«Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, παίρνονται δείγματα και στέλνονται σε ειδικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Τα φορτηγά σταθμεύουν σε ειδικό χώρο του τελωνείου και περιμένουμε –τρεις ή τέσσερις μέρες- τα αποτελέσματα. Αν είναι όλα φυσιολογικά, τότε το φορτηγό συνεχίζει το ταξίδι του, είτε για κάποια ελληνική πόλη, είτε για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Αν όμως, τα φυτοφάρμακα που εντοπίστηκαν είναι πάνω από τα επιτρεπτά όρια, τότε το φορτηγό είτε γυρίζει στην Τουρκία, είτε αδειάζει το φορτίο του στην Ελλάδα και καταστρέφεται. Η συντριπτική πλειονότητα επιλέγει το πρώτο», είπε στον eleftherostypos.gr, ο προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της αντιπεριφέρειας Έβρου, Ευάγγελος Δέδογλου. Τόνισε ότι από τους Κήπους διέρχεται το 50% των τροφίμων που εισάγονται οδικώς στην Ελλάδα, για αυτό και οι έλεγχοι είναι ιδιαίτερα αυστηροί.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στους Κήπους το δεύτερο εξάμηνο του 2023, απορρίφθηκαν 80.696 κιλά προϊόντων εκ των οποίων το 99% (79.696 κιλά) ήταν προέλευσης Τουρκίας, λόγω υψηλής περιεκτικότητας υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Το προϊόν με τη μεγαλύτερη ποσότητα απόρριψης λόγω φυτοφαρμάκων ήταν τα λεμόνια, ενώ την ίδια κατάληξη είχαν φορτία με ρόδια, αμπελόφυλλα, κύμινο και αποξηραμένη ρίγανη. Κοντολογίς, κάθε μέρα το β’ εξάμηνο του 2023 απαγορεύονταν στους Κήπους η είσοδος 442 κιλών επικίνδυνων τροφίμων!
Σαλαμίνα: «Τον είδα τον οδηγό» - Τι λέει μάρτυρας για τη διπλή δολοφονία το 2011 [βίντεο]
Μάλιστα, σε δύο φορτία κύμινου και αποξηραμένης ρίγανης από Τουρκία, εντοπίστηκαν υπολείμματα αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης, η οποία είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από διάφορα είδη φυτών και μπορούν να επιμολύνουν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης συντίθενται ως δευτερογενείς μεταβολίτες και κάποια είδη είναι γνωστά για την αυξημένη τοξικότητα για ανθρώπους και ζώα. Το στοιχείο που καθιστά τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης ως τοξικά, είναι η δυνατότητάς τους να υποστούν μεταβολική ενεργοποίηση και να σχηματίσουν είδη πυρρολίου, τα οποία μπορούν εύκολα να αντιδράσουν με πρωτεΐνες και επηρεάσουν το DNA.
Πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα τού Εργαστηρίου Ελέγχου Υπολειμμάτων Θεσσαλονίκης, τα ποσοστά υπερβάσεων των ανώτατων επιτρεπτών ορίων σε οπωροκηπευτικά στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλά και όμοια στο επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το έτος 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας
Τροφίμων (EFSA), η υπέρβαση των ανώτατων ορίων στην Ελλάδα ήταν 3,14%, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν συνιστά παράγοντα ανησυχίας. Επιπλέον, ο αριθμός δειγμάτων τα οποία εξετάζονται στην Ελλάδα και αντιστοιχούν σε 100.000 κατοίκους είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ (34,3 και 19,3 δείγματα/100.000 κατοίκους, αντιστοίχως, για το 2021). Ταυτόχρονα, ο αριθμός των δραστικών για τις οποίες τελικά αναλύεται κάθε δείγμα στην Ελλάδα είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ (428 και 271 δραστικές για κάθε δείγμα, αντιστοίχως για το 2020).
Ειδήσεις σήμερα
Ακίνητα: «Βόμβα» ΣτΕ για το μπόνους στα ύψη κτιρίων
Σοκ στην Θεσσαλονίκη: Ανήλικος κατήγγειλε την κακοποίηση του πατέρα του στην μητέρα του
Επιδότηση 30% για φωτοβολταϊκά στο χωράφι – Βήμα βήμα η διαδικασία
Δύσκολες ώρες για την γνωστή δημοσιογράφο Λίνα Κλείτου – Πέθανε ο πατέρας της
Μαρινάκης: Ο κ. Κασσελάκης συμπεριφέρεται ως influencer
«Εικονικός» Τουρισμός: Ποιες χώρες και πως έφτιαξαν την δική τους Σαντορίνη [Εικόνες]
Εύσημα Τζεντιλόνι στην Ελλάδα – Μητσοτάκης: Πλήρως προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις