Ομως στο ενημερωτικό, η μείωση του ν. 3986 είναι 109,36 ευρώ!

* Η μείωση αυτή των 109 ευρώ επιβαλλόταν στο παλιό ποσό.

* Πληρώνει λοιπόν κράτηση 109 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να είναι 58 ευρώ. Η διαφορά των 51 ευρώ (109-58=51) είναι η παράνομη μείωση και τα αναδρομικά που δικαιούται για 18 μήνες είναι 918 ευρώ!!!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙΤΚΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Συντάξεις Νοεμβρίου: Ξεκίνησε η πληρωμή – Ποιες είναι οι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία – Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΦΚΑ: Τρεις συντάξεις ανά υπάλληλο την ημέρα – Σε λειτουργία ο «Πύργος Ελέγχου»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέο πακέτο αναδρομικών για 400.000 συντάξεις του Δημοσίου [αναλυτικοί πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου – Ποιοι θα δουν αυξήσεις [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αποκάλυψη Ε.Τ.: Ανατροπή στα αναδρομικά για συντάξεις του Δημοσίου [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αναδρομικά έως 6.500 ευρώ για 14.600 κληρονόμους θανόντων από 1ης/10/2019 [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ξεμπλοκάρουν συντάξεις Μηχανικών, Υγειονομικών, Νομικών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι πίνακες του επανυπολογισμού και οι νέες συντάξεις με τις πραγματικές αυξήσεις από το 2023

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Οι τελικές αυξήσεις για 795.736 συνταξιούχους με 30 έτη και άνω [αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom