ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
LIFESTYLE

Ερωτικές σχέσεις με διαφορά ηλικίας: Μόδα, εκμετάλλευσή ή ανάγκη

Newsroom eleftherostypos.gr

Στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο μπορεί κανείς να συναντήσει συχνά ερωτικές σχέσεις, που να χαρακτηρίζονται από μια σχετικά μεγάλη διαφορά ηλικίας.

Παρατηρεί κανείς σχέσεις μεγαλύτερων ανδρών με μικρότερες γυναίκες, είτε μεγαλύτερων γυναικών με μικρότερους άνδρες. Τις περισσότερες φορές συναντάται σχέση με άνδρα μεγαλύτερο και γυναίκα νεότερη, καθώς ο άντρας δίνει μεγάλη έμφαση στη γονιμότητα των γυναικών. Η γυναίκα, από την άλλη πλευρά δίνει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια που θα μπορέσει να της προσφέρει ένας άντρας, τόσο την προσωπική, όσο και την οικονομική.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ;

Οι προτιμήσεις των ανδρών για τις νεότερες γυναίκες σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την αναπαραγωγική ικανότητα. Η νέα ηλικία της γυναίκας ελκύει έναν ώριμο άνδρα και του ενισχύει την αίσθηση ενέργειας και ζωτικότητας. Ο άνδρας αισθάνεται ότι επενδύει συναισθηματικά στη γυναίκα με σωστά κριτήρια. Είναι αφοσιωμένος στη νεότητά της γυναίκας και θεωρεί πως θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσει υγιέστερα παιδιά.

 ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ  ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΗΛΙΚΙΑΣ;

Οι προτιμήσεις των γυναικών για τους μεγαλύτερους ηλικιακά άνδρες έχουν  να κάνουν με τους οικονομικούς πόρους και το επαγγελματικό και κοινωνικό προφίλ των ανδρών. Αυτά τα κριτήρια ενισχύουν την εμπιστοσύνη της γυναίκας απέναντι στον άνδρα. Η γυναίκα αναζητά τη ζεστασιά και την αξιοπιστία, για να μπορέσει να επενδύσει σε μια σχέση που μπορεί να εξελιχτεί και στη δημιουργία μιας οικογένειας.

Υπάρχουν και περιπτώσεις γυναικών που λόγω είτε της καλής επαγγελματικής τους θέσης και εξέλιξης, είτε λόγω της καλής οικονομικής τους κατάστασης, δεν επιλέγουν συντρόφους που να έχουν σαν προαπαιτούμενο τους υψηλούς πόρους. Τα κριτήρια που επισυνάπτουν τις σχέσεις τους αφορούν άλλους παράγοντες και φαίνεται να επιλέγουν συντρόφους με μεγάλη διαφορά ηλικίας, καθώς επιθυμούν να συμπορεύονται με εκείνους.

ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ;

Μια σχέση με μεγάλη διαφορά ηλικίας μπορεί να επιφέρει κάποια προβλήματα, όσο εξελίσσεται. Ένας ηλικιωμένος άνδρας εμφανίζει σταδιακά κάποια προβλήματα υγείας χρόνια ή μη.  Επίσης, αρχίζουν και παρουσιάζονται σεξουαλικές δυσλειτουργίες, εξαιτίας της ηλικίας του άνδρα και πολλές φορές και ο συνδυασμός ηλικίας και προβλημάτων υγείας. Η νεότερη γυναίκα πορεύεται δίπλα του, του στέκεται και τον φροντίζει. Μέσα της, όμως, υπάρχει περίπτωση να αισθάνεται φόβο και ανασφάλεια. Σε τέτοιες συνθήκες εμφανίζονται και αρκετές ψυχολογικές διαταραχές. Η γυναίκα μπορεί να μη μπορεί να το διαχειριστεί και η αντίδρασή της ποικίλει αναλόγως την ιδιοσυγκρασίας της και τα συναισθήματα της. Μεγαλώνει το συναισθηματικό της κενό και οδηγείται είτε στην απιστία, είτε στην απομάκρυνση και στο χωρισμό. 

Από την άλλη πλευρά, ένας άνδρας που έχει σχέση με  μια ηλικιωμένη γυναίκα, μπορεί να ξεκινήσει να χάνει το ερωτικό του ενδιαφέρον και την αφοσίωσή του, όταν εκείνη θα μπει στην περίοδο της κλιμακτηρίου, όπου εκεί θα συνειδητοποιήσει πως δεν υπάρχει δυνατότητα γονιμοποίησης. Ακόμη, θα εμφανιστούν και δυσκολίες στη σεξουαλική συνεύρεση, καθώς η γυναίκα σε αυτή την περίοδο έχει χαμηλή λίμπιντο. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρόκειται λοιπόν, για την ίδια τη χρονολογική ηλικία, αλλά για τους παράγοντες που σχετίζονται με την ηλικία και ενδέχεται να επηρεάσουν τη σχέση.

Η κάθε ηλικία ενός ανθρώπου αφορά ένα διαφορετικό εξελικτικό στάδιο στη ψυχολογία του. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζωή αποτελείται από διαφορετικά στάδια και κάθε στάδιο αποτελείται από συγκεκριμένα καθήκοντα ζωής που πρέπει να επιτευχθούν. Δίνεται προτεραιότητα στην κυριαρχία διαφορετικών εργασιών σε αυτά τα ξεχωριστά στάδια της ζωής. Έτσι, όταν κάθε μέλος ενός ζευγαριού κινείται σε διαφορετικό στάδιο ζωής, μπορεί να είναι δύσκολο για το ζευγάρι να συμφιλιώσει τις διαφορετικές ανάγκες και στόχους της ζωής του άλλου.

Η επιτυχία μιας σχέσης εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο οι σύντροφοι μοιράζονται παρόμοιες αξίες, πεποιθήσεις και στόχους για τη σχέση τους, αλληλοϋποστηρίζονται στην επίτευξη προσωπικών στόχων και  προωθούν τη δέσμευση της σχέσης, της εμπιστοσύνης και της οικειότητας, καθώς και η επίλυση προβλημάτων με εποικοδομητικούς τρόπους. Αυτοί οι παράγοντες δεν σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την ηλικία. Επομένως, η πραγματικότητα είναι ότι, ενώ μια διαφορά ηλικίας μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα στη σχέση, οι σύντροφοι θα πρέπει να μην σταματούν να προσπαθούν να κρατήσουν τη σχέση τους ζωντανή.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter