Ενας δημοσιογράφος του ενημερωτικού, τελικά, οφείλει να είναι πάντα στις επάλξεις και να στηρίζει το κανάλι του;
Αναμφισβήτητα! Μετά το περσινό καλοκαίρι, όμως, όπου η επαναλειτουργία της ΕΡΤ και το στήσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης πάνω στα συντρίμμια του «μαύρου» του 2013 συνέπεσαν με καταιγισμό επικαιρότητας, φέτος θα πάρουμε κανονικά τις άδειές μας. Το υπόλοιπο διάστημα στηρίζουμε όλοι εκ περιτροπής την «Πρωινή Ζώνη».
Τα επαγγελματικά σας σχέδια για τη νέα χρονιά τι προβλέπουν;
Το νέο πρόγραμμα βρίσκεται υπό διαμόρφωση με στόχο να βελτιωθούμε όσο μπορούμε και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του τηλεοπτικού κοινού για πλουραλιστική ενημέρωση και ποιοτική ψυχαγωγία.
Η σεζόν που ολοκληρώθηκε θεωρείτε ότι ήταν παραγωγική τόσο για εσάς όσο και για την ΕΡΤ;
Οχι απλά παραγωγική, δεν πήραμε ανάσα! Ωστόσο η επανεκκίνηση δεν είναι εύκολη και χρειάζονται πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Στον τομέα της ενημέρωσης βασική επιδίωξη είναι τα άμεσα αντανακλαστικά, η συνεχής ενημέρωση και η πολυφωνία, δηλαδή να ακούγονται όλες οι απόψεις.
Και αυτό δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς και κομματικούς φορείς, αλλά και την κοινωνία. Στην «Πρωινή Ζώνη» ειδικότερα προσπαθήσαμε με τον Γιώργο Δαράκη να μιλήσουμε για πολιτική με ουσία, με αντιπαράθεση επιχειρημάτων και όχι με κοκορομαχίες και στείρες αντιπαραθέσεις. Νομίζω ότι αυτό που λείπει από το ενημερωτικό πρόγραμμα και που θα πρέπει να είναι το στοίχημά μας για την επόμενη χρονιά είναι να απομακρυνθούμε από τα πλατό και να ενισχύσουμε τα ρεπορτάζ μας.
Μία άτυχή σας στιγμή, κατά τη διάρκεια της σεζόν, εκείνη κατά την οποία διαβάζετε εφημερίδες προηγούμενης εβδομάδας, σχολιάστηκε έντονα. Πώς αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους κριτικές;
Οπως είδατε το αντιμετωπίσαμε με χιούμορ! Λάθη γίνονται πάντα, ευτυχώς το εντοπίσαμε γρήγορα και ομολογώ πως με κάποιες από τις κριτικές, όπως αυτή του «Ράδιο Αρβύλα», γελάσαμε και οι ίδιοι και απαντήσαμε ανάλογα.
«Έχω να το κάνω 9 χρόνια»: 4 διάσημοι Έλληνες που απείχαν συνειδητά από ερωτικές συνευρέσεις
Τώρα αν πρέπει να εξηγήσω, χωρίς φυσικά να θέλω να δικαιολογήσω το προφανές λάθος που συνέβη στην πρώτη μας εκπομπή με τον Γιώργο Δαράκη: Οι εφημερίδες της Παρασκευής είχαν παραμείνει στο πλατό για τις πρόβες που κάναμε όλο το Σαββατοκύριακο για την αλλαγή των σκηνικών. Η αλλαγή του προγράμματος το Γενάρη έγινε εν κινήσει και με το άγχος της πρώτης εκπομπής κάπου έγινε το μπέρδεμα.
Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάσταση που επικρατεί στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς;
Ο δημοσιογραφικός κλάδος έχει πληρώσει βαρύ τίμημα ανεργίας στα χρόνια της κρίσης. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει να βρίσκεσαι χωρίς δουλειά από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στα ΜΜΕ είναι όμως επίσης θύματα και επιλογών, πρακτικών και ενίοτε παρανομιών από πλευράς των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.
Αισθάνεστε τυχερός, λόγω των προαναφερθέντων, που βρίσκεστε κάτω από την «ασφαλή» αγκαλιά της ΕΡΤ;
Η πρόσφατη ιστορία έδειξε ότι η έννοια της ασφάλειας έτσι όπως παλιά την είχαμε στο μυαλό μας για την ΕΡΤ δεν ισχύει. Εδειξε ακόμη, για να το συνδέσω και με το προηγούμενο ερώτημά σας, ότι οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να διεκδικούν ρόλο και λόγο για την προάσπιση της δουλειάς τους.
Σε ό,τι με αφορά, δεν είμαι γέννημα θρέμμα της ΕΡΤ και έχω κολλήσει αρκετά ένσημα στον ιδιωτικό τομέα πριν επιλέξω συνειδητά να δουλέψω στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση αφήνοντας πίσω μου υψηλότερες αμοιβές.
Οταν πάλι η συνείδησή μου μου το υπαγόρευσε, δεν δίστασα να θυσιάσω την «ασφάλεια» και να επιλέξω το δρόμο της αξιοπρέπειας με αντίτιμο την ανεργία. Παρόλο που θεωρώ ιερή την κάθε θέση εργασίας, η «ασφάλεια της θεσούλας» δεν είναι ψηλά στο αξιακό μου σύστημα. Αισθάνομαι τυχερός όσο και όπου θα μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά με αξιοπρέπεια.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου