Για την προέλευση και την σημασία της λέξης «Κούλουμα» υπάρχουν αρκετές διαφορετικές εκδοχές.
Μεταξύ των επικρατέστερων απόψεων αυτή που λέει ότι η λέξη Κούλουμα προέρχεται από τη λατινική «CULUMUS», κάτι που ωστόσο δεν είναι απολύτως ασφαλές ως συμπέρασμα, αφού τέτοια λέξη δεν απαντάται στα λατινικά.
Σύμφωνα με την προαναφερθείσα εκδοχή, τα Κούλουμα αποτελούν αναγραμματισμό του λατινικού «CUMULUS» που σημαίνει «σωρός, αφθονία», αλλά και «τελείωμα». Το cumulus φέρεται να έγινε «κούμουλα» και στη συνέχεια «κούλουμα», με την έννοια ότι την ημέρα αυτή καταναλώνουμε αφθονία νηστίσιμων τροφών, ενώ παράλληλα σηματοδοτείται το τελείωμα της Αποκριάς.
Υπάρχει, παρόλα αυτά, μια δεύτερη και πιθανότερη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία η λέξη «κούλουμα», προέκυψε από την λατινική λέξη «COLUMNA», που σημαίνει «κολώνα».
Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για αρχαία προέλευση της γιορτής, η παράδοση λέει ότι οι Αθηναίοι, πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γιόρταζαν την Καθαρά Δευτέρα στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου, όπου έτρωγαν και έπιναν καθισμένοι στους βράχους, μέχρι τη δύση του ηλίου.
Αμέσως μετά, έρχονται οι πληροφορίες που λένε ότι οι Ρουμελιώτες γαλατάδες, οι οποίοι ζούσαν στην Αθήνα, έστηναν τσάμικο χορό, στους στύλους του Ολυμπίου Διός, στις «κουλώνες», όπως έλεγαν με την ιδιαίτερη ντοπιολαλιά τους.
Ειδήσεις σήμερα
Αποκάλυψη Ε.Τ.-Κιβωτός του Κόσμου: Μαύρη τρύπα 2 εκατ. ευρώ
Έρευνα Ε.Τ.: Νέοι στο κυνήγι φθηνού ενοικίου [πίνακες με διαθεσιμότητες και παραδείγματα]
Καθαρά Δευτέρα: Τι να προσέξετε στο πέταγμα του χαρταετού