Η συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με κορυφαία αμερικανικά έχει ήδη αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, με μία από τις σημαντικότερες αυτών να αποτελεί το καλοκαιρινό σχολείο διάρκειας τριών εβδομάδων του ΕΚΠΑ με το Χάρβαρντ σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και διαχείρισης προσφυγικών ροών.
Πάνω από 40 φοιτητές, Ελληνες και ξένοι, βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στη Λέσβο, επισκέφθηκαν τη δομή στο Μαυροβούνι και συμμετείχαν σε άσκηση προσομοίωσης διάσωσης μεταναστών από τους αρμόδιους φορείς, όπως το ιατρικό προσωπικό και το Λιμενικό.
Πώς γίνεται η διάσωση των μεταναστών που καταφθάνουν από τη θάλασσα; Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που δίνονται; Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο και πώς αυτό εφαρμόζεται στις διαφορετικές περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν συχνά οι αρμόδιες αρχές;
Αυτά τα ερωτήματα και πολλά περισσότερα που έχουν να κάνουν με την πρόσβαση των μεταναστών στη δημόσια Υγεία, την Εκπαίδευση, σε ευκαιρίες ενσωμάτωσης τέθηκαν για να μελετηθούν σε μια διαδικασία που για πρώτη φορά στις χώρες του Νότου, που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια το ζήτημα της μετανάστευσης, έλαβε εκπαιδευτικές διαστάσεις.
«Η επίσκεψή μας στη Λέσβο ήταν ένα από τα πιο δυναμικά μέρη του ταξιδιού μας στην Ελλάδα και πιστεύω ότι για τους μαθητές μας ήταν μια εμπειρία που θα μπορούσα να πω ότι τους άλλαξε τη ζωή», αναφέρει στον «Ε.Τ.» η καθηγήτρια του Χάρβαρντ στον τομέα Δημόσιας Υγείας Jacqueline Bhabha. «Είναι πάντα μία πρόκληση να συνεργάζεσαι, ειδικά με ένα πανεπιστήμιο με το οποίο έχετε σημαντικές διαφορές και αντιμετωπίζετε το ίδιο ζήτημα, με διαφορετικές παραμέτρους και λύσεις. Σίγουρα θα γυρίσουμε πίσω και θα αναλογιστούμε όσα μάθαμε και αν υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των φοιτητών που προέρχονται από το Χάρβαρντ είναι οι ίδιοι μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς.
Η Λέσβος τράβηξε για λίγες μέρες τα διεθνή βλέμματα, με κορυφαίες προσωπικότητες που διαχειρίζονται διεθνείς πολιτικές στο θέμα της μετανάστευσης να επισκέπτονται το νησί για να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα, που είναι προϊόν συνεργασίας των δύο πανεπιστημίων.
Δεν ήταν μόνο πανεπιστημιακοί από το κορυφαίο πανεπιστήμιο αλλά και εκπρόσωποι του ΠΟΥ ή άλλων διεθνών οργανώσεων που συμμετείχαν σε αυτό και μιλούν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για την εμπειρία τους.
ΣΤΑΣΥ: Ανασχεδιασμός και ενίσχυση δρομολογίων στις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό
«Θέλουμε να θέσουμε το θέμα της μετανάστευσης στην κορυφή της ατζέντας των κυβερνήσεων. Προσπαθούμε να συλλέγουμε στοιχεία, να αναζητούμε περιστατικά και να κάνουμε έρευνες για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε αυτούς τους ανθρώπους», αναφέρει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Karl Blanchet στον «Ε.Τ.», ο οποίος είναι και διευθυντής στο δίκτυο του Lancet Migration.
«Είναι αξιόλογη η προσπάθεια που γίνεται στη Λέσβο, γιατί τα παιδιά που ήρθαν εδώ είναι οι μελλοντικές γενιές που θα αναλάβουν να δουλέψουν είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλες χώρες και θα διαχειριστούν αυτά τα ζητήματα», σημειώνει και συνεχίζει: «Πολλοί σπουδαστές ήρθαν εδώ με ελάχιστες γνώσεις για το θέμα και από διαφορετικά αντικείμενα σπουδών, από νομική, δημόσια υγεία, κοινωνικές επιστήμες. Είχαν μια ευκαιρία να δουν από κοντά την πραγματικότητα αυτών των ανθρώπων. Η Ελλάδα άλλωστε έχει πολλά παραδείγματα επιτυχημένης ένταξης μεταναστών και αξίζει να τα μελετήσουμε».
Στο νησί βρέθηκε και ο Ιrshad A Shaikh, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συντονιστής του κέντρου για την ετοιμότητα και τις ανθρωπιστικές κρίσεις.
«Οι νέοι που ήρθαν εδώ θα βρεθούν σε λίγα χρόνια σε ηγετικές θέσεις και είναι πολύ θετικό που θα έχουν αυτή την εμπειρία. Χώρες όπως η Τουρκία, η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσον αφορά στο ζήτημα της μετανάστευσης και πλέον θέλει πολιτική βούληση και οικονομική υποστήριξη για να προχωρήσουν οι πρωτοβουλίες», ανέφερε.
Ο κ. Shaikh επέμεινε στην αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών, καθώς το μεταναστευτικό είναι θέμα που αφορά όλους, όπως σημείωσε. «Καμία χώρα δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Υπάρχει ανάγκη για αλληλεγγύη και συνεργασία».
Τα προγράμματα «Μην αφήσετε κανέναν πίσω» και «Η υγεία των προσφύγων», τα οποία λαμβάνουν την τελική τους μορφή τους τελευταίους μήνες, αποτελούν προτάσεις του περιφερειακού διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη Dr Hans Kluge, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εργασίας (EPW) 2020-25.
«Πρόσφατα έγινε μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με θέμα την υγεία των μεταναστών/προσφύγων, όπου όλα τα κράτη-μέλη συμφώνησαν σε ένα κοινό πλαίσιο για να μπουν τα θεμέλια για την ετοιμότητα της επόμενης γενιάς», αναφέρει ο κ. Shaikh. «Οι πανδημίες κι άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η κλιματική αλλαγή, απαιτούν ανθεκτικά συστήματα υγείας, καθολική κάλυψη, ισότητα και βιώσιμη ανάπτυξη, ένα πλαίσιο που πρέπει να έχει συνέχεια και να βασίζεται στην αλληλεπίδραση όλων των χωρών για την εφαρμογή του».
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Οι δυνατότητες του προγράμματος
Η διευθύντρια στον Κόμβο Αριστείας για το Ασυλο και τη Μετανάστευση (Refugee and Migration Studies Hub – RMS Hub) και καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κ. Μαρία Γαβουνέλη δίνει μια άλλη διάσταση για τις δυνατότητες του προγράμματος: «Αν και ο Νότος της Ευρώπης δέχεται αλλεπάλληλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει ένα ερευνητικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή που να μελετά το φαινόμενο σε όλες του τις εκφάνσεις. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφάσισε να καλύψει αυτό το κενό, φέρνοντας μαζί ερευνητές, καθηγητές και φοιτητές, από τη Νομική Σχολή, την Ιατρική Σχολή, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ».
«Η δράση αυτή και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Harvard επέτρεψε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο, μεταξύ ακαδημαϊκών και φοιτητών, με διαφορετικά εκπαιδευτικά υπόβαθρα, διαφορετικές πολιτισμικές προσλαμβάνουσες και βιώματα και ανάδειξε τη σημασία τέτοιων συνεργασιών σε μια προσπάθεια ανάδειξης καινοτόμων συμμετοχικών μοντέλων εκπαίδευσης στον ανθρωπιστικό χώρο», ανέφερε ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητής Χειρουργικής Εμμανουήλ Πικουλής.
Το καλοκαιρινό σχολείο είναι η μόνο η αρχή για το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας, που επιχειρεί μέσα από συνεργασίες με διεθνείς φορείς να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση διεθνών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μια συζήτηση που ξεκίνησε ήδη στη Λέσβο και αναμένεται να έχει σύντομα ανακοινώσεις για νέες συνεργασίες.