Με δύο ταχύτητες
Στην ουσία το νέο καθεστώς θα έχει απολύσεις δύο ταχυτήτων:
1 Οι «κανονικές» που θα γίνονται με τα όρια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, έγκριση κ.λπ., όταν αφορούν ως και το 10% του προσωπικού κάθε μήνα αντί 5% σήμερα (για άνω των 100 ή 150 εργαζομένων).
2 Οι απολύσεις που θα είναι πάνω από τα όρια του νόμου, δηλαδή άνω του 10%, και θα γίνονται με διαβούλευση, ενημέρωση και μια τυπική επικύρωσή τους πιθανόν από περιφερειακό όργανο ή άλλη αρχή.
Αλλού το… μπαλάκι
Airbnb: Βαθύ «λίφτινγκ» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Το μισό «ναι» που είπε χθες ο κ. Κατρούγκαλος αφορούσε στην έγκριση για τις ομαδικές απολύσεις, με εγγυήσεις για τους εργαζόμενους: «Μπορεί να είναι άλλη η δημόσια αρχή και όχι ο υπουργός που θα γνωμοδοτεί για τις ομαδικές απολύσεις», ανέφερε χθες το πρωί (μιλώντας στην ΕΡΤ), προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι να υπάρχουν εγγυήσεις και προστασία για τους εργαζομένους. Σήμερα η δικαιοδοσία για τις ομαδικές απολύσεις παραμένει στο υπουργείο Εργασίας. Οι δανειστές πιέζουν για πλήρη κατάργηση των διοικητικών εμποδίων, ώστε να ισχύσει στην Ελλάδα, ό,τι ισχύει σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν απαιτείται καμία έγκριση για ομαδικές απολύσεις. Ο μόνος «φραγμός» είναι ότι απαιτείται να τηρηθούν προθεσμίες διαβούλευσης επιχειρήσεων και εργαζομένων και σχέδιο εξασφάλισης των εργασιακών τους δικαιωμάτων (αποζημιώσεις, επιδόματα δεδουλευμένα, κ.λπ.).
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου