Ισως, για πρώτη φορά στα χρονικά, η «υποτιθέμενη» μη πολιτικού χαρακτήρα διοργάνωση δεν κατάφερε να μείνει σταθερή στο σλόγκαν της «United by Music» (Ενωμένοι με τη μουσική), καταφέρνοντας να γίνει η Νο1 πολιτική διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού. Τα παραδείγματα, δυστυχώς, πολλά.
Η Ολλανδία αποβλήθηκε στο παρά πέντε, το Ισραήλ αποδοκιμάστηκε και προκάλεσε αντιδράσεις λόγω του πολέμου στη Γάζα, ενώ κοινό και επιτροπές… διαφώνησαν αρκετά για την επιλογή του νικητή!
Πόσο όμως κόστισε η συμμετοχή της Ελλάδας στην διοργάνωση;
Ο μεγάλος τελικός της Eurovision πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και η Μαρίνα Σάττι και η ομάδα της κατέλαβαν την 11η θέση στον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού.
Η συμμετοχή της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision κόστισε στην ΕΡΤ, το συνολικό ποσό των 176.647,20 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), σύμφωνα με σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Το συγκεκριμένο ποσό είναι το σύνηθες για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision κατά τα τελευταία χρόνια και εννοείται πως δεν πρόκειται για το τελικό πόσο αλλά μόνο για το τέλος συμμετοχής καθώς σε αυτό θα προστεθούν και τα έξοδα για την ελληνική αποστολή στο Μάλμε της Σουηδίας.
Νικόλαος Ντε Γκρες: Η Χρυσή Βαρδινογιάννη στο πλευρό του στο μνημόσυνο του τέως
Ο τρόπος χρηματοδότησης
Κάθε χώρα που θέλει να λάβει μέρος στη Eurovision οφείλει να πληρώσει ένα ποσό στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόραση (EBU), η οποία είναι και η διοργανώτρια Αρχή του μουσικού θεσμού.
Το ποσό αυτό καθορίζεται κυρίως από πληθυσμιακά κριτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία καταβάλλουν τα περισσότερα στην EBU για τη Eurovision 2024.
Μάλιστα, αυτές οι χώρες αποτελούν και το λεγόμενο «Big Five» της Eurovision και είναι παρούσες σε κάθε τελικό, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν τον σκόπελο της ημιτελικής φάσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος συμμετοχής για πολλά κράτη μέλη και ειδικά τα μικρότερα δεν είναι αμελητέο και έτσι υπάρχουν ορισμένες χώρες που δεν στέλνουν αποστολές στη Eurovision.
Όπως και να έχει το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος το σηκώνει η διοργανώτρια χώρα με την οικονομική συνεισφορά από τον τηλεοπτικό οργανισμό που διοργανώνει τον διαγωνισμό να κυμαίνεται στα 10 με 20 εκατ. ευρώ, ενώ κατά κανόνα κάποιο επιπλέον ποσό συνεισφέρει η πόλη που γίνεται η διοργάνωση, είτε σε χρήμα είτε σε παροχές.
Τι είναι η EBU
Η EBU, η οποία φέτος τα… άκουσε για τα καλά εξαιτίας των αντανακλαστικών που (δεν) επέδειξε στο θέμα της Ισραηλινής συμμετοχής αλλά και του Ολλανδού Joost Klein ο οποίος τελικά αποβλήθηκε από τον διαγωνισμό, είναι η ευρωπαϊκή συμμαχία δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών. Στην συγκεκριμένη συμμαχία συμμετέχει η ΕΡΤ.
Κάθε χρόνο, οι χώρες που συμμετέχουν στην EBU πληρώνουν ένα τέλος συμμετοχής και οι συμμετέχοντες οργανισμοί (στη δική μας περίπτωση η ΕΡΤ) στέλνουν ένα τραγούδι το οποίο θα εκπροσωπήσει τη χώρα.
Νικήτρια χώρα αναδεικνύεται αυτή, της οποίας ο εκπρόσωπος συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία από τις επιτροπές των χωρών που συμμετέχουν αλλά και του κοινού. Η νικήτρια χώρα είναι αυτή που την επόμενη χρονιά θα φιλοξενήσει και θα διοργανώσει τον επόμενο διαγωνισμό.
To 2025 η Eurovision θα λάβει χώρα στην Ελβετία η οποία είναι η νικήτρια χώρα του φετινού διαγωνισμού αφού το Nemo με το πολύ προσωπικό τραγούδι «The Code».
Ειδήσεις σήμερα
Survivor spoiler: Αποχωρεί οριστικά η Σταυρούλα Χρυσαειδή;
Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα Σκόπια: Να τηρηθούν οι διεθνείς συμφωνίες