Αναλυτικά η ανακοίνωση της TUV AUSTRIA
«Με αφορμή το ατυχές περιστατικό της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2024 με το τεχνικό πρόβλημα ενός εκ των ανελκυστήρων της Γ’ Φοιτητικής Εστίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η TUV AUSTRIA, εγκεκριμένος οργανισμός ελέγχου ανελκυστήρων με ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά στους ελέγχους ασφάλειας, επισημαίνει ότι ο εν λόγω ανελκυστήρας είχε υποβληθεί σε έλεγχο από έμπειρο επιθεωρητή της εταιρείας στις 03/03/2022 και στις 12/09/2023.
Ωστόσο, κανένας από τους εν λόγω ελέγχους δεν οδήγησε στην έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ελέγχου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας και συνεπώς, ο ανελκυστήρας λειτουργούσε για τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς το εν λόγω προβλεπόμενο πιστοποιητικό ελέγχου.
Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και με την ασφάλεια να αποτελεί πυρήνα του DNA των υπηρεσιών μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, η TUV AUSTRIA αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της διερεύνησης του συμβάντος. Ελπίζουμε ότι η διερεύνηση θα συμβάλει στην ακριβή αποτύπωση του περιστατικού και θα αναδείξει πλήρως τα τεχνικά αίτια που οδήγησαν στην εκδήλωσή του».
Φοιτητικές εστίες ΑΠΘ: Οι αντιδράσεις για την πτώση του ασανσέρ και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες
Έπεσε το ασανσέρ στις Γ’ φοιτητικές εστίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάνοντας έναν κρότο και βγάζοντας καπνούς. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 9 το βράδυ της Δευτέρας (7/10), όταν το ασανσέρ έπεσε και στο κτίριο έσπευσε η Πυροσβεστική ενώ από τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός φοιτητή. Σύμφωνα με το thhess today η Κωνσταντίνα, φοιτήτρια της Φαρμακευτικής Σχολής του ΑΠΘ που διαμένει στις εστίες εδώ και τέσσερα χρόνια αναφέρει πως «το ασανσέρ ξεκίνησε από πάνω, κάποιος το κάλεσε να κατέβει και σταμάτησε στον τρίτο με τέταρτο και το άλλο στον δεύτερο. Από αυτό που έπεσε, ειδαμε κομμάτια πεσμένα στο ισόγειο».
Ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φειδάς στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Για το περιστατικό του ανελκυστήρα στην Γ’ Φοιτητική Εστία του ΑΠΘ εκλήθη άμεσα η ανάδοχος εταιρεία η οποία έχει αναλάβει τη συντήρηση των ανελκυστήρων των εστιών. Παράλληλα, ενημερώθηκε το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), το οποίο, ως κατά νόμον αρμόδιο νομικό πρόσωπο, έχει αναθέσει στην εν λόγω εταιρεία τη συντήρηση του συνόλου των ανελκυστήρων των Φοιτητικών Εστιών του ΑΠΘ. Αναμένεται η σύνταξη τεχνικής έκθεσης για τη διερεύνηση του συγκεκριμένου περιστατικού. Για το σύνολο των εστιών που εξυπηρετεί τους φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ, οι αρμοδιότητες που σχετίζονται μεταξύ άλλων με τη συντήρηση των υποδομών και τις αντίστοιχες εργολαβίες, ανήκουν στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Ανεξάρτητα από το περιστατικό αυτό, η ενίσχυση της χρηματοδότησης για την αναβάθμιση των υποδομών των φοιτητικών εστιών αποτελεί διαχρονικό αίτημα του ιδρύματος και προτεραιότητα της παρούσας Πρυτανικής Αρχής».
Από το γραφείο της προέδρου της ΙΝΕΔΙΒΙΜ Άννας Ροκοφύλλου τονίστηκε:
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
«Η ασφάλεια των φοιτητών που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες αρμοδιότητας ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για εμάς.
Η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Άννα Ροκοφύλλου ενημερώθηκε χθες 7/10/2024 αργά το βράδυ, για το περιστατικό πτώσης κλωβού ανελκυστήρα στη Γ’ Φοιτητική Εστία Θεσσαλονίκης. Στον ανελκυστήρα την ώρα του συμβάντος, ευτυχώς, δεν υπήρχε κανένας φοιτητής.
Άμεσα, με προσωπική της εντολή, ξεκίνησε έρευνα ώστε να διευκρινιστούν επακριβώς τα αίτια της πτώσης, να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες και να διασφαλιστεί ότι δε θα επαναληφθεί στο μέλλον παρόμοιο περιστατικό. Επιπλέον, η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ προτίθεται να ζητήσει έρευνα και από ανεξάρτητο εξειδικευμένο φορέα , ο οποίος θα εκδώσει επίσης δικό του πόρισμα, ώστε να διασφαλιστεί το αντικειμενικότερο της διαδικασίας.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι στο πλαίσιο της ασφαλούς λειτουργίας των φοιτητικών εστιών, όσον αφορά στην επισκευή και συντήρηση των ανελκυστήρων, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είχε προκηρύξει από το Σεπτέμβριο του 2022 διαγωνισμό, ο οποίος επικυρώθηκε στην εγνωσμένης αξιοπιστίας εταιρεία OTIS.
Οι εργασίες επισκευής από την εταιρεία ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2023, οπότε και πιστοποιήθηκαν αρμοδίως οι ανελκυστήρες, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, από την πλέον αναγνωρισμένη εταιρεία TUV Austria με ISO πιστοποιητικά, τα οποία λήγουν το 2026.
Από 1/8/2023, μέχρι και σήμερα, μέσω υπογραφής σχετικών συμβάσεων, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει διασφαλίσει ότι οι ανελκυστήρες των Φοιτητικών Εστιών αρμοδιότητάς της, δεν έμειναν ούτε μια μέρα χωρίς συντήρηση.
Από την σύμβαση που έχει υπογράψει με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, η εταιρεία OTIS έχει την υποχρέωση να συντηρεί –και το πράττει, όπως πιστοποιείται και από τα πρακτικά παραλαβής που αποστέλλονται κάθε μήνα – τους ανελκυστήρες στις εστίες αρμοδιότητας ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
Η σύμβαση προβλέπει μάλιστα τακτική συντήρηση δύο φορές το μήνα από πιστοποιημένους τεχνίτες και έκτακτες συντηρήσεις, όποτε απαιτηθεί, εντός 24ωρών.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Άννα Ροκοφύλλου «Μέγιστη προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια των φοιτητών που διαβιούν στις εστίες. Για το λόγο αυτό τηρούμε απόλυτα όσα προβλέπει η νομοθεσία κι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα όσον αφορά τους ελέγχους, τις συντηρήσεις κι επισκευές, καθώς και τις πιστοποιήσεις του εξοπλισμού των εγκαταστάσεων».
ΣΔΙΤ: Ποιοι φάκελοι υποβλήθηκαν – Σε ποιες φοιτητικές εστίες θα γίνουν έργα
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η κατασκευή των φοιτητικών εστιών στην Δυτική Μακεδονία μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.
Δεδομένου μάλιστα του πρόσφατου συμβάντος στο ΑΠΘ όπου έπεσε ασανσέρ χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματίες, αποτυπώνεται η ανάγκη να υπάρξουν περισσότερα ΣΔΙΤ προκειμένου να προχωρούν πιο άμεσα λίφτινγκ σε κτιριακές υποδομές.
Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τον υφυπουργό, υποβλήθηκαν έξι Φάκελοι Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (Α΄ φάση Διαγωνισμού) για το έργο «Ανέγερση Φοιτητικών Εστιών στις Πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ».
Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα επιλεγεί με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και θα αναλάβει για διάστημα 30 ετών τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση, καθώς και υπηρεσίες ασφάλειας/φύλαξης και καθαριότητας των φοιτητικών εστιών στην πανεπιστημιούπολη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης και των φοιτητικών εστιών στις πανεπιστημιουπόλεις Φλώρινας, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας, συνολικής δυναμικότητας 750 κλινών.
Η υλοποίηση του εν λόγω έργου ΣΔΙΤ, που σηματοδοτεί τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων χώρων διαμονής των φοιτητών αλλά και της εικόνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του ζητήματος στέγασης, αλλά και στην ποιότητα της εκπαιδευτικής εμπειρίας των φοιτητών ευρύτερα.
Τα ΣΔΙΤ που τρέχουν
Ανάμεσα στα ΣΔΙΤ που τρέχουν, η Intrakat έχει αναλάβει την κατασκευή συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές εκ των οποίων οι 2.000 βρίσκονται στο Ρέθυμνο και οι άλλες 1.000 στο Ηράκλειο, εντός των χώρων των αντίστοιχων πανεπιστημιουπόλεων. Επίσης, θα αναλάβει την αστική ανάπλαση και η αξιοποίηση του βιομηχανικού ακινήτου της Βαμβακουργίας, ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ.
Ακόμη, η Intracom Properties εξετάζει να μετατρέψει σε φοιτητικές κατοικίες το κτίριο αποθηκών της Mothercare στον Ταύρο, το οποίο έχει συνολική επιφάνεια 9.000 τ.μ.. Εφόσον μετατραπεί σε εστίες, θα δημιουργηθεί συγκρότημα με 64 διαμερίσματα, ενώ στο ίδιο ακίνητο θα αναπτυχθούν και γραφειακοί χώροι. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.