Αυτό αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΤΙΤΑ, ΕΤΕΡ, ΕΦΕ.
Η ανακοίνωση των Συνεργαζόμενων Ενώσεων συνεχίζει ως εξής:
«Αντιδρούμε ενάντια σε όλες τις προωθούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης που υπονομεύουν διαλυτικά τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και υποβαθμίζουν καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας “δημόσιας διαβούλευσης” του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου, η Κυβέρνηση προωθεί ένα είδος “ανάπτυξης” που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων δεν θα είναι. Αντιδρούμε σε κάθε προσπάθεια που στόχο έχει τον κυβερνητικό εργοδοτικό έλεγχο των σωματείων και την καταστρατήγηση των ΣΣΕ.
Η Ελλάδα Ψηφίζει: Χρήστος Κούτρας και Γιάννης Ντσούνος έκαναν πρεμιέρα
Η αδρανοποίηση και ουσιαστικά απαξίωση του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης Εργατικών Διαφορών (ΟΜΕΔ) καθώς και οι δυσμενείς μεταβολές που επιφέρονται για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την υπογραφή, την εφαρμογή, την υποχρεωτικότητα και επεκτασιμότητα των ΣΣΕ είναι μερικοί μόνο από τους εμφανείς κινδύνους του νομοσχεδίου για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Με το νομοσχέδιο ενισχύονται επίσης οι ελαστικές σχέσεις εργασίας: Προωθείται η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, με τη δεύτερη να υπολογίζεται με βάση τον ετήσιο χρόνο εργασίας. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα μπορεί ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να “συμφωνήσουν”, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο τη μετατροπή της πλήρους σε μερική απασχόληση, καθώς και σε κάθε μορφή εκ περιτροπής απασχόληση.
Προβλέπεται επίσης υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, καθώς και “ρήτρα εξαίρεσης” από την κλαδική σύμβαση για επιχειρήσεις υπό το πρόσχημα των “οικονομικών δυσκολιών”. Εγκαινιάζεται η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, στις οποίες “νόμιμα” θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα, δίνοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές.
Το νομοσχέδιο δεν αφήνει αλώβητο και το δικαίωμα στην απεργία, καθώς προωθείται η υποχρεωτική παρουσία στη Γενική Συνέλευση ενός σωματείου του 50% + 1 των ταμειακά τακτοποιημένων μελών, προκειμένου να είναι έγκυρη η απόφαση για απεργία.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για:
Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών
Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα
Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις
Δωρεάν δημόσια υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους
Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων, όπου οφείλονται
Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας
Αποκατάσταση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και τήρηση της υποχρέωσης των εργοδοτών για κατάρτιση και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς παρελκυστικές τακτικές με στόχο την αποτροπή των ΣΣΕ που τους δεσμεύουν και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας
Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχο το δικαίωμα της αυτοτελούς διεκδίκησης συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα της απεργίας».
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ «καλούν όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν δυναμικά στην 3ωρη στάση εργασίας (12.00-15.00) την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου. Εξαιρούνται οι συνάδελφοι που θα καλύψουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.