Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) κάνει λόγο για αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει και μία πιθανή διέγερση του ηφαιστείου.
«Ακούγεται κάποιος θόρυβος. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα τι συμβαίνει», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του.
It is confirmed. There is a more or less continuous tremor in the area of #Santorini. It seems that nothing can be seen (but it is night time) but that some noise can be heard. We do not know for sure what is going on https://t.co/ucIfgqPTU4
— EMSC (@LastQuake) February 14, 2025
«Τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο στους σταθμούς της περιοχής. Οι σταθμοί THERA (Σαντορίνη) και APE (Απείραθος) παρουσιάζουν μια σταθερή αύξηση του σεισμικού πλάτους, το οποίο είναι πλέον συνεχές» αναφέρει από την πλευρά του ο γεωφυσικός και σεισμολόγος, Luis Donoso.
Καραστάθης: «Κακώς φοβήθηκαν καποιοι» για το βουητό στην Σαντορίνη
Λίγο αργότερα, ο διευθυντής του Ελληνικού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δρ. Βασίλης Καραστάθης, έδωσε μία εξήγηση για το βουητό και την προέλευσή του.
Μιλώντας στο Action24 είπε ότι την ώρα που συνέβαινε το φαινόμενο είχαν συνάντηση οι εμπλεκόμενοι σεισμολόγοι μεταξύ τους και το βίωσαν σε πραγματικό χρόνο, βλέποντας σε οθόνες τις κυματομορφές.
«Κακώς φοβήθηκαν κάποιοι. Το αναλύσαμε εκείνητην ώρα και είδαμε ότι επρόκειτο για πολλούς μικρούς σεισμούς. Αλλά δημιουργήθηκε μια αίσθηση ότι υπήρχε ένα είδος θορύβου ηφαιστειακής δραστηριότητας, volcanic tremor λέγεται αυτό. Είναι κάποιο σεισμικό σήμα πολύ χαμηλής συχνότητας το οποίο εμφανίζεται στην ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ωστόσο, δεν ήταν τέτοιο. Ήταν πολύ πυκνή σειρά σεισμών» εξήγησε ο κ. Παπαστάθης. Στη συνέχεια είπε: «Θέλουμε να δούμε να αποκλιμακώνεται ο σεισμικός κίνδυνος. Το βλέπουμε να συμβαίνει αλλά θέλουμε να παγιωθεί».
Πάντως βουητό δεν ακούστηκε χθες για πρώτη φορά στην Σαντορίνη, καθώς είχε παρατηρηθεί και πριν λίγες ημέρες. Τότε, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας είχε εξηγήσει ότι είναι αποτέλεσμα επιφανειακών διεργασιών, και όχι του ίδιου του σεισμού και προέρχεται κυρίως από διάχυση ηχητικών κυμάτων. «Είναι μια επαγωγική διαδικασία και δεν σχετίζεται με τον σεισμό», είχε πει στο Mega για να προσθέσει: «Εκτός κι αν είναι ο σεισμός σε κοντινή απόσταση, δηλαδή στα 1-2 χιλιόμετρα, ή μικρότερη απόσταση. Τότε ακούγεται και ήχος από τον σεισμό. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις δεν ακούγεται ήχος», τόνισε ο κ. Λέκκας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ για την φύση των σεισμών, ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Συνολάκης είπε πως, «προφανώς με βάση τη σεισμικότητα, επειδή μειώνεται, μπορεί να πει κάποιος ότι πάμε καλύτερα. Αλλά από την άλλη ο τρόπος που γίνονται αυτοί οι σεισμοί και υποδεικνύει σαφώς ότι είναι ηφαιστειακοί, πρέπει να το ξαναδούμε». Σημείωσε δε ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει το 2011-2012.
Σαντορίνη: Για «ηφαιστειακό σμήνος» κάνει λόγο ο Συνολάκης
Ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην Επιτροπή, προσπαθεί να πείσει άπαντες ότι «δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι καθαρά τεκτονικοί» αλλά είναι μαγματικοί, δηλαδή σχετίζονται με το ηφαίστειο.
Ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι το χθεσινό φαινόμενος ήταν ένα «ηφαιστειακό σμήνος με πάρα πολύ θόρυβο» και πως «οι σεισμοί δεν ήταν καθόλου καθαροί, το οποίο υποδεικνύει ότι είναι καθαρά ηφαιστειακοί σεισμοί, προκαλούνται επειδή ανεβαίνει μάγμα από τον ηφαιστειακό θάλαμο προς την επιφάνεια». Ερωτηθείς για τα σενάρια, είπε πως προφανώς μπορεί να «σβήσει» η σεισμική δραστηριότητα, όπως συνέβη το 2011-2012. Σημείωσε ότι θα εισηγηθεί να γίνει σύσκεψη με ειδικούς για τα ηφαίστεια από όλο τον κόσμο για να μελετήσουν το φαινόμενο και να καταλάβουν τι σημαίνει και πού οδηγούμαστε.
Νέος σεισμός 4 Ρίχτερ τα ξημερώματα του Σαββάτου ανάμεσα σε Αμοργό και Σαντορίνη
Νέος σεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ σημειώθηκε, στο μεταξύ, τα ξημερώματα του Σαββάτου (15/2) στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη.
Συμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στις 05:37 το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε, στις 22:18, σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,1 στην κλίμακα Ρίχτερ με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 16 χιλιόμετρα νότιο-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ειδήσεις Σήμερα
- Χρήστος Μάστορας: Η δημόσια συγγνώμη στην Ελληνική Αστυνομία μετά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ [βίντεο]
- Καιρός: Βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει;
- Δουλειά δημάρχου… τα σκουπίδια;