ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Η κολχικίνη το νέο όπλο κατά της πανδημίας

Newsroom eleftherostypos.gr

Η κολχικίνη, το πρώτο φάρμακο κατά της Covid-19 που δείχνει αξιόλογη αποτελεσματικότητα και δεν αποκλείεται να αλλάξει προς το καλύτερο τη διαχείριση της πανδημίας, ξεκινά να χορηγείται ως θεραπεία στους ασθενείς εκτός νοσοκομείων και συγκεκριμένα σε όσους είναι άνω των 60 ετών, καθώς και σε ασθενείς από 18 έως 60 ετών που πάσχουν από τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή έχουν πυρετό πάνω από 38οC.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ενέκρινε την κολχικίνη ως θεραπεία μετά από τα εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα καναδικής μελέτης που έδειξαν μείωση κατά 25% της ανάγκης για νοσηλεία, κατά 44% της θνητότητας και κατά 50% της ανάγκης για διασωλήνωση μετά τη χορήγηση του φαρμάκου. Ετσι, από σήμερα κιόλας, οι Ελληνες ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν την κολχικίνη αυστηρά μετά από ιατρική συνταγή φυλασσόμενη στα φαρμακεία, καθώς δεν ενδείκνυται για όλους.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της αρμόδιας για τον κορονοϊό Επιτροπής στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τη μελέτη «Colcorona», που οργανώθηκε από το Montreal Heart Institute του Καναδά και συμπεριέλαβε 4488 εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς, δηλαδή που δεν νοσηλεύονταν εξαιτίας της νόσου αλλά παρέμεναν σπίτι τους, έδωσαν το απόγευμα του Σαββάτου το «πράσινο φως» και το φάρμακο εντάχθηκε στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 (ήδη σχετικές οδηγίες προς τους γιατρούς είναι αναρτημένες στον ΕΟΔΥ).

Τα αποτελέσματα της μεγάλης καναδικής μελέτης από τη χορήγηση της κολχικίνης αποδεικνύουν σημαντικό όφελος, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης. Τα δεδομένα αυτά αποτέλεσαν το καλό νέο των τελευταίων ημερών εν μέσω γενικευμένου κλίματος ανησυχίας λόγω των μεταλλάξεων του ιού, καθώς και των καθυστερήσεων στη διαδικασία παραδόσεων των εμβολίων στην Ευρώπη. Το φάρμακο, εφόσον αποδειχθούν από την ευρεία χρήση του τα παραπάνω, μπορεί, ταυτόχρονα με τα εμβόλια, να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας.

Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, με ανάρτησή του στο facebook εξηγεί με παραδείγματα τα οφέλη που μπορεί να φέρει η θεραπεία με κολχικίνη. «Με 22% μείωση στις νοσηλείες, και ας πούμε ότι θα πάρουν κολχικίνη 70-100% αυτών που θα νοσηλεύονταν, στην ουσία αυξήσαμε κατά 15-20% τη χωρητικότητα του συστήματος υγείας. Είναι ισοδύναμο με το να αποκτούσε ξαφνικά η Ελλάδα 100 επιπλέον ΜΕΘ Covid και έναν πολύ μεγάλο αριθμό κρεβατιών Covid με όλο το προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές. Με 44% μείωση σε θανάτους, και ας πούμε ότι θα πάρουν κολχικίνη 70-100% αυτών που θα κατέληγαν, μειώσαμε τον αριθμό των θανάτων κατά 30-40%. Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία ακυρώσαμε ολοκληρωτικά ή σε πολύ μεγάλο ποσοστό το αποτέλεσμα των περισσότερων υποκειμένων νοσημάτων κυρίως στους νέους που κατά μέσο όρο διπλασιάζουν την πιθανότητα η Covid-19 να οδηγήσει σε θάνατο. Για τους ηλικιωμένους τo αποτέλεσμα είναι επίσης εντυπωσιακό: Π.χ. στην ηλικιακή ομάδα 70-79, όπου η θνητότητα (στην Ελβετία) είναι περίπου 4%, αυτό μειώνεται στο 2,2-2,5%», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο γνωστός καθηγητής.

Οπως ορίστηκε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα (αναπνευστική νόσο, καρδιακή νόσο, παχυσαρκία κ.ά.) ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.

Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση, και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, συνιστάται η έναρξη χορήγησης της κολχικίνης εντός 24 ωρών από τη διάγνωση, ενώ το φάρμακο δεν ενδείκνυται για όλους. Για το λόγο αυτόν, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο τρόπος διάθεσης του φαρμάκου αλλάζει και γίνεται «χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία» για λόγους δημόσιας υγείας.

Η κολχικίνη συνιστάται να μη χορηγείται στις εξής περιπτώσεις: Σε όσους πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα), χρόνια διάρροια ή δυσαπορρόφηση, προϋπάρχουσα προοδευτική νευρομυϊκή νόσο, σοβαρή ηπατική νόσο, σπειραματική διήθηση (eGFR) < 30 mL/min. Το φάρμακο δεν ενδείκνυται, επίσης, σε ογκολογικούς ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, σε άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης ή σημαντικής ευαισθησίας στην κολχικίνη, κατά την εγκυμοσύνη, το θηλασμό ή όταν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς και για έξι μήνες μετά την τελευταία δόση του φαρμάκου. Επιπλέον, απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.

Πρόκειται για μία ασφαλή και δοκιμασμένη σε αρκετές παθήσεις φαρμακευτική ουσία, η οποία μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. Ενδεικτικά, χορηγείται κατά της ουρικής αρθρίτιδας, άλλων ρευματοπαθειών, καρδιοπαθειών.

Η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης για ασθενείς με Covid-19, καθώς η πρώτη τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύθηκε παγκοσμίως ήταν η μελέτη Grecco-19. Σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από την ομάδα του καθηγητή Καρδιολογίας Σπύρου Δευτεραίου σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες του Μιλάνου της Ιταλίας (Humanitas Clinical and Research Hospital), της Ισπανίας (Hospital Universitario La Fe), των ΗΠΑ (Yale University, Mount Sinai University). Η μελέτη Grecco-19 διερεύνησε την επίδραση της κολχικίνης σε περίπου 105 νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 και έδειξε επίσης ευεργετικά αποτελέσματα. Δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open (Deftereos S, Giannopoulos G, Vrachatis D et al). Τη μελέτη Grecco-19 ακολούθησαν μελέτες από την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Κολομβία. Σε περίπου δύο εβδομάδες αναμένονται και τα αποτελέσματα της μελέτης «Recovery» που διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κολχικίνη δεν παράγεται από ελληνική εταιρία, αλλά εισάγεται από την Ιταλία. Μάλιστα, δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον από ελληνικές εταιρίες, καθώς πρόκειται για ένα πολύ φτηνό παλιό φάρμακο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Δεδομένη η παράταση του lockdοwn – Θλίψη για το νεκρό βρέφος στο νοσοκομείο Παίδων

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Μέσα στον Μάρτιο ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς στις πρώτες ευπαθείς ομάδες

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – Οριστικό: Και στους άνω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα

Μιχάλης Μάρδας

Πέθανε το βρέφος που νοσηλευόταν διασωληνωμένο με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Παίδων

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: 556 κρούσματα στην Αττική – Οι γειτονιές που «βράζουν» – Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς

Tinad

Κορωνοϊός 8/03: 1.165 νέα κρούσματα, 39 νέοι θάνατοι, 477 διασωληνωμένοι

Tinad

Banksy: Ο γνωστός καλλιτέχνης δημοπρατεί έργο του για να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας

Μαρίνα Μπενέκου

Βραβεία Grammy: Ανακοινώθηκαν οι καλλιτέχνες που θα τραγουδήσουν στη φετινή τελετή απονομής

Μαρίνα Μπενέκου

Αντρέα Ανιέλι: 6,5 έως 8,5 δισ. ευρώ οι απώλειες λόγω κορωνοϊού, το ποδόσφαιρο κινδυνεύει

Δημήτρης Ντόγκας