Οι νεαροί παραβάτες, όπως παρακολουθούμε και στις ειδήσεις, τις περισσότερες φορές φαίνεται ότι λειτουργούν σε ομάδες και λιγότερο κατά μόνας ίσως επειδή θέλουν να τραβήξουν την προσοχή και να αισθανθούν και οι ίδιοι ότι μπορούν να δείξουν μέσα απ’ αυτές τις ενέργειες την ισχύ τους.
Παιδιά με μαχαίρια, έφηβοι με σιδερογροθιές, πιτσιρίκια που ληστεύουν ή βιαιοπραγούν, που τρομοκρατούν μαθητές, περαστικούς ακόμα και καθηγητές απασχολούν καθημερινά την επικαιρότητα ενώ όπως είναι λογικό σπέρνουν τον τρόμο στα παιδιά μας και δημιουργούν προβληματισμό στους γονείς. Το αστυνομικό δελτίο σχεδόν καθημερινά περιλαμβάνει συλλήψεις παιδιών και εφήβων για περιστατικά βίας, όπως όσα προαναφέραμε. Υπάρχει, δυστυχώς, έξαρση της νεανικής παραβατικότητας για την οποία σχεδόν πάντα έχει την ευθύνη η οικογένεια και φυσικά και η κοινωνία με τα πρότυπα που προάγει.
Τα παιδιά με εγκληματική συμπεριφορά έχουν ανάγκη από δίχτυ προστασίας και όχι απλώς τιμωρία δίνοντάς τους κίνητρο να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι αντιλαμβανόμενα ότι η παραβατική συμπεριφορά θα τα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε αναμορφωτήρια και ίσως αργότερα στην φυλακή. Επίσης, θα πρέπει να θυμόμαστε όλοι μας ότι η παραβατική συμπεριφορά δεν έχει σχέση με το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και δυστυχώς αφορά όλους μας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η κα. Θεοτοκά η νεανική παραβατικότητα, τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί στη χώρα μας και ασφαλώς πρόκειται για ένα πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικά ζήτημα. Η σχέση με την οικογένεια, ο βαθμός στον οποίο η οικογένεια αρνείται να ανιχνεύσει την έναρξη της παραβατικότητας, η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, η κακή επίδοση ή και η εγκατάλειψη του σχολείου είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να μετατρέψουν τους ανηλίκους σε παραβάτες.
Όταν δε, στο οικογενειακό περιβάλλον υπάρχει κακοποίηση και παραμέληση, ή άλλα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά, οι πιθανότητες για νεανική παραβατικότητα είναι μεγαλύτερες.
Η ομάδα ασφαλώς των συνομηλίκων παίζει καθοριστικό ρόλο. Ο βαθμός, στον οποίο, η οικογένεια γνωρίζει τις παρέες των εφήβων και τα όρια που θέτει ή δεν θέτει επηρεάζουν τις επιλογές των παιδιών. Έτσι, οι έφηβοι μπορεί να οδηγηθούν, χωρίς να το καταλάβουν, σε πράξεις που πιθανά, υπό το κράτος της νηφαλιότητας και της οικογενειακής επιτήρησης και καθοδήγησης, δεν θα το έκαναν.
Σε όλα τα παραπάνω, υπάρχει και η ευθύνη της κοινωνίας. Το σχολείο και η δομή του, ο ρόλος των εκπαιδευτικών, οι κοινωνικές υπηρεσίες ανηλίκων παίζουν καθοριστικό ρόλο. Από την άλλη, τα πρότυπα, που εμπνέει και προβάλλει η κοινωνία, μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το διαδίκτυο, τα μοντέλα επιβράβευσης και τιμωρίας που συναντάμε γύρω μας, η πολιτική ζωή μιας χώρας επίσης επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Πώς θωρακίζουμε τα παιδιά από τις παραβατικές συμπεριφορές κυρία Θεοτοκά;
Οι γονείς χρειάζεται να δείχνουν καθημερινό ενδιαφέρον για τα παιδιά τους, να βάζουν όρια, να τα ανατρέφουν με ένα αξιακό σύστημα, βασισμένο στο αίσθημα της ευθύνης, του σεβασμού προς τον άλλον και της ενσυναίσθησης. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν την παρέα των συνομιλήκων, γιατί η παρέα σ αυτήν την ηλικία είναι πολύ σημαντική για τον έφηβο.
Παράλληλα , χρειάζεται συστηματικά να προσπαθούν να εμπνέουν τα παιδιά στην εκπαιδευτική διαδικασία, να μην απελπίζονται, να μην τα παρατάνε, να τους δίνουν πάντα την προοπτική για το μέλλον.
Οι γονείς δεν θα πρέπει να θεωρούν δεδομένο και αποδεκτό ότι το παιδί δεν διαβάζει. Χρειάζεται να στέλνουν το μήνυμα στα παιδιά ότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και ότι όλα τα χρόνια της εκπαίδευσης καλούνται να μελετούν και να αποδίδουν εκπαιδευτικά στο βαθμό που μπορούν.
Ασφαλώς, απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί στο πρόσωπο του παιδιού απαγορεύονται και δρουν πάντα αρνητικά.
Παράλληλα, με τις πρώτες ενδείξεις χρήσης ουσιών ή αλκοόλ, θα πρέπει να απευθυνθούν σε ψυχολόγο (και να μην υποβαθμίσουν τη συμπεριφορά της χρήσης), για να συζητήσουν πως θα διαχειριστούν την χρήση και πως θα προσελκύσουν το παιδί τους σε μία ψυχοθεραπευτική συνεργασία. Στο σημείο αυτό, χρειάζεται να επισημάνουμε ότι θα πρέπει να απευθυνθούν σε ψυχολόγους που έχουν ειδικευθεί στις εξαρτήσεις, εφόσον η ψυχολογική αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών απαιτεί συγκεκριμένη εξειδίκευση.
Ειδήσεις σήμερα
Ακόμη πέντε Έλληνες απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν
Συντάξεις: Έσκασε η «βόμβα» από τον ΕΦΚΑ – Αυτή είναι η ημερομηνία πληρωμής για πάνω από 4000 εφάπαξ