Ο καθηγητής Παράκτιας Μηχανικής και Τεχνικών Προστασίας Ακτών Πολιτικών Μηχανικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Θεοφάνης Καραμπάς, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα ήδη στις ακτές και πώς στο μέλλον οι παραλίες θα αλλάξουν.
Ο κ. Καραμπάς είπε πως η διάβρωση των ακτών συντελείται τα τελευταία 30 χρόνια και οφείλεται κυρίως στις ανθρωπογενείς παράκτιες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα λιμενικά έργα, οικιστική δόμηση, ανάπτυξη αγροτικής γης. «Αυτά εμποδίζουν την άμμο από την ενδοχώρα να πλησιάζουν τις ακτές, αυτός είναι ο τρόπος δημιουργίας των παραλιών», ανέφερε.
Η διάβρωση των ακτών που συντελείται εδώ και 30 χρόνια θα επιδεινωθεί εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον κ. Καραμπά. Όπως είπε στο flashnews.gr, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας και η αύξηση του ύψους των κυματισμών θα προκαλέσει περαιτέρω διάβρωση.
Κρήτη: Τα επόμενα 30 χρόνια θα αλλάξουν παραλίες – Ποιες θα εξαφανιστούν;
«Τα προβλήματα που έχουμε ήδη σε πολλά σημεία στην Κρήτη, στα Χανιά, στην Κίσαμο, στον Τσούτσουρο, στη Σητεία, στο Ρέθυμνο, αναμένεται τα επόμενα χρόνια να επιδεινωθούν και να οδηγήσουν σε μείωση του πλάτους των ακτών», σημειώνει.
Όπως είπε ο κ. Καραμπάς το φαινόμενο αυτό δεν θα έχει επίπτωση μόνο στην τουριστική ανάπτυξη αλλά και στις πλημμύρες από τα κύματα και την ανύψωση της θάλασσας.
Η θάλασσα, όπως είπε, ήδη «φούσκωσε» 10 εκατοστά τα τελευταία 30 χρόνια και αναμένεται να «φουσκώσει» επιπλέον 10 εκατοστά τα επόμενα 20 χρόνια, τονίζοντας ότι αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο!
Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχουν και δυσμενείς εκτιμήσεις που «σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των ακτών έτσι όπως τις ξέρουμε σε 20-30 χρόνια δε θα υπάρχει, θα είναι πολύ μειωμένες ή και εξαφανισμένες σε κάποιες περιπτώσεις».
Ο καθηγητής θεωρεί πως κινδυνεύουν όλες οι ακτές με διάβρωση αλλά ενδέχεται ακόμη και να εξαφανιστούν ακτές με μικρό πλάτος, όπως στον Πλατανιά και στην Κίσσαμο. Πρόκειται για παραλίες που θα εξαφανιστούν όταν φουσκώσει η θάλασσα μισό μέτρο…
Πώς αντιμετωπίζεται;
Ο κ. Καραμπάς ανέφερε ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών, με την κατασκευή παράκτιων έργων παράλληλων με την ακτή ώστε να μειωθεί η δράση του κυματισμού και με την τεχνητή αναπλήρωση, δηλαδή τη μεταφορά άμμου από τα βαθύτερα νερά προς τα έξω ώστε να σχηματιστεί παραλία.
Επίσης είπε πως στις περιπτώσεις που η παραλία είναι 2-3 μέτρα μπορεί να γίνει 20-30 μέτρα: «Μπορούμε να κάνουμε μία ακτή όπως του Κουμπέ για τουριστικούς λόγους. Όμως εδώ στην Κρήτη είμαστε σε ανοιχτή θάλασσα και περιμένουμε μεγάλου ύψους κύματα».
Οι δηλώσεις του καθηγητή έγιναν στο πλαίσιο ημερίδας για την παράκτια και θαλάσσια ρύπανση που πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΜ, από τον ΟΑΚ ΑΕ στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία», CLLD/LEADER Αλιείας.
Ειδήσεις σήμερα
Γραμμή 4 μετρό: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα για τρεις μήνες λόγω εργασιών
«Μικρή Βενετία» της Μυκόνου: Πόσο κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή