Τα βασικά τους συμπεράσματα δομούνται σε τρεις άξονες:
Τι πρέπει να γίνει ως προς την πρόληψη – αντιπλημμυρικά έργα
Διεύρυνση κοίτης ποταμών
Διάθεση πλημμυρικών πεδίων
Απομάκρυνση αναχωμάτων
Κατεδάφιση παρόχθιων κατασκευών
Ανασχεδιασμός: Σιδηροδρόμου, Δρόμων, Γεφυρών, Αντιπλημμυρικών έργων
Τεχνητό κανάλι εκτροπής Πηνειού
Οριοθέτηση της διοικητικής διαχείρισης
Ενιαίος φορέας ευθύνης
Διαχείριση κρίσεων
Κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης
Διαθεσιμότητα εξοπλισμού:
Λέμβοι
Μηχανήματα
Σακιά άμμου
Αναλυτικότερα, ως προς τα αντιπλημμυρικά έργα και την πρόληψη διαπιστώνουν πώς υπήρχαν πολλές αστοχίες όπως στενώσεις των ποταμών που ενέτειναν τις πλημμύρες και προτείνουν διεύρυνση και να δοθεί περισσότερος χώρος στα ποτάμια για να συγκρατήσουν μεγαλύτερους όγκους νερού.
Τεχνητά αναχώματα και αυθαίρετες κατασκευές ακόμη και σπίτια αλλά και επιχειρήσεις δίπλα στην κοίτη πρέπει, άμεσα, να απομακρυνθούν. Τα έργα υποδομής όπως σιδηρόδρομος, γέφυρες και δρόμοι που κατέρρευσαν δημιουργώντας εμπόδια στη διέλευση του νερού κατά την πλημμύρα, πρέπει να ανασχεδιαστούν με τα νέα δεδομένα, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός δεν είχε λάβει υπόψιν τον πλημμυρικό κίνδυνο.
Προτείνεται επίσης δημιουργία τεχνητού καναλιού που θα εκτρέπει τα νερά του Πηνειού έξω από την πόλη της Λάρισας όταν υπάρχει ανάγκη ώστε να αποφεύγονται πλημμύρες, ενώ επίσης προτείνονται έργα ορεινής υδρονομίας με δίδυμα φράγματα για συγκράτηση των φερτών υλικών από το βουνό.
Ως προς την ευθύνη διοίκησης, προτείνουν ξεκάθαρες αρμοδιότητες και όχι πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων σε πολλές υπηρεσίες. Αυτό θα λυθεί με τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που αναμένεται να ψηφιστεί με νόμο στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2024
Για τη διαχείριση κρίσεων προτείνουν δημιουργία κέντρου έγκαιρης προειδοποίησης των κατοίκων που θα λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα, κάθε μέρα και το οποίο θα λαμβάνει μετεωρολογικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο απο τα ποτάμια και θα τα επεξεργάζεται ώστε να εκτιμά τον κίνδυνο. Παράλληλα δημιουργία αποθηκών με κατάλληλο εξοπλισμό για πλημμύρες όπως μηχανήματα διάνοιξης, λέμβους διάσωσης και σακιά άμμου.
Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν σειρά προβλημάτων σε σχέση με το δίκτυο ομβρίων υδάτων και γενικά τις υποδομές αποστράγγισης του νερού της βροχής. «Σε πολλές οικιστικές περιοχές οι υποδομές συντηρούνται ανεπαρκώς, ενώ έχουν δεχθεί παρεμβάσεις από τους κατοίκους, παράγοντες που επιταχύνουν την είσοδο του νερού στις κατοικίες», αναφέρουν. «Οι πολίτες συχνά καλύπτουν τα αυλάκια στην άκρη των δρόμων για να επεκτείνουν τις ιδιοκτησίες τους, κάτι που εμποδίζει την απορροή του νερού. Τα κανάλια αποστράγγισης εκατέρωθεν των δρόμων γεμίζουν με βλάστηση και σκουπίδια».
Περαιτέρω, οι κακές πρακτικές επεκτείνονται και στις αγροτικές περιοχές. «Κάποιοι αγρότες είχαν κατασκευάσει παράνομα φράγματα για να συλλέγουν και να εκτρέπουν το νερό στα χωράφια τους για άρδευση. Συχνά τα κανάλια αποστράγγισης χρησιμοποιούνται ως αρδευτικά κανάλια. Αυτοί είναι παράγοντες που επιτάχυναν την εξάπλωση των πλημμυρικών ροών», αναφέρουν.
Οι ειδικοί κάνουν ειδική αναφορά στη σχέση της αγροτικής παραγωγής με τη διαχείριση πλημμύρας. «Η επιλογή των καλλιεργειών είναι ένα ζήτημα που πρέπει να τεθεί. Σήμερα υπάρχουν υδροβόρες καλλιέργειες στη Θεσσαλία που καλλιεργούνται εκτεταμένα και είναι μη βιώσιμες σε περιοχές με υδατικό έλλειμμα, ειδικά αν απαιτούν συνεχή άρδευση σε μια μακρά περίοδο. Δεδομένης της λειψυδρίας στη Θεσσαλία και της εκτεταμένης, ξηρής θερινής περιόδου, η πρακτική αυτή εξαντλεί τα υπόγεια αποθέματα και οδηγεί τους αγρότες σε λύσεις όπως η κατασκευή των προαναφερθέντων παράνομων φραγμάτων –που επιτείνει τον κίνδυνο πλημμύρας– ή η άντληση νερού από μεγάλα βάθη, άνω των 300 μέτρων».
Τα συμπεράσματα θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή την επόμενη Τετάρτη, ενώ το τελικό σχέδιο των Ολλανδών για τα αντιπλημμυρικά θα παραδοθεί το Φεβρουάριο 2024.
Ειδήσεις σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρεί και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος; – Εφυγε ο Πέτρος Κόκκαλης από την ευρωομάδα
Κορωπί: Στιγμές φρίκης έζησαν μαθητές Γυμνασίου από έναν 15χρονο κι έναν 16χρονο
Πολυτεχνείο: Οι κλειστοί δρόμοι και τα μέτρα
Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης: Ποιοι και πως θα το πάρουν – Παραδείγματα