Χθες επιπλέον 41 άτομα έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους, οι διασωληνωμένοι «ανέβηκαν» στους 239 και τα «σκληρά» αυτά νούμερα θα εξακολουθούν να προκαλούν «σοκ» σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη, που θα ενημερώνουν μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, τους πολίτες κάθε Δευτέρα και Παρασκευή.
Το «πικ» των κρουσμάτων πρέπει να φανεί σε περίπου 10 ημέρες, όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης ενώ η κορύφωση των θανάτων θα εξαρτηθεί από τη διείσδυση της επιδημίας στους ηλικιωμένους. Ηδη οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι βλέπουν μια πρώτη βελτίωση στη Θεσσαλονίκη – τα αυστηρά μέτρα προηγήθηκαν χρονικά σε σχέση με την Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα. Το «ξεκλείδωμα» της κοινωνίας, πάντως, όπως παραδέχθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δεν θα εξαρτηθεί από ένα νούμερο, και εάν δηλαδή τα κρούσματα έχουν πέσει σε τριψήφιο αριθμό. Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία ποιοτική ανάλυση και μία κατάσταση ύφεσης, με την αγωνία πάντα να εστιάζει στο Σύστημα Υγείας.
Οι τακτικές ενημερώσεις των Ελλήνων άλλαξαν από χθες και πλέον εκτός του κ. Μαγιορκίνη, του κ. Χαρδαλιά και του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, θα συμμετέχει και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Οι τέσσερίς τους θα ενημερώνουν κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 6 το απόγευμα, ενώ ενημέρωση θα πραγματοποιεί και ο υπουργός Υγείας κάθε Τετάρτη στις 6. Για αυτή την εβδομάδα η ενημέρωση του κ. Κικίλια θα πραγματοποιηθεί κατ’ εξαίρεση σήμερα το απόγευμα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου χθες, το δεύτερο lockdown με δεδομένους τους «σκληρούς» δείκτες, δηλαδή νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους, κρίθηκε επιβεβλημένο. Σημείωσε ότι σήμερα «έχουμε ένα κρούσμα δίπλα μας» και προειδοποίησε ότι ενδέχεται νέα μέτρα να ληφθούν και μετά την άρση του «απαγορευτικού». Οι εικόνες του Σαββατοκύριακου, βέβαια, με τον κόσμο να κατανοεί τον κίνδυνο της Covid-19 δείχνουν «ότι η ατομική ευθύνη είναι καθοριστικής σημασίας», όπως ανέφερε.
Η ίδια επεσήμανε ότι αναμένεται σε 15 ημέρες να υπάρχει μείωση των κρουσμάτων, που θα έχει προηγηθεί στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες και θα ακολουθήσει η μείωση των νοσηλευομένων. Με βάση τον 7ήμερο κυλιόμενο μέσο όρο καταγράφονται περίπου 240-250 νέες εισαγωγές την ημέρα. «Δεν αναμένουμε όμως άμεσα μείωση των διασωληνωμένων», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.
Σημειώνεται ότι η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας επέστησε την προσοχή όσων μετέβησαν στην εξοχή να περάσουν την καραντίνα ώστε να δείξουν υπευθυνότητα. Και αυτό γιατί η Αττική έχει μεγάλη συγκέντρωση της Covid-19 ενώ περιοχές της Περιφέρειας είναι σχεδόν «ανέγγιχτες» και έτσι πρέπει να μείνουν. «Εάν δεν χρησιμοποιούμε μάσκα, τότε θα υπάρξει διασπορά», τόνισε.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.490 νέα κρούσματα, αριθμός αρκετά μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, που όμως δεν αποτελεί από μόνος του ένδειξη αισιοδοξίας, καθώς καταγράφηκε Δευτέρα, όταν διαχρονικά τα κρούσματα είναι πιο λίγα εξαιτίας λιγότερων τεστ. Η Θεσσαλονίκη είχε το μεγαλύτερο «φορτίο» με 413 περιστατικά και με μικρή διαφορά ακολουθεί η Αττική (390 κρούσματα).
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Στον μολυσματικό «χάρτη» αναδύονται ο Εβρος με 54 περιστατικά χθες, η Ημαθία με 46 νέες μολύνσεις, η Καβάλα που κατέγραψε 34 κρούσματα χθες. Σταθερά υψηλά βρίσκονται η Λάρισα (63 κρούσματα) και οι Σέρρες (49 κρούσματα χθες).
«Ατομική ευθύνη λοιπόν. Αλλά και κρατική επαγρύπνηση, ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση των μέτρων. Οι έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του lockdown θα είναι εντατικοί και εκτροπές από την τήρηση των μέτρων δεν θα γίνονται ανεκτές», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Την εντατικοποίηση των ελέγχων υπογράμμισε και ο κ. Χαρδαλιάς.
Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με το εάν ακολουθούν επιπλέον lockdowns μετά την άρση του τωρινού, «κανείς δεν μπορεί να πει σ’ αυτή τη φάση τι θα απαιτηθεί, προκειμένου να φτάσουμε με ασφάλεια στην έξοδο από την υγειονομική κρίση, που είναι, επαναλαμβάνω, παγκόσμια και πρωτοφανής. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών -εφαρμόζοντας τώρα ένα δεύτερο lockdown- ώστε να φέρουμε τα κρούσματα και την πίεση στο Σύστημα Υγείας σε αποδεκτό επίπεδο. Θα απελευθερωθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων προκειμένου να επανέλθουμε σε μία μορφή κανονικότητας».
Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο και για τις 300 μόνιμες προσλήψεις γιατρών που θα στελεχώσουν τις ΜΕΘ των νοσοκομείων. Από χθες οι 200 επιτυχόντες και οι 100 επιλαχόντες μπορούν να προσέρχονται στα νοσοκομεία για να αναλάβουν υπηρεσία.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη με αντικείμενο της συνάντησης τη συνδρομή των ιδιωτών γιατρών όλης της χώρας στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της επιδημίας, με στόχευση, μεταξύ άλλων, να μην παραμεληθεί η παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός είχε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των ιατρικών συλλόγων της χώρας στις 9.
Ο ΙΣΑ εκφράζει, με γραπτή ανακοίνωσή του, ανησυχία για τον κίνδυνο παραμέλησης των χρόνιων παθήσεων που αύξησε σημαντικά τη θνησιμότητα κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας. Καλεί τους ιδιώτες γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να διατηρήσουν απρόσκοπτη τη λειτουργία των ιατρείων τους τηρώντας αυστηρά μέτρα προφύλαξης, για προστατέψουν τους ασθενείς και να συμβάλουν παράλληλα στην αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr