Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στον συγγραφικό χώρο και πολλοί είναι οι εκπρόσωποι της ελληνικής παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας που έσπευσαν να αναρτήσουν πόσο σοκαρισμένοι είναι και να ζητήσουν την παραδειγματική τιμωρία του.
Η καταξιωμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μαρίνα Γιώτη, τα βιβλία της οποίας κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα, ανήρτησε ένα εύγλωττο κείμενο, που με τη σειρά του έτυχε πολλών αντίστοιχων σχολιασμών από άλλους συγγραφείς, αλλά και γονείς, που επίσης δηλώνουν σοκαρισμένοι από τις αποτρόπαιες πράξεις του εν λόγω συγγραφέα.
Γράφει συγκεκριμένα η Μαρίνα Γιώτη: «Από το μεσημέρι έχει ανακατευτεί το στομάχι μου. Δεν είναι ότι έπεσα από τα σύννεφα, άλλωστε τελευταία έχουμε ακούσει σημεία και τέρατα. Είναι που πιστεύω ότι η δουλειά μας ως συγγραφείς είναι να εμπνέουμε τα παιδιά, με τις ιστορίες μας να ανοίγουμε το μυαλό και την ψυχή τους. Για να το πετύχουμε αυτό, δημιουργούμε μια σχέση συγγραφέα-παιδιού-γονέα-δασκάλου η οποία βασίζεται στην εμπιστοσύνη και αυτή η εμπιστοσύνη σήμερα κλονίστηκε. Μια μεμονωμένη περίπτωση ρίχνει μια βαριά σκιά σε όλο το χώρο.
Ας είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση. Ως γονείς, δάσκαλοι, συγγραφείς που αγαπάμε τα παιδιά και θέλουμε να τα προστατέψουμε, ας μην θεωρούμε ΟΚ κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα χτύπαγε καμπανάκι μόνο και μόνο επειδή γίνεται από κάποιον που θεωρούμε “υπεράνω υποψίας”. Από όποιον χώρο και αν προέρχεται. Σίγουρα θα πούμε και θα ακούσουμε πολλά τις επόμενες ημέρες, ας έχουμε στο νου μας ότι μιλάμε για έναν άνθρωπο στους δεκάδες συγγραφείς και εικονογράφους που καθημερινά παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά».
Η συγγραφέας Βάνα Μαυρίδη, σχολιάζοντας την ανάρτηση της Μαρίνας Γιώτη, αναφέρει: «Φαίνεται πως αυτή η σκιά εξαπλώνεται παντού. Σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Δίπλα μας. Κι όπου υπάρχει πολύ φως, η σκιά μεγαλώνει. Αλλά στο τέλος πάντα κερδίζει το φως. Τουλάχιστον στο δικό μας, τον παραμυθένιο κόσμο. Το φως νικάει. Το νου μας στα παιδιά. Και στα δικά μας και στων άλλων».
Αλλά και ο γνωστός συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ αναφέρεται με σκληρά λόγια στον Βασίλη Παπαθεοδώρου, τον οποίο, όπως ο ίδιος σημειώνει, γνώριζε προσωπικά, δεδομένου ότι συνεργάζονταν για κάποιο διάστημα με τον ίδιο εκδοτικό οίκο.
Οπως γράφει, «στην επίγεια κόλαση, υπάρχουν πολλά επίπεδα βαρβαρότητας και φρίκης – και το να βιάζονται παιδιά εφτά κι οχτώ χρονών για να απολαμβάνουν το θέαμα τα διεστραμμένα καθίκια που με τον τρόπο αυτό διασπείρουν και διαιωνίζουν το ασύλληπτο, ασυγχώρητο έγκλημα, πιθανώς να είναι ο πάτος της κόλασης. Ενα παιδί που υφίσταται τέτοια θηριώδη κακοποίηση είναι σαν να το σκοτώνεις. Οσοι γιατροί και να πέσουν πάνω του, όση στοργή κι αν λάβει, πώς να διαχειριστεί τέτοιο τραύμα; Πώς να ορθοποδήσει, να εμπιστευτεί ενήλιες και συνομήλικους, πώς να ερωτευτεί, να δώσει συναινετικά το κορμί του; Πώς να αποφύγει τη λήθη των ουσιών που είναι συχνά η μοίρα τέτοιων ρημαγμένων παιδιών;». Και προσθέτει με νόημα: «Δεν θέλω ούτε να γράψω τ’ όνομά του, γιατί εννοείται πως τον ήξερα, στον ίδιο εκδότη ήμασταν ένα φεγγάρι. Δεν το χωράει το μυαλό μου – να γράφεις βιβλία για παιδιά, να κλείνεις το αρχείο του Word και να ανοίγεις το αρχείο της κόλασης. Πολλά, πολλά χρόνια φυλακή. Τίποτε άλλο».
Αλλά και η γνωστή, πολυβραβευμένη συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη δηλώνει σοκαρισμένη από τη δράση του ομότεχνού της και κρούει τον κώδωνα για τους κινδύνους που απειλούν τα σημερινά παιδιά: «“Το μυαλό είναι ο στόχος”, έγραφε η Κατερίνα Γώγου, αλλά αυτό έμεινε πίσω πια… Το παιδί είναι ο στόχος! Αυτό ισχύει σήμερα. Πιο φριχτό δεν γίνεται…», γράφει συγκεκριμένα.
Οι εκδόσεις Διόπτρα έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία και κοινοποίησαν στα δικά τους μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο το κείμενο της Μαρίνας Γιώτη όσο και ένα εξαιρετικό κείμενο πάνω στο θέμα από το βιβλιοπωλείο Book and Art που βρίσκεται στη Μυτιλήνη, όπου ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται:
Παγκράτι: Στα δικαστήρια ο 49χρονος φιλόλογος για τη γιάφκα - Τι ερευνά η ΕΛΑΣ
«Το να είσαι βιβλιοπώλης δεν είναι μια δουλειά με την ευρύτερη σημασία της έννοιας.
Το να είσαι βιβλιοπώλης (θα μιλήσω συγκεκριμένα για τη βαριά ευθύνη της πώλησης παιδικών και εφηβικών βιβλίων) σημαίνει ότι κρατάς στα χέρια σου ένα “προϊόν” που μπορεί να επηρεάσει, μπορεί να ταξιδέψει, μπορεί να μεταμορφώσει, μπορεί να γαλουχήσει νέους αναγνώστες οι οποίοι είναι οι αυριανοί πολίτες του κόσμου.
Στα ράφια των βιβλιοπωλείων μας θα βρίσκετε μόνο το φως…
Ο κόσμος του παιδικού βιβλίου, ο κόσμος του πολιτισμού δέχτηκε σήμερα ένα τρομακτικό χτύπημα. Κοιτάμε γύρω μας και βλέπουμε τέρατα. Τα τέρατα οφείλουν να είναι στη φυλακή και στις σελίδες των παραμυθιών. Σίγουρα όχι ανάμεσά μας.
Κάθε βιβλίο με υπογραφή τέρατος δεν έχει θέση πουθενά και σίγουρα δεν έχει θέση στα χέρια των παιδιών μας».
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός – κακοκαιρία «EVA»: Φόβοι για πλημμύρες το Σαββατοκύριακο – Που και πότε θα «χτυπήσει»
Airbnb: Η Αθήνα πρωταγωνιστεί ξανά στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι στρατολογούν Αφγανούς κομάντος