Το Λιμενικό σώμα, σήμερα, 19 Ιουνίου 2023, μετά από πέντε και πλέον 24ωρα ερευνών και αφού κατάφερε να εντοπίσει κατά τις μεσημεριανές ώρες στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου δυο σορούς ανδρών, ανακοίνωσε πως εντόπισε και μία ακόμα σορό, με τον αριθμό να ανέρχεται πια στους 81 νεκρούς.
Ναυάγιο την Πύλο: Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από το σαπιοκάραβο πριν βυθιστεί
Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο έρχεται στο φως της δημοσιότητας και σχετίζεται με το ναυάγιο που συγκλόνισε όλο τον κόσμο και συνέβη ανοιχτά της Πύλου.
Στο βίντεο εμφανίζονται οι μετανάστες λίγο πριν επιβιβαστούν στο πλοιάριο. Είναι στοιβαγμένοι σε ένα χώρο στην Αίγυπτο, κάποιοι από τους ναυαγούς τραβούν βίντεο θέλοντας να δείξουν στις οικογένειές τους ότι είναι καλά. Το βίντεο φτάνει στα χέρια του Αμίν που ταξίδεψε από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ελλάδα προκειμένου να αναζητήσει τον ξάδελφό του. Ο Αμίν δείχνει το βίντεο και περιγράφει τα άτομα που βλέπει σε αυτό – από τα οποία τα περισσότερα του είναι γνώριμα.
«Τους πήγαν στη Λιβύη, τους κράτησαν εκεί για ένα μήνα, ήταν πεινασμένοι δεν τους έδιναν φαγητό στη Λιβύη. Οι συνθήκες δεν ήταν καλές», αναφέρει ο Αμίν. «Υποτίθεται ότι θα τους έδιναν μία μεγαλύτερη βάρκα, ότι θα ήταν λιγότεροι άνθρωποι σε μία ασφαλέστερη βάρκα. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο κατέληξαν σε μία ψαρόβαρκα», πρόσθεσε ο συγγενής των ναυαγών, υπογραμμίζοντας, δε, πως «είχαν να φάνε εφτά ημέρες και στο σκάφος υπήρχε λιγοστό νερό. Για αυτό το νερό οι άνθρωποι άρχισαν να τσακώνονται. Οι συνθήκες αυτές, βέβαια, όπως αναφέρει και ο Αμίν, είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ανθρώπων πριν ακόμα βουλιάξει το πλοίο.
Ναυάγιο στην Πύλο: Συμπληρωματικές καταθέσεις
Συμπληρωματικές καταθέσεις για το ναυάγιο στην Πύλο έδωσαν μετανάστες, οι οποίοι υπέδειξαν τους διακινητές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, είναι χαρακτηριστική η κατάθεση ενός Πακιστανού, ο οποίος αναφέρει: «Αυτοί που έκαναν κουμάντο και μας έλεγαν τι να κάνουμε, δεν μας έδιναν νερό και φαγητό. Είχαν ζώνη και μας χτυπούσαν για να μην σηκωνόμαστε. Το νούμερο 56 με χτυπούσε, όταν προσπαθούσαμε να σηκωθούμε όρθιοι. Το νούμερο 57 μας χτυπούσε και δεν μας έδιναν νερό».
Την κόλαση που επικρατούσε στο αλιευτικό μεταφέρει ένας ακόμη Σύρος, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ. «Στο πλοίο θα ήμουν στον πάνω όροφο στη μέση. Πλήρωσα 200 δολάρια και με έβαλαν στο κατάστρωμα. Στο υπόγειο ήταν οι γυναίκες και τα παιδιά. Πάνω στο κατάστρωμα ήταν περίπου 50 παιδιά ηλικίας από 12 έως 16 ετών. Είδα περίπου 10 άτομα, τα οποία έκαναν κουμάντο στο πλοίο. Το νούμερο 70 ήταν πολύ κακός άνθρωπος. Έβαζε το πόδι του μέσα στο νερό που πίναμε».
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, κάποιοι από τους μάρτυρες που κλήθηκαν να δώσουν συμπληρωματικές καταθέσεις, κάνουν αναφορά και στην προσπάθεια του Λιμενικού να τους ρυμουλκήσει. «Το ελληνικό πλοίο έριξε σκοινί και το δέσαμε, αλλά δεν πρόλαβε να μας μετακινήσει. Όλος ο κόσμος έκανε φασαρία, κάποιοι ζητούσαν βοήθεια και κάποιοι άλλοι ήθελαν να πάνε στην Ιταλία. Το πλοίο μας τότε, από το δυνατό τράβηγμα, πήρε μία πρώτη κλίση και μετά μία δεύτερη και κατέληξε στο νερό. Όταν πέσαμε στη θάλασσα, ήμουν μια ώρα μέσα στη θάλασσα, υπήρχαν πολλά πτώματα δίπλα μου», αναφέρει ένας ακόμη από τους μετανάστες.
Ναυάγιο στην Πύλο: Εντοπίστηκαν δύο επιπλέον σοροί – Διαψεύδει το BBC το Λιμενικό
Δυο ακόμα σοροί εντοπίστηκαν στη θάλασσα, κοντά στο σημείο του πολύνεκρου ναυαγίου, ανοιχτά της Πύλου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για άνδρες. Μέχρι στιγμής, ο επίσημος τραγικός απολογισμός του ναυαγίου με μετανάστες ανοιχτά από την Πύλο στα διεθνή ύδατα είναι 78 νεκροί.
Ναυάγιο στην Πύλο – Το Λιμενικό διαψεύδει το BBC
Απάντηση έδωσε το Λιμενικό Σώμα στο δημοσίευμα του BBC, το οποίο σε ανάλυσή του ανέφερε πως το αλιευτικό σκάφος, έμεινε ακίνητο για 7 ώρες προτού βυθιστεί στα ανοιχτά της Πύλου με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες μετανάστες.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Aπό το Λιμενικό Σώμα τονίζουν πως «από τη στιγμή του εντοπισμού του αλιευτικού έως τη βύθισή του, το σκάφος ήταν διαρκώς σε κίνηση» και διευκρινίζουν ότι η μηχανότρατα διήνυσε συνολικά 30 ναυτικά μίλια.
Το Λιμενικό Σώμα κάνει λόγο για «αλλεπάλληλες προσεγγίσεις στο σκάφος» τόσο από πλοίο του Λ.Σ. όσο και από παραπλέοντα εμπορικά σκάφη για να δοθούν νερό, τρόφιμα και εφόδια στους μετανάστες. Επίσης το Λ.Σ., υπενθυμίζει «την άρνηση των διακινητών να δεχθούν εφόδια και οποιαδήποτε εφόδια». Σημειώνεται δε πως αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στη σχετική δικογραφία.
Ναυάγιο στην Πύλο: Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος
Με αφορμή δημοσιεύματα διεθνούς και εγχώριου, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, τα οποία αναπαράγονται και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζονται τα κάτωθι:
Το Α/Κ σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, έπλεε από την στιγμή του εντοπισμού του κατά τις πρωινές, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της 13ης Ιουνίου, διανύοντας συνολικά 24 ν.μ..
Εν συνεχεία απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, το Α/Κ σκάφος προσεγγίστηκε από παραπλέον Δ/Ξ πλοίο προς παροχή συνδρομής, το οποίο ανέφερε ότι το Α/Κ απομακρύνεται με ίδια μέσα κάθε φορά που προσπαθεί να το προσεγγίσει. Το Α/Κ σκάφος σταμάτησε και ξεκίνησε η παροχή τροφοεφοδίων.
Επιπροσθέτως, δεύτερο παραπλέον Δ/Ξ πλοίο ανέλαβε να προσεγγίσει το Α/Κ σκάφος προς παροχή τροφοεφοδίων, αναφέροντας άρνηση του Α/Κ και κίνηση του με ίδια μέσα με δυτική πορεία. Εν τέλει, ανωτέρω Δ/Ξ ξεκίνησε τη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων στους επιβαίνοντες του Α/Κ σκάφους. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, οι επιβαίνοντες του Α/Κ άρχισαν να πετούν στη θάλασσα τα εφόδια.
Η όλη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων προς τους επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους από τα δύο (02) δεξαμενόπλοια διήρκησε συνολικά περισσότερο από τέσσερις ώρες και τριάντα λεπτά (4:30).
Ακολούθως, βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας, αφίχθη στην περιοχή, Παράκτιο Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και εντόπισε το Α/Κ να κινείται αυτοδύναμα, με χαμηλή ταχύτητα.
Εκκίνησε διαδικασία προσέγγισης του με σκοπό τη διακρίβωση της υφιστάμενης κατάστασης του Α/Κ σκάφους και των επιβαινόντων. Το Α/Κ σταμάτησε εκ νέου για λίγα λεπτά κατά τη προσέγγιση του από το Π.Π.Λ.Σ. και ακολούθως συνέχισε τη πορεία του.
Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων μέχρι την ακινητοποίηση του λόγω μηχανικής βλάβης, το Α/Κ σκάφος διήνυσε απόσταση περί τα 6 ν.μ.. Συνολικά το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι την βύθιση του διήνυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ..
Στοιχεία με λεπτομερή καταγραφή των ανωτέρω αποτελούν μέρος της προανάκρισης.
Ναυάγιο στην Πύλο: Πήραν προθεσμία για αύριο οι 9 συλληφθέντες
Προθεσμία 24 ωρών για να απολογηθούν, έλαβαν τα εννέα άτομα που έχουν συλληφθεί ως διακινητές για την υπόθεση της ναυτικής τραγωδίας στην Πύλο με θύματα δεκάδες μετανάστες, καθώς οι συνήγοροί τους ζήτησαν να ενημερωθούν για το σύνολο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί.
Σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των συνηγόρων ο εντολέας του -που απολογήθηκε πρώτος- αρνείται τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και υποστηρίζει ότι είναι αθώος, ότι δεν είχε καμία συμμετοχή ή συνεισφορά στην μεταφορά των ατόμων και ότι είναι κι αυτός ένας από τους μετανάστες που πλήρωσαν όπως και οι υπόλοιποι.
Οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν εκ νέου αύριο στις 10 το πρωί ενώπιον των δικαστικών αρχών και έως τότε κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.
Ελάχιστες έως μηδαμινές εκτιμάται πλέον πως είναι οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων από το ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου και οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές.
Οσο οι μέρες περνούν έρχονται στο φως ντοκουμέντα για τη δράση των διακινητών, που όχι μόνο απειλούσαν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και τους βασάνιζαν καθ’ όλη τη διάρκεια του μοιραίου ταξιδιού, καθώς και για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούσαν επάνω στο σαπιοκάραβο που είχε προορισμό την Ιταλία.
Οι έρευνες των αρμόδιων Αρχών στα διεθνή ύδατα για τυχόν αγνοουμένους συνεχίστηκαν και χθες χωρίς δυστυχώς κανένα αποτέλεσμα. Σύμφωνα με όλα όσα έχουν γίνει γνωστά, στις έρευνες συμμετείχαν μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και ελικόπτερο του Λιμενικού.
Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας έχουν οδηγηθεί 71 άτομα που διασώθηκαν από το ναυάγιο, ενώ 21 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.
Σήμερα, αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή οι εννέα κατηγορούμενοι ως διακινητές, που εκμεταλλευόμενοι την επιθυμία των μεταναστών για ένα καλύτερο μέλλον τους στοίβαξαν στο αλιευτικό του θανάτου. Πρόκειται για Αιγύπτιους ηλικίας από 20 έως 40 ετών. Ο ένας από αυτούς νοσηλευόταν έως και χθες φρουρούμενος, ενώ οι υπόλοιποι κρατούνται στον Αστυνομικό Τμήμα της Καλαμάτας. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά σε παράνομη διακίνηση παράτυπων μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.
Γροθιά στο στομάχι είναι όλα όσα καταγγέλλουν οι μετανάστες που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από την κόλαση. Ο κάθε διακινητής φαίνεται πως είχε αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο επάνω στο αλιευτικό ασκώντας ψυχολογική και σωματική βία.
Ενας είχε κυρίως το ρόλο του βασανιστή. Αυτός ήταν που αποφάσιζε σε ποιους από τους μετανάστες θα δώσει φαγητό και νερό επί πληρωμή, απειλώντας τους με ξυλοδαρμό. Αλλος έδινε διαταγές επάνω στο κατάστρωμα, μιας και ήταν το δεξί χέρι του καπετάνιου, ενώ άλλος είχε την ευθύνη για τη μηχανή του αλιευτικού, που χαλούσε, όπως περιγράφεται, συχνά.
Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται ο «Guardian», οι επιζώντες αποκάλυψαν στην Ακτοφυλακή ότι Πακιστανοί μετανάστες αναγκάστηκαν να βρεθούν κάτω από το κατάστρωμα, με άλλες εθνικότητες να επιτρέπονται στο επάνω κατάστρωμα, όπου είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε περίπτωση ανατροπής του σκάφους.
Οι μαρτυρίες δείχνουν ότι γυναίκες και παιδιά ήταν ουσιαστικά «κλειδωμένα» στο αμπάρι, φαινομενικά για να «προστατευτούν» από τους άνδρες στο υπερπλήρες σκάφος. Συγκλονιστικές είναι και οι εικόνες που κάνουν τις τελευταίες ώρες το γύρο του Διαδικτύου και δείχνουν τις ζοφερές καταστάσεις που έζησαν οι πρόσφυγες και μετανάστες επάνω στο αλιευτικό.
Βίντεο που τραβήχτηκαν από τους ίδιους από τα κινητά τους τηλέφωνα λίγο πριν το μπλε σκουριασμένο αλιευτικό βουλιάξει τους εμφανίζει στοιβαγμένους, τον έναν επάνω στον άλλον, χωρίς νερό και τροφή.
Οι περισσότεροι είναι νεαρά άτομα, ανάμεσά τους διακρίνονται κάποιες γυναίκες και παιδιά, ντυμένοι με χοντρά ρούχα, καθώς, όπως ανέφεραν, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο καιρός συνεχώς άλλαζε. Ολοι τους προσπαθούν να παραμείνουν αισιόδοξοι, πιστεύοντας πως σύντομα το μαρτύριό τους θα λάβει τέλος, ενώ ορισμένοι χαμογελούν και σχηματίζουν με τα δάχτυλά τους το σήμα της νίκης.
Ναυάγιο στην Πύλο: Δέκα συλλήψεις στο Πακιστάν
Στο μεταξύ, μετά το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, οι πακιστανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν δέκα άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε διακίνηση ανθρώπων.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, διέταξε την πάταξη «όσων εμπλέκονται στο αποτρόπαιο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων» και υποσχέθηκε ότι οι ένοχοι θα «τιμωρηθούν αυστηρά».
Ανακοίνωση εξέδωσε και το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα: «Η Αίγυπτος επαναδιατυπώνει με τον πιο έντονο τρόπο την καταδίκη της συνεχιζόμενης εκμετάλλευσης της ανάγκης όσων αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες ζωής και εργασίας, οι οποίοι, απέλπιδες, εκθέτουν τη ζωή τους σε θανάσιμο κίνδυνο από οργανωμένες συμμορίες εγκλημάτων παράνομης μετανάστευσης».
Ειδήσεις σήμερα
Γυναικοκτονία στην Κω: Πήρε προθεσμία ο 32χρονος – «Δεν έκανα τίποτα» [βίντεο]
Ναυάγιο στην Πύλο: Εντοπίστηκαν δύο επιπλέον σοροί – Διαψεύδει το BBC το Λιμενικό [βίντεο]