Το … κρας τεστ των καλοκαιρινών μηνών για την υπόλοιπη κοινωνία έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή παρά το γεγονός ότι είχε καταργηθεί και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και επιτρέπονταν όλες οι δραστηριότητες – φέτος τα νησιά γέμισαν με πανηγύρια – ο κορονοϊός μεταδόθηκε σε πολύ κόσμο αλλά δεν έφερε μεγάλο αριθμό νοσηλειών σε ΜΕΘ. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν, κατά τους ειδικούς, η υβριδική ανοσία δηλαδή ότι πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι τριπλά εμβολιασμένο και έχει νοσήσει ήδη τουλάχιστον μία φορά, καθώς και το ότι οι υποπαραλλαγές της Ομικρον που κυριαρχούσαν το καλοκαίρι προκαλούν ηπιότερη νόσηση.
Πλέον κρίνεται ότι και τα σχολεία μπορούν να είναι μέρος της παραπάνω συνθήκης και να λειτουργούν ακριβώς όπως η υπόλοιπη κοινωνία. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχει κληθεί για συνεδρίαση σήμερα στις 4 το απόγευμα και δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί ακόμη και σήμερα η εισήγησή της και ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις για το σχολικό κουδούνι στις 12 Σεπτεμβρίου.
Yπό τα παραπάνω δεδομένα, η χρήση της μάσκας είναι πολύ πιθανό να σταματήσει να είναι υποχρεωτική αλλά να αποτελεί σύσταση, όπως γίνεται σήμερα με όλους τους κλειστούς χώρους, εκτός από εκείνους που θεωρούνται “επικίνδυνοι”, δηλαδή τα νοσοκομεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το εσωτερικό των πλοίων.
Παράλληλα, η τακτική διενέργεια self test όπως γινόταν πέρυσι, φέτος δεν εντάσσεται στη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας. Το τέστινγκ χρησιμοποιείται πλέον περισσότερο επί συμπτωμάτων, επομένως όταν ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός παρουσιάζει συμπτώματα θα μπαίνει σε μια διαδικασία συνεχόμενου ελέγχου μέχρι να φανεί εάν νοσεί ή όχι με κορονοϊό. Θα εξεταστεί τι θα γίνει σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων σε μια τάξη, ωστόσο φαίνεται πως το περυσινό πρωτόκολλο που όριζε καραντίνα των συμμαθητών που κάθονταν σε κοντινά θρανία όταν νοσούσε ένα παιδί δεν θα ισχύει. Παρελθόν είναι και ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων μαθητών εφόσον δεν θα εφαρμόζεται το τακτικό τέστινγκ, όπως και η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμών για εκπαιδευτικούς.
Οι ειδικοί εστιάζουν στις καλές πρακτικές που συστήνουν έτσι και αλλιώς για αποφυγή αναπνευστικών λοιμώξεων στα σχολεία. Δηλαδή πολύ καλή υγιεινή των χεριών, καλό αερισμό των σχολικών τάξεων, φτάρνισμα και βήχα σε χαρτομάντηλο ή στον αγκώνα, και απομόνωση στο σπίτι όταν υπάρχουν συμπτώματα. Με δεδομένο ότι η κοινωνία είναι ανοιχτή και δεν υπάρχουν μέτρα, θεωρείται δεδομένο ότι το φθινόπωρο και το χειμώνα θα … αναβιώσουν και άλλες λοιμώξεις. Επιπλέον, στοχεύουν στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού με τα παιδικά εμβόλια καθώς παρατηρήθηκαν “ρωγμές” στη διάρκεια της πανδημίας και πολλά εμβόλια δεν έγιναν στην ώρα τους.
“Η λογική η οποία έχουμε ,είναι ότι στα πλαίσια που προσπαθούμε να μην έχουμε μέτρα τα οποία δεν χρειάζονται ή μέτρα υποχρεωτικότητας. Αυτό να είναι και το μοντέλο στα σχολεία, οπότε κατά βάση θέλουμε τα σχολεία να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα”, σημείωσε χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, και πρόσθεσε: “Η μάσκα αντίστοιχα συνολικά, δεν λέω μόνο για τα σχολεία, περισσότερο θέλουμε να πάμε σε μία κατεύθυνση σύστασης, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα νοσοκομεία που έχουμε πει ξεκάθαρα ότι εκεί πέρα υπάρχει υποχρεωτικότητα. Σε όλα τα άλλα επίπεδα θέλουμε να μείνουμε στη σύσταση. Η πανδημία βέβαια είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, οπότε αν χρειαστεί θα προσαρμοζόμαστε”.
Παρόμοιες δηλώσεις, για επιστροφή στα θρανία “με τα ηπιότερα δυνατά μέτρα” έκανε την Κυριακή και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, πάντως, θεωρούν τη χρήση της μάσκας απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των σχολείων το χειμώνα, καθώς από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα τέλη Απριλίου η μεταδοτικότητα αυξάνεται. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις, εάν παρατηρηθεί έξαρση που απαιτεί μέτρα, οι ειδικοί και η κυβέρνηση θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση και το πρωτόκολλο.
Ειδήσεις σήμερα
Ζίτσα: Σοβαρά τα τραύματα που έχει το γαϊδουράκι – Θα μεταφερθεί στην Αττική
Καιρός: Ζέστη με τη συνοδεία βροχής και αφρικανικής σκόνης
Σεισμός τώρα στη Λευκάδα – Ταρακουνήθηκε το νησί
Διπλό φονικό στην Αίγινα: Ψάχνουν χρήματα και συνεργούς