ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Στο κόκκινο η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία – Πώς η κινητικότητα των πολιτών «φρενάρει» την πτώση της καμπύλης

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

Κορωνοϊός: Περισσότερες από τις μισές μολύνσεις κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα αντιπροσωπεύουν οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Η Θεσσαλονίκη, η Αττική, η Λάρισα και η Μαγνησία από τη Θεσσαλία, καθώς και οι τέσσερις περιοχές της βόρειας Ελλάδας που επεσήμανε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, δηλαδή η Πιερία, η Πέλλα, οι Σέρρες και η Δράμα, κατέγραψαν το 64% του συνόλου των κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες.

Ειδικότερα, στο διάστημα από την περασμένη Τρίτη, 24 Νοεμβρίου έως και χθες, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 3819 πολίτες θετικοί στον κορωνοϊό. Στην Αττική, καταγράφηκαν επιπλέον 2699 κρούσματα, στη Λάρισα 813, στην Πέλλα 536. Η Μαγνησία μέτρησε 467 νέες μολύνσεις, οι Σέρρες 451 και η Δράμα 375. Συνολικά σε όλη τη χώρα τα νέα περιστατικά για το διάστημα μίας εβδομάδας ανήλθαν σε 14501.

Η κρισιμότητα της επιδημιολογικής κατάστασης στη βόρεια Ελλάδα επιβεβαιώνεται καταρχάς από την επίσκεψη του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, αλλά και από τις χθεσινές αλλεπάλληλες συναντήσεις επικεφαλής και υψηλόβαθμων στελεχών υπηρεσιών με κομβικό ρόλο στον περιορισμό της διασποράς του Sars-CoV-2 με σκοπό την υποστήριξη των τοπικών Αρχών και τη βελτίωση του συντονισμού όλων των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών.

Στο κλιμάκιο που βρέθηκε χθες στην Εδεσσα, τα Γιαννιτσά, τη Δράμα συμμετείχαν ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, ο Επικεφαλής της Π.Υ Θεσσαλονίκης της ΕΑΔ, Αλέξανδρος Κελεσίδης και ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος.

Η ισορροπία της επιδημιολογικής κατάστασης είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, γεγονός που αποδεικνύεται καθημερινά. Οι χθεσινές καταγραφές νέων κρουσμάτων κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, μετά την αισιοδοξία της Δευτέρας, ημέρα κατά την οποία, βέβαια, τα τεστ ήταν πολύ λιγότερα. Η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας εξακολουθεί να υπάρχει λόγω σταθεροποίησης, ωστόσο, οι ειδικοί αναμένουν πτώση η οποία όπως φαίνεται κινείται με βήματα … χελώνας. Για αυτό και δεν υπάρχει ουσιαστική αποτύπωση στα “σκληρά” δεδομένα και ουσιαστική αποσυμπίεση του ΕΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες για μία ακόμη φορά οι νέοι θάνατοι ξεπέρασαν τους 100 και έφτασαν τους 111.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η επιδημία αντιστέκεται στο lockdown. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν στοιχεία της χθεσινής και 25η Εκθεση του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό για την κινητικότητα του πληθυσμού συγκριτικά με την πρώτη καραντίνα της περασμένης άνοιξης.

Η σύγκριση της κινητικότητας κατά τις πρώτες 14 ημέρες του δεύτερου lockdown (7-20 Νοεμβρίου) σε σχέση με τις πρώτες 14 ημέρες του πρώτου lockdown (23 Μαρτίου – 5 Απριλίου) καταδεικνύει μεγαλύτερη κινητικότητα στις πέντε δραστηριότητες (1. καταστήματα, εστίαση, ψυχαγωγία, 2. καταστήματα τροφίμων και φαρμάκων, 3. πάρκα και υπαίθριοι χώροι, 4. χρήση ΜΜΜ και 5. εργασιακοί χώροι) κατά 23,8 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο. Επίσης, η παραμονή στην κατοικία είναι 9 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη σε σύγκριση με το πρώτο lockdown.

Σύμφωνα με την ίδια Εκθεση, ο αριθμός των διασωληνωμένων καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 87% για την εβδομάδα 19 έως 25 Νοεμβρίου (έναντι 79% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 ανέρχεται σε 83% και 99% αντίστοιχα.

Ειδήσεις

Νέα ευκαιρία επανένταξης στις 100 ή 120 δόσεις – Όροι και προϋποθέσεις

Κορωνοϊός και εμβόλια: Συντήρηση και μεταφορά το μεγάλο στοίχημα – Πότε θα δοθεί η αδειοδότηση και πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία

«Ρουκέτα» στην Αγκυρα για S-400

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Συναγερμός για 33 κρούσματα σε γηροκομείο της Μαγνησίας

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Μόσιαλος: Πώς θα καθυστερήσουμε το τρίτο κύμα – Πρέπει να προσέχουμε

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Ιταλία: 13.331 νέα κρούσματα και 488 νεκροί σε 24ώρες

Ανδρέας Ντίνης

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Και η κολχικίνη στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Μετάλλαξη: Ακόμη ένα «ορφανό» κρούσμα στην Αττική – Συνολικά 27 στην χώρα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Εμβολιάστηκε ο Μπιλ Γκέιτς και το… ανέβασε στο Twitter

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Κύπρος: 4 νέοι θάνατοι και 129 νέα κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Lockdown: Παράταση των περιορισμών στις πτήσεις ως την 1η Φεβρουαρίου

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Σοκ στην Πορτογαλία: Έσπασε το ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων

Ανδρέας Ντίνης