Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Ειδικότερα, ο Μάας επικρίνει την Αγκυρα για την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν και του ακροδεξιού συμμάχου του Μπαχτσελί στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων /Αμμοχώστου, ενέργεια που αποτελεί και παραβίαση διαχρονικών και ομόφωνων αποφάσεων του Σ.Α./ΟΗΕ.
Μέχρι στιγμής -σύμφωνα με παράγοντες της Ε.Ε.- ο Τούρκος πρόεδρος και οι σημαντικότεροι των υπουργών του δεν δείχνουν τάσεις αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου παραμένουν στο πλαίσιο ερευνητικών δραστηριοτήτων τα υδρογραφικά/σεισμογραφικά σκάφη «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμπαρός Χαρεντίν Πασά». Την ίδια στιγμή -όπως αποκαλύψαμε προχθές-οι Τούρκοι έχουν ήδη σχεδιάσει και πρόκειται να προχωρήσουν σε μία νέα σειρά εντάσεων, ενώ σημειώνεται ότι για το δεύτερο ερευνητικό σκάφος έχει εκδοθεί από την Αττάλεια Navtex μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2021, για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα στα θαλασσοτεμάχια 6 και 7, στα νοτιοδυτικά της επαρχίας Πάφου.
Αν και δεν είναι δυνατό να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Αγκυρα από πολλά κράτη της Ε.Ε., προφανώς για εθνικο-οικονομικούς λόγους, εντούτοις η Ολλανδία, μέσω της Βουλής στη Χάγη (προς το παρόν), ζήτησε από την κυβέρνηση να θέσει στην Ε.Ε. προς συζήτηση και προώθηση ένα σχέδιο επιβολής ενός ευρωπαϊκού μορατόριουμ όπλων στην Αγκυρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από λιβυκές και άλλες πηγές σε μουσουλμανικές χώρες, η νόμιμη κυβέρνηση Φαγιέτ αλ Σάρατζ στην Τρίπολη -προφανώς υπό την πίεση της Αγκυρας, και ειδικά των Ερντογάν και Ακάρ-προσανατολίζεται μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε αναγνώριση των κατεχομένων της Κύπρου, ως και να συνάψει μαζί με τη λεγόμενη ΤΔΒΚ διπλωματικές σχέσεις. Μετά την ευθεία τοποθέτηση του Ερντογάν, ως και του νέου κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, για δύο κράτη στην Κύπρο, υπάρχουν πληροφορίες που φέρουν τον πρωθυπουργό Σάρατζ, με τη συνοδεία των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, Σαϊγιάχ και Μανσούρ, να σχεδιάζει επίσκεψη στα Κατεχόμενα. Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε προ ημερών με τον Μανσούρ ο Χουλουσί Ακάρ στη διάρκεια της επίσκεψης του Λίβυου επισήμου στην Αγκυρα. Προφανώς μία τέτοια κίνηση -δεν αποκλείεται αν πραγματοποιηθεί- να προκαλέσει επιμέρους προβλήματα στην πρόσφατη υπογραφείσα συμφωνία για επίλυση των προβλημάτων στη Λιβύη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Παράλληλα, στη Λευκωσία υπάρχει ανησυχία μέσα στους αμέσως προσεχείς μήνες να υπάρξει αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν και τη Σομαλία, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον (πρώτο τετράμηνο 2021) και από 3-4 μουσουλμανικά αφρικανικά κράτη.
Στην πρόσφατη συνάντησή τους στα Βαρώσια, οι Ερντογάν και Τατάρ συζήτησαν τις προσεχείς κινήσεις τους, ενώ πληροφορίες μου φέρουν τον Τατάρ να πραγματοποιεί προσεχώς επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, μία χώρα συμμαχική και πολύ στενά συνδεδεμένη με την Τουρκία. Αλλωστε ο Αζέρος πρόεδρος οφείλει πολλά στον Τούρκο ομόλογό του για την έμπρακτη πολιτικο-στρατιωτική υποστήριξη που του παρείχε στον πόλεμο των έξι εβδομάδων κατά των Αρμενίων στο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην Υπερκαυκασία.
Επίσημα το υπουργείο Αμυνας στην Αγκυρα ανακοίνωσε ότι λόγω της εμπλοκής τους στην γκιουλενική απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, αποτάχθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις 5.587 στελέχη τους (στους τρεις κλάδους και στη στρατοχωροφυλακή), ενώ 1.512 απόστρατοι είχαν συμμετοχή σε ανατρεπτικές ενέργειες και τους στέρησαν τους βαθμούς που είχαν.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Χθες πραγματοποιήθηκε υψηλόβαθμη τηλεδιάσκεψη για τα θέματα της Λιβύης, στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι υπουργοί και αναλυτές από τη Λιβύη, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ε.Ε., τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Συζητήθηκαν πολλά επιμέρους θέματα, ενώ ο Ακάρ αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση του λιβυκού στρατού. Την τηλε-εκδήλωση διοργάνωσε κορυφαία δεξαμενή εγκεφάλων της Τουρκίας, ενώ ο Λίβυος υπουργός Αμυνας υπεστήριξε ότι η επί 14 μήνες πολιορκία της Τρίπολης από τις δυνάμεις του πολέμαρχου Χαφτάρ στοίχισε εκατ. δολ. στη χώρα του και έστειλε πίσω τη Λιβύη για περίπου δέκα χρόνια.
Ολοκληρώθηκε χθες η κυπρο-ισραηλινή στρατιωτική άσκηση «ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ 2020».
Σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση του προσωπικού στις τακτικές και τις διαδικασίες ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων, η επαύξηση της μαχητικής του ικανότητας κατά τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων αεράμυνας, καθώς και η απόκτηση εμπειρίας από τη συνεργασία με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Η άσκηση είναι διακλαδικής φύσης μέσα στο FIR Λευκωσίας.
Το σενάριο περιλάμβανε πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών, ασκήσεις εναέριας μάχης, καθώς και προσβολές συγκεκριμένων στόχων σε χαμηλό και μεγάλο ύψος, οι οποίοι προστατεύονταν από δυνάμεις αεράμυνας που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης.
Την ίδια στιγμή, τουρκικά drones πραγματοποιούσαν χαρτογράφηση της Αμμοχώστου.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Κορωνοϊός: Το υπουργείο Υγείας επίταξε δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη
Συντάξεις: Βήμα-βήμα η αίτηση για τα αναδρομικά θανόντων και ο αναλυτικός πίνακας με τα ποσά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr