Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, το σύνολο των πιστωτών στους οποίους έχει οφειλές η Μαρινόπουλος ξεπερνά τους 3.500, ενώ διπλάσιος είναι ο αριθμός των εταιρειών που εμπλέκονται με αυτές.
Οφειλές σε προμηθευτές
Σχετικά με τις οφειλές προς προμηθευτές , αναφέρεται ότι δεκάδες εταιρκοί κολοσσοί όπως οι Καραμολέγκος, Κρητών Άρτος, Νίκας, Creta Farm, Ελγέκα, Δέλτα, έχουν απαιτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, συνολικά, από την αλυσίδα.
Πάντως, πολλές είναι και εκείνες (όπως η Coca Cola 3E, η ΦΑΓΕ, η Kάλας κλπ), οι οποίες αφού δεν έβλεπαν αναστροφή του οικονομικού αδιεξόδου και της παύσης πληρωμών που είχε επιβληθεί από την πλευρά της Μαρινόπουλος, είχαν σταματήσει να προμηθεύουν με προϊόντα, τα ράφια της.
Αξίζει να αναφερθεί ότι την περασμένη εβδομάδα δεκάδες διαταγές πληρωμής εκδόθηκαν εις βάρος της Μαρινόπουλος από προμηθευτές που έσπευσαν να καταφύγουν στη δικαιοσύνη.
Ένα πιθανό οριστικό Βατερλό της αλυσίδας, όπως σημειώνουν οι καλά γνωρίζοντες την αγορά, θα προκαλούσε ισχυρό πλήγμα και στις εταιρείες lοgistics τις οποίες η Μαρινόπουλος χρησιμοποιούσε στις αποθήκες του αλλά και δεκάδες οδικούς μεταφορείς.
Οφειλές σε Εφορία, ταμεία και Δημόσιο
Παράλληλα, πέραν των προμηθευτών, η αλυσίδα με βάση την αίτηση στο άρθρο 99 που υπέβαλλε εμφανίζει υποχρεώσεις 100 εκατ. ευρώ στο δημόσιο, 49 εκατ. ευρώ σε εφορία και 51 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης οι οφειλές της προς τους εργαζόμενους ανέρχονται στα 4,4 εκατ. ευρώ.
Οφειλές από δάνεια
Σε ό,τι αφορά στα τραπεζικά δάνεια, οι οφειλές προς την Alpha Bank διαμορφώνονται σε 78 εκατ. ευρώ, προς τη Eurobank σε 17,9 εκατ. ευρώ, στην Εθνική 48,86 εκατ. ευρώ και την Πειραιώς σε 15,5 εκατ. ευρώ. Οι προσημειώσεις είναι αξίας 108 εκατ. ευρώ.
Δάνεια υπάρχουν και προς την Εθνική Πανγαία (99,3 εκατ. ευρώ), προς την Αφοί Μαρινόπουλοι (65,3 εκατ. ευρώ), την Hermes (32,4 εκατ. ευρώ) και προς τη Helens (125,7 εκατ. ευρώ), χωρίς όμως να γνωρίζουμε ποιοί είναι οι ιδιοκτήτες των τελευταίων εταιριών.
Το μέλλον των 12.500 εργαζομένων
Τέλος κρίσιμο όσο και αβέβαιο θεωρείται το μέλλον των 12.500 εργαζομένων της αλυσίδας που ζουν με το φόβο ότι μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη, να βρεθούν στο δρόμο.
Η επιχείρηση πάντως δεν τους οφείλει δεδουλευμένα καθώς έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Μάιο.
Πτώχευση ζητούν οι πιστωτές της
Μοιρασμένοι στα δύο εμφανίζονται οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος, με τους περισσότερους να ζητούν την πτώχευση της αλυσίδας και με άλλους (κυρίως μεγάλους Ομίλου στο χώρο των τροφίμων) να δείχνουν μία πιο επιεική στάση.
Και αυτό γιατί θεωρούν ότι ενδεχόμενο κούρεμα των οφειλομένων τους κατά 40% ή 50% θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα, όμως σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστούν να χάσουν όλα τα χρήματα τους.
Από την άλλη πλευρά η δικηγορική εταιρεία «Κωνσταντίνου & Βρέττας» η οποία εκπροσωπεί δεκάδες πελάτες της αλυσίδας με απαιτήσεις προς αυτούς που υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει το αίτημα πτώχευσης της αλυσίδας.
Σε ανακοίνωση της η δικηγορική εταιρεία τονίζει «σε εκτέλεση εντολής των πελατών μας, ενεργοποιούμε την ματαιωθείσα αίτηση πτώχευσης που είχαμε καταθέσει παλαιότερα και είχαμε ματαιώσει ώστε να δώσουμε ευκαιρία στην εταιρεία αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες μας, πράγμα όμως που ποτέ δεν συνέβη.
Στην αίτηση αυτή, ζητούσαμε να τεθεί σε πτώχευση η εταιρεία με χρόνο παύσης πληρωμών το έτος 13-8-2011, δηλαδή το πρώτο έτος που εμφάνισε τεράστιες ζημίες η εταιρεία και συνάμα το τελευταίο που δημοσίευσε ισολογισμούς.
Με την αίτησή μας, της οποίας τη συζήτηση επισπεύδουμε άμεσα, ζητούμε την κήρυξη ως χρόνου παύσης πληρωμών ως μέσα στο 2011 (δηλαδή από τότε που θεωρούμε ότι η εταιρεία ήταν σε κατάσταση παύσης πληρωμών), ανατρέπονται αυτοδίκαια όλες οι καταδολιευτικές μεταβιβάσεις της τότε τεράστιας ακίνητης περιουσίας της, κυρίως σε ένα fund στο Κατάρ που φαίνεται να ελέγχεται από τον ίδιο τον μεγαλομέτοχο της «Μαρινόπουλος ΑΕ».
Ο πρόσφατος έλεγχος τίτλων που διενεργήσαμε στα υποθηκοφυλακεία απέδειξε ότι από την ακίνητη περιουσία ύψους τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων (αντικειμενική αξία) που είχε η εταιρεία το έτος 2010, σήμερα δεν υπάρχει παρά πολύ μικρό μέρος αυτής, ένα τμήμα έχει μεταβιβαστεί σε Τράπεζες έναντι χρεών, το δε μείζον στο ανωτέρω fund στο Κατάρ, η δε Μαρινόπουλος υπέγραψε αμέσως μετά τις μεταβιβάσεις μισθωτήρια συμβόλαια με τεράστια ενοίκια στους καινούργιους “ιδιοκτήτες”.
Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδευσης ήταν αφενός να επιβαρυνθεί με μεγάλα λειτουργικά έξοδα, αφετέρου να χάσουν οι πιστωτές τη δυνατότητα ικανοποίησης των απαιτήσεών τους».
Τι απαντά η Μαρινόπουλος ΑΕ
«Η διαδικασία εξυγίανσης ήταν η μοναδική λύση», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της η Μαρινόπουλος, την οποία εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Μαρινόπουλος, η εταιρεία «σήμερα κατέθεσε, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους. Η εκδίκαση του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.
Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.