Είναι χαρακτηριστικό πως από τη νύχτα μέχρι σήμερα το πρωί της Τρίτη τα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 20 σεισμοί με τον μεγαλύτερο να είναι 3,1 Ρίχτερ.
Οι σεισμολόγοι πάντως φαίνονται καθησυχαστικοί θεωρώντας πως πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου και όχι για προάγγελο ενός μεγάλου σεισμού.
Η ανησυχία των κατοίκων , ωστόσο, είναι έκδηλη καθώς οι δονήσεις είναι σχεδόν επιφανειακές και γίνονται ιδιαίτερα αισθητές.
Κεφαλονιά: Ανησυχία με την πυκνότητα των δονήσεων
Οι σεισμοί μπορεί να είναι μικρής έντασης, με ισχυρότερους έναν 3,5 Ρίχτερ και έναν 3,4 Ρίχτερ, ωστόσο, όπως φαίνεται και στον χάρτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είναι πάρα πολλοί και όλοι έχουν επίκεντρο περίπου στην ίδια περιοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Σεισμοί στην Κεφαλονιά: Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα, ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Τσελέντης το φαινόμενο θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες λόγω του μικρού εστιακού βάθους.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:
«Το τελευταία 24ωρο παρατηρούμε μια πολύ έντονη μικροσεισμική δράση Βόρεια της Άσσου με κατεύθυνση ΒΔ-ΝΑ (πράσινο στο χάρτη). Δεν έχει σχέση με το μεγάλο ρήγμα που περνά παράλληλα προς την Παλική (που μας έδωσε το μεγάλο σεισμό του Λιξουρίου). Το ρήγμα αυτό συνεχίζει ΒΑ περνώντας από της Δυτικές ακτές της Λευκάδας (κόκκινο στο χάρτη). Το φαινόμενο θα συνεχιστεί αρκετές ημέρες, λόγω του μικρού εστιακού βάθους οι σεισμοί αυτοί θα γίνονται αρκετά αισθητοί. Το παρακολουθούμε μήπως υπάρξει μετατώπιση της μικροσεισμικής δράσης προς τη μεγάλη ρηξιγενή ζώνει που προανέφερα.»
Σεισμός στην Κεφαλονιά: Ανησυχία στους σεισμολόγους από τα απανωτά «χτυπήματα» του εγκέλαδου – Στα 3,5 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος
Ένας νέος σεισμός μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Κυριακή (3/3) στην Κεφαλονιά. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την σεισμική ακολουθία το τελευταίο 10ήμερο.
Σύμφωνα με τo Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 3 χλμ. δυτικά του Άσσου Κεφαλονιάς, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 8,4 χλμ.
Οι σεισμολόγοι είναι επιφυλακτικοί καθώς σε διάστημα 5-6 ωρών σημειώθηκαν 9 σεισμοί, από τις 3,5 ώρα τα ξημερώματα μέχρι τις 9 η ώρα την Κυριακή.
Οι σεισμοί κυμαίνονται από μέγεθος 3.3 Ρίχτερ έως 3,5 Ρίχτερ.
Οι σεισμολόγοι εξετάζουν 2 πράγματα: είτε να πρόκειται για μία σειρά πολύ μικρών σεισμών που εκδηλώνονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ή από την άλλη μεριά να είναι προσεισμοί και να περιμένουν κάτι μεγαλύτερο.
Στην Κωνσταντινούπολη δε, που είναι το τόξο της Ανατολίας, υπάρχει ένα σεισμικό τόξο που δίνει ισχυρές σεισμικές δονήσεις άνω των 7 Ρίχτερ.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως επειδή έχει περάσει πολύς καιρός και δεν έχει δοθεί μία ισχυρή δόνηση, αναμένουν έναν πολύ ισχυρό σεισμό, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται το πότε.
Γι’ αυτόν τον λόγο στην Τουρκία έχουν βάλει κάποιες πινακίδες – λόγω του κινδύνου για τσουνάμι – ποιες θα είναι οι οδοί διαφυγής εάν συμβεί κάτι.
Κεφαλονιά: Το καλό και κακό σενάριο – Τι λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
«Η σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου αλλά εντάθηκε σήμερα» τόνισε ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «ΕΡΤNEWS UPDATE» και τον Κώστα Λασκαράτο.
Σήμερα (χθες Κυριακή 3/3) έφτασε τα 3,5 Ρίχτερ που είναι και ο μεγαλύτερος σεισμός μέχρι σήμερα, είπε ο κ. Παπαδόπουλος και συνέχισε: «Παρακολουθούμε την εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα. Υπάρχουν δύο δυνατότητες σε τέτοιες περιπτώσεις που εξετάζουμε.
Μία να είναι αυτό που ονομάζουμε «σμηνοσειρά», δηλαδή σχετικώς μικρά μεγέθη που είναι περίπου ίδια μεταξύ τους 3,5, 3,4, 3,3 Ρίχτερ, όπως είναι η τρέχουσα περίπτωση και η δεύτερη, η πιο επικίνδυνη, να είναι προσεισμοί. Δεν είμαι υπέρ της δεύτερης άποψης».