«Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στις 11.00 θα κάνει ανακοινώσεις στο υπουργείο Υγείας για το Νέο Οδικό χάρτη». Με αυτή τη λιτή ενημέρωση έγινε γνωστό ότι σήμερα (13/4/2022) θα μάθουμε πως, πότε, ποια και… έως πότε θα ανασταλούν τα μέτρα (self test, πιστοποιητικά εμβολιασμού) κατά του κορονοϊού.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι ανακοινώσεις Πλεύρη θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προσωρινή αναστολή των υποχρεωτικών των self test στα σχολεία. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι μαθητές να επιστρέψουν στις τάξεις τους μετά το Πάσχα και λίγες μέρες μετά να μην απαιτείται self test.
Στόχος της κυβέρνησης είναι ένα καλοκαίρι χωρίς πιστοποιητικά, όπως δήλωσε χθες ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους. Όλα δείχνουν, λοιπόν, αρχές Μαΐου. Τότε, εκτιμάται ότι θα αρχίσει να υλοποιείται το χρονοδιάγραμμα της άρσης και των τελευταίων μέτρων κατά του κορονοϊού.
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για ραντεβού τέταρτης δόσης των πολιτών ηλικίας 70-79 ετών και την Παρασκευή, 15/4, θα ανοίξει για να κλείνουν ραντεβού όσοι είναι από 60 έως 69 ετών, ηλικιακές κατηγορίες που εμπίπτουν στην πρόσφατη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση τέταρτης δόσης.
Εμβολιασμοί
Παράλληλα με την αποκλιμάκωση των μέτρων, ενισχύεται η προσπάθεια «οχύρωσης» κατά της λοίμωξης Covid-19 των ιδιαίτερα ευάλωτων πολιτών. Η πλατφόρμα για τέταρτη δόση στις ηλικίες 80 ετών και άνω έχει ανοίξει από τις 7/4 και έως χθες είχαν προγραμματιστεί περίπου 40.000 ραντεβού. Σήμερα, η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη για να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες 70-79 ετών και από την Παρασκευή 15/4 όσοι είναι μεταξύ 60 και 69 ετών. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η τέταρτη δόση πρέπει να χορηγείται σε διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών από την τρίτη δόση, ενώ όσοι έχουν νοσήσει με κορονοϊό μετά την τρίτη δόση δεν συστήνεται να πραγματοποιήσουν τέταρτη δόση ή δεύτερη αναμνηστική.
Κορονοϊός: Το σχέδιο για πιστοποιητικά, μάσκες, τεστ μετά το Πάσχα
Η τέταρτη δόση έχει όφελος στην αύξηση της προστασίας, καθώς φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Ηδη η τρίτη δόση έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά στη σοβαρή νόσο. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο κίνδυνος για διασωλήνωση των εμβολιασμένων και με την αναμνηστική (3η) δόση έναντι της Covid-19 είναι περίπου εννέα φορές μικρότερος σε σύγκριση με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ ο κίνδυνος θανάτου είναι περίπου έξι φορές μικρότερος.
Διασωληνωμένοι
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Ο ΕΟΔΥ διευκρίνισε χθες με σαφήνεια τα δεδομένα αναφορικά με τα ποσοστά των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται με διασωλήνωση. Eνδεικτικά, στην επιδημιολογική έκθεση της 7ης Απριλίου ανακοινώθηκε ότι μεταξύ των 359 διασωληνωμένων ασθενών, ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι ήταν 207 (57,66%) και πλήρως εμβολιασμένοι ήταν 152 ασθενείς (42,34%).
«Από τη στιγμή που η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού έχει αυξηθεί σημαντικά, είναι αναμενόμενο να έχει αυξηθεί αντίστοιχα και το ποσοστό των εμβολιασμένων ανάμεσα σε κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους, καθώς έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των μη εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό. Ταυτόχρονα, πρέπει να ληφθεί υπόψη η υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής “Ομικρον”, που έχει πλήρως επικρατήσει στη χώρα, και τα χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής που διαθέτει, δηλαδή της ικανότητας να μολύνει και τα άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή προηγουμένως μολυνθεί με άλλες παραλλαγές του ιού», επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, και προσθέτει: «Για τον λόγο αυτό δεν είναι επιστημονικά ορθό να εκτιμάται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου με βάση μόνο το γενικό ποσοστό των εμβολιασμένων στην κατηγορία των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η αποτελεσματικότητα ορίζεται από την αναλογία των διασωληνωμένων στους εμβολιασμένους σε σύγκριση με την αντίστοιχη αναλογία για τους ανεμβολίαστους».
Θωράκιση και για «Ομικρον» με την 3η δόση
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν για το διάστημα από 20/12/2021 έως 20/02/2022, που καλύπτει την περίοδο επικράτησης της παραλλαγής «Ομικρον» και στη χώρα μας, ο εμβολιασμός με αναμνηστική (3η) δόση είναι αποτελεσματικός και προσφέρει προστασία κατά 61% έναντι μόλυνσης, 89% έναντι διασωλήνωσης και 84% έναντι θανάτου. Αναφορικά με την προστασία που παρέχει το εμβόλιο, αυτό μεταφράζεται ως εξής: ο σχετικός κίνδυνος για τους εμβολιασμένους είναι περίπου έξι φορές μικρότερος για θάνατο σε σχέση με τους ανεμβολίαστους και περίπου εννέα φορές μικρότερος για διασωλήνωση.
Ειδήσεις σήμερα
Κορονοϊός: Το σχέδιο για πιστοποιητικά, μάσκες, τεστ μετά το Πάσχα
Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Σήμερα η πρόταση του Εισαγγελέα – Ολοκληρώνονται οι απολογίες
Πάτρα: 3 μηχανισμοί θανάτου, ένας για κάθε παιδί – Τι ψάχνουν για κεταμίνη, τοξική ουσία και ασφυξία
Χαλάνδρι: Τι «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από το χτύπημα στον προϊστάμενο Κρατικής Ασφάλειας