«Η αγροτιά έχει μέλλον, για όσους την αγαπούν και τη σέβονται. Πρέπει να έχεις συναισθηματική σχέση με τη γη για να πας μπροστά στον αγροδιατροφικό κλάδο», είπε στον «Ε.Τ.», μετά τη βράβευσή του σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε αγροτική οικογένεια. Ως μοναχοπαίδι, οι γονείς του θέλησαν να του δώσουν όλα τα εφόδια ώστε να είναι έτοιμος όταν κληθεί να αναλάβει την καλλιέργεια των χωραφιών τους.
Το 2009 έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και πέρασε στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής του (τότε) ΤΕΙ Σίνδου. «Ομως, απογοητεύτηκα πολύ γρήγορα. Δεν ήταν αυτό που περίμενα, ούτε σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις ούτε στον τρόπο λειτουργίας. Το μόνο που ενδιέφερε τους συμφοιτητές μου ήταν οι… καταλήψεις», παραδέχθηκε.
Ετσι, έκλεισε την πόρτα του ΤΕΙ και άνοιξε εκείνη του Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Σπούδασε Γεωργία Ακριβείας και αποφοίτησε το 2013.
«Εκεί έμαθα για τα drones, τα GPS και τις εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας. Βέβαια, ήταν η εποχή που το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν ανθήσει και η ροή της πληροφορίας ήταν μεγάλη. Το τεχνολογικό κενό που υπήρχε ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. είχε κλείσει και ό,τι καινούργιο τεχνολογικά στον αγροδιατροφικό τομέα εμφανιζόταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την επόμενη χρονιά βρισκόταν και στην Ευρώπη», προσέθεσε.
Ομως, ο Σάββας Κιλατζίδης μπορεί να μάθαινε όλα τα συστήματα της σύγχρονης τεχνολογίας στις αίθουσες διδασκαλίας και τα χωράφια της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, αλλά για την… εφαρμογή τους στα Κοκκινόγεια Δράμας έπρεπε να ξεπεράσει τους αρχικούς ενδοιασμούς της οικογένειας και των συγγενών τους. «Το πρώτο crash test έγινε το 2012 όταν έπεισα γονείς και συγγενείς να βάλουμε οκτώ πάρκα φωτοβολταϊκά. Ηταν πολύ διστακτικοί, αλλά επειδή έβλεπαν πόσο πίεζα και τα ισχυρά επιχειρήματά μου έκαναν πίσω. Η επένδυση πήγε εξαιρετικά καλά και έτσι οι ενδοιασμοί τους χάθηκαν. Αυτό μας έλυσε τα χέρια και προχωρήσαμε σε σημαντικές επενδύσεις», υπογράμμισε.
Πλέον, καλλιεργεί 12.000 στρέμματα με αραβόσιτο, σιτάρι και ηλίανθο και σε ποσοστό 50%-50% μεταξύ αρδευόμενων και μη αρδευόμενων καλλιεργειών. Η ετήσια παραγωγή του ξεπερνά τους 8.000 τόνους, με τους 5.000 τόνους να είναι αραβόσιτος, τους 2.000 τόνους να είναι σιτάρι και τους 1.000 τόνους να είναι ηλίανθος. Εμπορεύεται ο ίδιος την παραγωγή του, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να κατευθύνεται στο εξωτερικό. Την τελευταία δεκαετία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις κυρίως σε τεχνολογικό εξοπλισμό, «έξυπνα» συστήματα, μηχανήματα και υποδομές, ενώ έχει σε εξέλιξη και άλλο project μέσω Σχεδίων Βελτίωσης και Αναπτυξιακού.
Το βραβείο του «Aγρότη της χρονιάς» παρέδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο οποίος -μεταξύ άλλων- τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα είναι μια μεγάλη πρόκληση «και είναι κρίμα να μην την πάρουμε ζεστά και να μη φτάσουμε εκεί που πραγματικά μας αξίζει». Να σημειωθεί ότι τα βραβεία «Aγρότης της χρονιάς» αποτέλεσαν πρωτοβουλία της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Agrenda», η οποία, σε συνεργασία με την Tsomokos Communication, συνέθεse τον καμβά της φετινής εκδήλωσης.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΔΗΜΑΤΑΚΗΣ
Κτηνοτρόφος της χρονιάς
Ολα άρχισαν το 2021 όταν ο 42χρονος σήμερα κτηνοτρόφος Αχιλλέας Δηματάκης έφερε 400 αρνάδες από τη Γαλλία. Τότε ίδρυσε την προβατοτροφική μονάδα του στον Δραβήσκο Σερρών. Μια φάρμα 30 στρεμμάτων με στεγασμένο χώρο 20 στρεμμάτων. Πολύτιμος σύμμαχος στον καθημερινό αγώνα είναι ο ανιψιός του, Ξενοφώντας Αναστασιάδης, ενώ απασχολεί και τέσσερα άτομα προσωπικό. Ολα τα ζώα της μονάδας αποτελούν προϊόν Γενετικής Βελτίωσης, γεγονός που οδήγησε το 2024 τη μονάδα να φτάσει τα 650 κιλά στήσιμο. Επίσης, η μονάδα παράγει ενσίρωμα, τριφύλλι και ξηρό τριφύλλι, εξ ολοκλήρου για τις ανάγκες σίτισης του κοπαδιού. Ο Αχιλλέας Δηματάκης διατηρεί και δεύτερη μονάδα με 1.000 μοσχάρια, συνεχίζοντας την αντίστοιχη οικογενειακή παράδοση στη βοοτροφία. Συνολικά έχει επενδύσει 1,8 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια στη μονάδα του, η ημερήσια παραγωγή του είναι δύο τόνοι γάλα και στόχος του είναι να διπλασιάσει τα ζώα του, ενώ, όπως τόνισε, «εάν βγει κάποιο πρόγραμμα στο οποίο θα μπορέσει να συμμετάσχει, θα το κάνει για να προχωρήσει και σε νέες επενδύσεις».