Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Καταλήψεις στα σχολεία: Η δύσκολη εξίσωση για να μη χαθεί η χρονιά

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Αμηχανία επικρατεί στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα, μετά τις ενέργειες του υπουργείου Παιδείας με στόχο τον περιορισμό στο κύμα καταλήψεων που έχει διακόψει την εκπαιδευτική διαδικασία τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Συντονιστικό των Μαθητών προαναγγέλλει νέες κινητοποιήσεις, όμως ήδη ένας αριθμός καταλήψεων έχει λήξει και ίσως την επόμενη εβδομάδα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Η ομοσπονδία των καθηγητών (ΟΛΜΕ) κατακεραύνωσε τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας, όμως ένα μέρος της, η ΔΑΚΕ (που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία), τάχθηκε κατά των καταλήψεων.

Η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη υποστήριξε τα μέτρα χαρακτηρίζοντάς τα παιδαγωγικά, υπενθυμίζοντας ότι πριν προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας σε αυτές τις ενέργειες, είχε δοθεί οδηγία στους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς να κάνουν διάλογο με τους μαθητές και να τους επεξηγήσουν την ασφάλεια των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την προστασία από την πανδημία εντός των σχολείων.

«Ο διάλογος θα πρέπει να συνεχίσει και με ανοιχτά σχολεία. Είναι δίκαιο για όλους. Από εκεί και πέρα το υπουργείο Παιδείας έπρεπε να διασφαλίσει πρόσβαση στην εκπαίδευση και τα παιδιά τα οποία δεν το επιθυμούν αυτή τη στιγμή είναι μια πλειοψηφία που δεν συμμετέχει στην κατάληψη, πρέπει όμως να μη χάνει και τις ώρες της» ανέφερε, σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ.

Η ΟΛΜΕ από την άλλη κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να μην προχωρήσουν στον αποκλεισμό μαθητών από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και να μην εργαστούν εξ αποστάσεως σε όσα σχολεία τελούν υπό κατάληψη, προχωρώντας παράλληλα σε δύο στάσεις εργασίας χθες και την ερχόμενη Δευτέρα.

Διχασμένο όμως εμφανίστηκε το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς η ΔΑΚΕ, αν και δέχεται κάποια αιτήματα των μαθητών, όπως να θεσπιστεί μικρότερος αριθμός ανά τάξη, δεν τάχθηκε υπέρ των καταλήψεων, αντίθετα σημειώνει ότι «δεν λύνει τα υφιστάμενα προβλήματα αλλά αντίθετα δημιουργεί εντάσεις εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Πάντως, η υφυπουργός στις δηλώσεις της υπενθύμισε ότι ήδη στα σχολεία υπάρχουν κενά στην κάλυψη της διδακτέας ύλης, που έχουν δημιουργηθεί και από πέρσι, από τη δίμηνη αναστολή λειτουργίας των σχολείων, αναφέροντας ότι αυτά θα πρέπει να καλυφθούν και όχι να δημιουργούνται νέα.

«Ηδη από πέρυσι τον Μάρτιο που έκλεισαν τα σχολεία μέχρι τον Μάιο και τον Ιούνιο που ξανάνοιξαν για τη Δευτεροβάθμια και την Πρωτοβάθμια σταδιακά, έχουμε κάποια πράγματα τα οποία πρέπει να καλύψουμε. Ηδη στείλαμε οδηγίες στα σχολεία πώς πρέπει να το κάνουμε αυτό και αυτή τη στιγμή χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και παιδιά που προετοιμάζονται για την Γ’ Λυκείου και οφείλει το ελληνικό δημόσιο σχολείο να προασπίσει το δικαίωμα αυτών των παιδιών στην κάλυψη της ύλης», σημείωσε.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κεραμέως: Ναι, στον διάλογο αλλά με ανοικτά σχολεία – Δεν συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση οι καταληψίες

Μιχάλης Μάρδας

Ας επικρατήσει η λογική στα σχολεία

Kon

Πολιτικό πλιάτσικο στις καταλήψεις

Kon

Χαβαλές να γίνεται…

Kon

ΚΙΝΑΛ για καταλήψεις: Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία χωρίς απειλές και τιμωρίες

Δημήτρης Ντόγκας

Οι καταλήψεις των σχολείων πλήττουν τα φτωχότερα νοικοκυριά

Kon

Σχολεία: Όσοι συμμετέχουν στις καταλήψεις θα παίρνουν απουσία στην υποχρεωτική τηλεκπαίδευση

Μιχάλης Μάρδας

Καταλήψεις: Με υποχρεωτική τηλεκπαίδευση και μαθήματα αργίες και Σάββατα θα γίνει η αναπλήρωση των ωρών

Μιχάλης Μάρδας

Καταλήψεις: Με μαθήματα τα Σάββατα και τις αργίες η αναπλήρωση όλων των χαμένων ωρών διδασκαλίας

Tinad