Τις υπογραφές έβαζαν ένας παθολόγος, ένας ψυχίατρος, μία ορθοπαιδικός και δύο γενικοί ιατροί, ενώ την εκτέλεση των παραποιημένων εγγράφων πραγματοποιούσαν οκτώ συνεργαζόμενα φαρμακεία στην Καλλιθέα και το Μοσχάτο. Από τον Αύγουστο του 2021 οι κατηγορούμενοι γιατροί είχαν εκδώσει τουλάχιστον 1.016 συνταγές, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε 96.499 τεμάχια (δισκία, αμπούλες κ.λπ.) φαρμάκων. Στην πλειονότητά τους τα σκευάσματα που κατέληγαν στη «μαύρη» αγορά ήταν ναρκωτικές και ψυχοδραστικές ουσίες. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 6 συλλήψεις, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει 16 κατηγορουμένους.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιούσαν συνταγογραφήσεις ακόμα και σε ασφαλισμένους που… απουσίαζαν εκτός Ελλάδας. Οπως διαπιστώθηκε στο πλαίσιο της έρευνας, οι εμπλεκόμενοι γιατροί χρησιμοποιούσαν ΑΜΚΑ αλλοδαπών, που δεν είχαν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση. Η άντληση των αριθμών γινόταν είτε από το πελατολόγιο του 63χρονου λογιστή είτε μέσω επαφών του Αιγύπτιου μεσάζοντα.
«Πριν από δύο χρόνια είχα ένα εργατικό ατύχημα και είχα τραυματιστεί στο γόνατό μου, οπότε πήγα σε ορθοπαιδικό ιατρό προκειμένου να μου συνταγογραφήσει ένα επίθεμα γονάτου. Ο γιατρός μού ανέφερε ότι δεν συνταγογραφείται το συγκεκριμένο προϊόν. Λίγες μέρες αργότερα συναντήθηκα με τον συμπατριώτη μου και μου ανέφερε ότι μπορεί να μου βρει γιατρό για να μου συνταγογραφήσει το ανωτέρω προϊόν που χρειαζόμουν και του έδωσα τον προσωπικό μου ΑΜΚΑ», περιγράφει ο Αιγύπτιος μάρτυρας που κλήθηκε να καταθέσει στις Αρχές για την κλοπή του ΑΜΚΑ του.
Ενας άλλος ασφαλισμένος από την Αίγυπτο καταγγέλλει υποκλοπή των στοιχείων του, αλλά και της γυναίκας του, από τον 44χρονο ομοεθνή τους: «Ημασταν μέσα στο αυτοκίνητό του, εγώ είχα ετοιμάσει όλα τα χαρτιά, τα δικά μου και της γυναίκας μου, για να βγάλουμε άδεια διαμονής και τα είχα μαζί μου κι εκείνος τράβηξε φωτογραφία τον ΑΜΚΑ τον δικό μου και της γυναίκας μου. Μετά από καιρό με ενημέρωσε ο λογιστής μου ότι είχαν γράψει φάρμακα στον ΑΜΚΑ τον δικό μου και της γυναίκας μου. Αυτός το παραδέχτηκε, αλλά συνέχισε να το κάνει κι από τότε σταματήσαμε να μιλάμε. Ξέρω ότι συνεχίζει και το κάνει ακόμα, γιατί ακούγεται στη γειτονιά. Αυτή είναι η δουλειά του».
ΑΛΛΑΖΑΝ «ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ»
Σε μια προσπάθεια να καλύπτουν τα ίχνη τους, οι «εγκέφαλοι» της παράνομης δραστηριότητας φρόντιζαν να… εναλλάσσουν τους συνεργαζόμενους γιατρούς που υπέγραφαν για τις συνταγές, αλλά και τα φαρμακεία που τις εκτελούσαν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το ίδιο έκαναν σε περίπτωση που υπήρχε κάποιος έλεγχος από τον ΕΟΠΥΥ.
Στην ευρείας κλίμακας επιχείρηση του «Ελληνικού FBI», με τη συνδρομή του ΕΟΦ, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 22 έρευνες σε σπίτια, ιατρεία, φαρμακεία και τραπεζικές θυρίδες, παρουσία δικαστικών λειτουργών. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 4.550 τεμάχια παρανόμως συνταγογραφηθέντων φαρμακευτικών σκευασμάτων.
ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Ο 63χρονος λογιστής, εκμεταλλευόμενος το πελατολόγιό του, προέβαινε σε συστάσεις εικονικών εταιριών με «αχυρανθρώπους» ως διαχειριστές. Σε αυτές τις εταιρίες ασφάλιζε εικονικά, με το αζημίωτο, αλλοδαπούς, προκειμένου να λαμβάνουν ένσημα για την έκδοση άδειας παραμονής στη χώρα. Με τον ίδιον τρόπο τους εξασφάλιζε κάθε λογής εργασιακά επιδόματα, προκαλώντας ζημιά στον ΕΦΚΑ που ξεπερνά τις 127.000 ευρώ.
«Καλούμε τους δικαιούχους περίθαλψης να καταγγέλλουν άμεσα την εν αγνοία συνταγογράφηση στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ», δηλώνει η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη.
Ειδήσεις σήμερα
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 25 Ιανουαρίου
Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 25 Ιανουαρίου