ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: 220.000 εμβολιασμοί μέχρι τέλος Ιανουαρίου

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Σχεδιασμό ώστε να έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του μήνα 220.000 πολίτες, οι 100.000 από τους οποίους είναι ηλικίας από 85 ετών και πάνω και πρόκειται για ηλικιωμένους εκτός οίκων ευγηρίας, ξεδιπλώνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας.

Mέχρι και χθες είχαν πραγματοποιηθεί 9.518 εμβολιασμοί σε υγειονομικούς και κρατικούς λειτουργούς. Από χθες, εμβόλια χορηγούνται σε 56 νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας τη στιγμή που η διανομή των δόσεων από το εμβόλιο των Pfizer-BioNtech συνεχίζεται βάσει του προγραμματισμού – επιπλέον 83.850 δόσεις έλαβε η Ελλάδα χθες. Από τις 20 Ιανουαρίου ξεκινούν οι μαζικοί εμβολιασμοί εκτός νοσοκομείων και κλειστών δομών με τη διαθέσιμη για τα ραντεβού πλατφόρμα να ενεργοποιείται στις 11 Ιανουαρίου.

Τις παραπάνω πληροφορίες έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για την εμβολιαστική κάλυψη, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση.

Οπως ανέφερε, από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 9.528 εμβολιασμοί στη χώρα μας, ενώ το απόθεμα στις ελληνικές αποθήκες αυτή τη στιγμή είναι 152.580 δόσεις. Χθες η Ελλάδα παρέλαβε επιπλέον 83.850 δόσεις και 24.670 δόσεις έχουν διανεμηθεί στα εμβολιαστικά κέντρα.

“Ενδεικτικό των δυσκολιών της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνει όλος ο πλανήτης είναι πως αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν κάνει ελάχιστους εμβολιασμούς μέχρι σήμερα”, επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, φέρνοντας ως παραδείγματα τη Γαλλία με 500 εμβολιασμούς μέχρι χθες το απόγευμα, το Βέλγιο με 700 εμβολιασμούς για το ίδιο διάστημα και την Ισπανία με 25.000 εμβολιασμούς. Η Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό της έχει πετύχει εμβολιαστική κάλυψη που την κατατάσσει στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Μαζικά

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο των μαζικών εμβολιασμών, καθώς σε μια εβδομάδα θα είναι στον “αέρα” η πλατφόρμα για τα ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr. Η ημερομηνία ενεργοποίησής της είναι η 11η Ιανουαρίου, ώστε στις 20/1 να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται στα εμβολιαστικά κέντρα και εκτός νοσοκομείων οι πολίτες άνω των 85 ετών. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, 100.000 άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας μπορούν να έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του έτους. Μαζί με τους 120.000 – βάσει των σημερινών συμμετοχών – υγειονομικών και φιλοξενούμενων/προσωπικού των κλειστών δομών πρόνοιας, η δυνατότητα της χώρας μας είναι να έχει φτάσει τους 220.000 εμβολιασμούς στο τέλος Ιανουαρίου, έχοντας εξασφαλίσει για αυτούς και τη δεύτερη δόση. Εν αναμονή, μάλιστα, της έγκρισης του εμβολίου της Moderna, ο στόχος αυτός θεωρείται εφικτός και μπορεί ακόμη και να ξεπεραστεί.

Στο ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι και τις 20/1, σε εξέλιξη βρίσκεται το τριφασικό σχέδιο εμβολιασμού των υγειονομικών. Χθες τα “τσιμπήματα” ήταν γεγονός σε 56 νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ από την ερχόμενη Παρασκευή 8/1 προστίθενται ακόμη 55 νοσηλευτικά ιδρύματα, με δυναμικότητα 8.000 εμβολιασμών την ημέρα. Εως τις 12/1 θα έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε επιπλέον 19 νοσοκομεία των νησιών. Εως τις 20 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα, όπως και οι διαμένοντες και εργαζόμενοι στις κλειστές δομές πρόνοιας.

Οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ ξεκίνησαν χθες τους εμβολιασμούς στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Πρώτη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ήταν το «Σπίτι Χριστιανικής Αγάπης» στα Μελίσσια και η πρώτη που εμβολιάστηκε μια ηλικιωμένη 95 ετών. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, εξερχόμενος από τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων δήλωσε: “Τα χειροκροτήματα και τα χαμόγελα των ηλικιωμένων στο ίδρυμα ήταν μια από τις πιο όμορφες στιγμές που μας γέμισαν αισιοδοξία και κουράγιο να συνεχίσουμε αυτόν τον δύσκολο αγώνα”.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τοποθέτησή της στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αριθμοί που γέμισαν τον κόσμο θλίψη και απελπισία θα υποχωρήσουν βαθμιαία και θα … αντικατασταθούν από τα νούμερα των εμβολιασθέντων κατά του κορονοϊού.

Η κα Θεοδωρίδου στάθηκε ιδιαίτερα στο εμβόλιο της Astrazeneca, το οποίο προσφέρει αποτελεσματικότητα κατά 70% και είναι ένα εμβόλιο, όπως είπε, “που το περιμέναμε με μεγάλη αγωνία”. Στα πλεονεκτήματά του, το γεγονός ότι είναι σταθερό στις συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης, είναι φθηνό και μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες, ώστε να καλύψει μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες.

Σε ερώτηση του “Ε.Τ.” σχετικά με το εάν υπάρχει η πιθανότητα, σε περίπτωση καθυστερήσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNtech, να αλλάξει ο ελληνικός σχεδιασμός και η δεύτερη δόση να είναι από εμβόλιο διαφορετικής εταιρείας – όπως ανακοινώθηκε στην Αγγλία – η κα Θεοδωρίδου απάντησε ότι τέτοιες επιστημονικές σκέψεις δεν σημαίνει ότι υιοθετούνται κιόλας τελικά και πως η άποψή της είναι ότι ο βασικός κανόνας είναι “να συνεχίζεις με το εμβόλιο που άρχισες”.

Ο υποδιοικητής

Δεν φαίνεται να σχετίζεται το πρόβλημα υγείας υποδιοικητή του Θριασίου που νοσηλεύεται διασωληνωμένος με το εμβόλιο που του χορηγήθηκε τρεις ημέρες πριν την εμφάνιση οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας. Η κ. Θεοδωρίδου κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, παρότι μάλλον δεν υπάρχει συσχέτιση της επιβάρυνσης της υγείας του με τον εμβολιασμό, οι υγειονομικές αρχές είναι υποχρεωμένες να το δηλώσουν στην “κίτρινη κάρτα”, δηλαδή εκεί που αναφέρονται πιθανές παρενέργειες του εμβολίου. Το σίγουρο είναι ότι από τον παρακλινικό έλεγχο έχει αποκλειστεί ότι φέρει τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ασθενής πάσχει από σοβαρό υποκείμενο νόσημα και η εισαγωγή του στην Εντατική μάλλον οφείλεται σε αυτό.

Οι αριθμοί

5.665 εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν χθες

9.518 άτομα έχουν εμβολιαστεί από τις 27/12 έως χθες

83.850 δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNtech έλαβε η Ελλάδα χθες

152.580 δόσεις υπάρχουν ως απόθεμα

24.670 δόσεις έχουν διανεμηθεί στα εμβολιαστικά κέντρα

56 νοσοκομεία άρχισαν εμβολιασμούς χθες

120.000 υγειονομικοί και φιλοξενούμενοι/προσωπικό κλειστών δομών αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του μήνα

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Βρετανία: 41.346 νέα κρούσματα και 1.295 νέοι θάνατοι

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Ιταλία: 16.310 νέα κρούσματα και 475 νέοι θάνατοι σε 24ώρες

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Αυστρία: Διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων – Παράταση του lockdown ανακοινώνει ο Κουρτς

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Συναγερμός στη Δανία: 256 κρούσματα μεταλλαγμένου στελέχους

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: «Φωτιά» στην Αττική με 215 κρούσματα, 67 στην Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Βέροια: Αψηφώντας το κρύο και το χιόνι, 91χρονος εμβολιάστηκε πρώτος στο νοσοκομείο

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – κρούσματα 16/01: 510 νέα κρούσματα, 20 νεκροί και 323 διασωληνωμένοι

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Η Pfizer ανακοίνωσε ότι οι καθυστερήσεις στην παράδοση θα περιοριστούν σε μία εβδομάδα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Πάνω από 93 εκατ. κρούσματα και 2 εκατ. νεκροί παγκοσμίως

Evanthia Karra