ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Ανεβάζει ταχύτητα η «Επιχείρηση Ελευθερία» – Οι ηλικίες που μπορούν να κάνουν όλα τα εμβόλια

Κορονοϊός: Τα στοιχεία για τις εισαγωγές ασθενών και οι εμβολιασμοί

Newsroom eleftherostypos.gr

Εμβόλια: Σταθερό και πιο γρήγορο βηματισμό βρίσκει το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα, μετά την σημαντική ώθηση που δέχτηκε από την συμμετοχή των 30ηδων και 40ηδων.

Από σήμερα προστίθεται στα διαθέσιμα «όπλα» το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Από την εταιρεία Johnson & Johnson, η χώρα μας έχει παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένεται να παραλάβει 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη εμβολιάζονται οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών, με το εμβόλιο της AstraZeneca, οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών, με το εμβόλιο της AstraZeneca, οι πολίτες ηλικίας 45-49 με όλα τα εμβόλια, οι πολίτες άνω των 50 ετών, οι πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης. Παράλληλα εξετάζεται ο κατ’ οίκον εμβολιασμός, για τους ηλικιωμένους 80 – 89 ετών.

Στόχος είναι αυτό το μήνα οι εμβολιασμοί να φτάσουν τα 2,5 εκατομμύρια και μέχρι τον Ιούνιο να φτάσουν τα 4 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, μέχρι την 04/05/2021 είχαν πραγματοποιηθεί 3.201.212 εμβολιασμοί, 2.214.660 1ης δόσης και 986.552 2ης δόσης.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Όπως είχε αναφέρει η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, εκτός από το ότι είναι ένα πρακτικό εμβόλιο (διατηρείται σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης), είναι αποτελεσματικό σε υψηλό ποσοστό, άνω του 80% για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, άνω του 90% για την πρόληψη της νοσηλείας σε νοσοκομείο και φτάνει το 100% για την πρόληψη των θανάτων.

Η προστασία του εμβολίου με τη μία δόση, αρχίζει ύστερα από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του, όπως έχει φανεί, έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Covid, εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες, ενώ μετά τις 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως και από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και από το θάνατο.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας

Η τρίτη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία» που ξεκινάει τον Μάιο, περιλαμβάνει αύξηση της δυναμικότητας του συστήματος εμβολιασμών κατά του covid-19, με στόχο να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί τον μήνα αυτό, και τον Ιούνιο μέχρι τα 4 εκατομμύρια.

Ειδικότερα, θα αναπτυχθούν στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικά κέντρα με επταήμερη λειτουργία και παράταση του ωραρίου λειτουργίας τους έως τις 24:00.

Επίσης, στη διαδικασία εμβολιασμού εντάσσονται ιδιωτικά πολυιατρεία, ιδιωτικά διαγωνιστικά εργαστήρια, κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια μέσω του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τους.

Σε σχέση με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer αναμένονται 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρεία Moderna, η χώρα μας θα παραλάβει 354.000 εμβόλια τον Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρεία Johnson & Johnson, η χώρα μας έχει παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένεται να παραλάβει 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρεία AstraZeneca αναμένεται αριθμός δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ανάρτηση-έπος με sex and the city του Μόσιαλου για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Τέλος η προτεραιοποίηση, όλα τα εμβόλια για όλο τον ενήλικο πληθυσμό – Κανονικά η προσέλευση για τις δεύτερες δόσεις AstraZeneca

Λάμπρος Κατσαρός

Εμβολιασμός: Από την Τετάρτη διαθέσιμα όλα τα σκευάσματα για τους 18-24 ετών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Διχασμός σε όλο τον κόσμο για εμβόλια σε παιδιά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: «Ναι» στην είσοδο τουριστών στην Ελλάδα με όλα τα εμβόλια, εγκεκριμένα και μη από τον ΕΜΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ως εδώ με την ανευθυνότητα!

Kon

Κορονοϊός – εμβόλια: Ποιες περιοχές είναι “πρωταθλήτριες” στην ανοσία – Ποιες τερματίζουν τελευταίες

Λάμπρος Κατσαρός

Κορονοϊός: Τι θα ισχύσει για τους πλήρως εμβολιασμένους αν έρθουν σε επαφή με θετικό κρούσμα

Εμβολιασμός: 10 Ιουνίου ανοίγει για τα εμβόλια με Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson για τους 25-29

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom