Η Ειρήνη, πριν από περίπου τρία χρόνια, εμφάνισε έντονα συμπτώματα άγχους και κρίσεων πανικού όταν πιέστηκε από τον φόρτο εργασίας που είχε αναλάβει στην εταιρία όπου εργαζόταν. Χρειάστηκε, όπως λέει, να περάσει αρκετός καιρός για να ζητήσει υποστήριξη από ειδικό ψυχικής υγείας και όταν τελικά απευθύνθηκε, συνειδητοποίησε πως σιγά σιγά «άρχισε να αλλάζει κάτι μέσα μου». Και δεν είναι η μοναδική που κάποια στιγμή «έσπασε» στη προσπάθειά της να επιβιώσει στην εργασιακή «αρένα». Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι στη χώρα που έρχονται αντιμέτωποι με διάφορα ζητήματα ψυχικής υγείας, όπως το στρες που πηγάζει είτε από τους εργασιακούς ρυθμούς και την εργασιακή βία είτε από την επαγγελματική ανασφάλεια και την οικονομική πίεση.
Παρενόχληση
Το εργασιακό άγχος, το Burnout (επαγγελματική εξουθένωση), το Mobbing (ηθική παρενόχληση στη δουλειά), αλλά και η κατάθλιψη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής από το Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων του φορέα Θάλπος-Ψυχική Υγεία που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Ε.Α), θεσμικό φορέα εκπροσώπησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών της περιφέρειας των Αθηνών, είναι ζητήματα που απασχολούν τους σημερινούς εργαζόμενους.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Το 59% των εξυπηρετούμενων του Κέντρου Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων Αθηνών είναι γυναίκες.
Το μεγαλύτερο ποσοστό (60%) είναι αυτο-παραπεμπόμενοι, το 20% παραπέμφθηκε από το ΕΕΑ και το υπόλοιπο 20% από σχετικούς φορείς και γραμμές υποστήριξης. Από το σύνολο των εργαζομένων που έχουν προσέλθει έως τώρα στο Κέντρο, το 48% είναι υπάλληλοι μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το 28% αυτοαπασχολούμενοι και το 24% δημόσιοι υπάλληλοι.
Τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τους ωφελούμενους του Κέντρου έχουν να κάνουν με το εργασιακό άγχος (44%), το Burnout (18%), την κατάθλιψη (13%), την ενίσχυση της εργασιακής ψυχικής ανθεκτικότητας (13%) και το Mobbing (12%).
Πιο «ευάλωτες» εμφανίζονται οι γυναίκες. Ως προς τους εργαζόμενους που εκδηλώνουν εργασιακό άγχος, το 53% είναι γυναίκες. Ως προς το Burnout, το 75% είναι πάλι γυναίκες. Σχετικά με την κατάθλιψη το ποσοστό των γυναικών φτάνει το 89%. Οι εργαζόμενοι που φέρνουν ως αίτημα την ενίσχυση της εργασιακής τους ψυχικής ανθεκτικότητας είναι κατά πλειοψηφία πάλι γυναίκες, σε ποσοστό 54%. Γυναίκες επίσης είναι κατά πλειοψηφία οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν mobbing (62%).
Ειδικοί στον χώρο της ψυχικής υγείας αναφέρουν ότι οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες κινδύνου όσον αφορά το εργασιακό άγχος έχουν ως επί το πλείστον να κάνουν με την έλλειψη ξεκάθαρης περιγραφής των εργασιακών καθηκόντων, με την υψηλή εργασιακή ανασφάλεια, τον αυξημένο φόρτο εργασίας. Oπως επίσης και με την απουσία αναγνώρισης και επαγγελματικής αξιοποίησης των προσωπικών ταλέντων και ικανοτήτων, την αναποτελεσματική επικοινωνία αλλά και την ελλιπή υποστήριξη από τους προϊσταμένους ή συναδέλφους.
Προφίλ
Το Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων του φορέα Θάλπος-Ψυχική Υγεία είναι το πρώτο κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης που λειτουργεί -στο πλαίσιο του 8ου άξονα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030- στην «καρδιά» της Αθήνας για τους αυτοαπασχολούμενους και τους υπαλλήλους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίοι συχνά, έρχονται αντιμέτωποι με ειδικότερα ζητήματα, όπως υψηλότερα επίπεδα ανασφάλειας και ανάληψη συμπεριφορών υψηλότερου ρίσκου, απώλεια της ισορροπίας εργασιακής – οικογενειακής ζωής και ακόλουθο υψηλό βαθμό συγκρούσεων και χρόνιο στρες λόγω της εξαντλητικής εργασίας, της κοινωνικής απομόνωσης και των οικονομικών πιέσεων που βιώνουν.
Παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν και απαρτίζεται από ειδικούς ιατρούς εργασίας, ψυχίατρο, ψυχολόγους, κοινωνικό λειτουργό και πραγματοποιεί παρεμβάσεις σε εργαζόμενους, ομάδες εργαζομένων, εργοδότες και χώρους εργασίας.
ΑΘΗΝΑ ΠΑΣΣΙΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ «ΘΑΛΠΟΣ»
«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην Ελλάδα»
Σύμφωνα με την πρόεδρο του φορέα ψυχικής υγείας «Θάλπος» κ. Αθηνά Πάσσιου, «η στρατηγική του Κέντρου Ημέρας είναι σύμφωνη με την πολιτική και τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και έχει ως στόχο την πρόληψη, την προστασία και προαγωγή της ψυχικής υγείας στο εργασιακό περιβάλλον καθώς και την υποστήριξη των εργαζομένων με προβλήματα ψυχικής υγείας».
Οπως λέει χαρακτηριστικά η κ. Πάσσιου, «πρόκειται για πρωτοποριακή δράση και αντίληψη για τα δεδομένα της Ελλάδας, γεγονός που μαρτυρά τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει στο πεδίο της ψυχικής υγείας των εργαζομένων. Η ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας μπορεί να προσφέρει υγιή, ευτυχισμένη και δημιουργική καθημερινότητα σε όλους. Είναι σημαντική τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες. Ο φορέας Θάλπος – Ψυχική Υγεία υποστηρίζει τους ανθρώπους να χτίσουν ανθεκτικές εργασιακές κουλτούρες».
Τι είναι το Burnout…
Κοινώς σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, το οποίο είναι κυρίως συνδεδεμένο με την εργασία και προκύπτει από χρόνιο και υπερβολικό στρες. Ουσιαστικά πρόκειται για διαδικασία μακροχρόνιας συναισθηματικής, πνευματικής και σωματικής εξάντλησης, η οποία οδηγεί τους πάσχοντες στην εξουθένωση αλλά και σε συναισθήματα γεμάτα αμφιβολίες για το αν είναι ικανοί και άξιοι επαγγελματίες. Αρχικά επηρεάζει την παραγωγικότητα και την ενεργητικότητα ενώ δημιουργεί την αίσθηση στον πάσχοντα ότι δεν έχει πλέον κάτι περισσότερο να προσφέρει. Το Burnout είναι η νούμερο ένα ψυχική ασθένεια των φοιτητών.
…και τι το Mobbing
Τι ακριβώς, όμως, σημαίνει ο όρος Mobbing, που τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι πέφτουν θύματα; Είναι η κάθε καταχρηστική συμπεριφορά που εκδηλώνεται με λόγια, πράξεις, γραπτά μηνύματα και μπορεί να ζημιώσει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα του ατόμου, να θέσει σε κίνδυνο την εργασία του ή να διαταράξει το εργασιακό κλίμα.
Πρόκειται για συστηματική, μεθοδική και συνεχή (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και για μεγάλο χρονικό διάστημα) άσκηση ψυχολογικής βίας, ηθικής βίας, διαμόρφωση εχθρικού και ταπεινωτικού εργασιακού περιβάλλοντος, για την επιβολή διακριτικής μεταχείρισης και τρομοκρατίας, που προσβάλλει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια, τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα του εργαζόμενου και οδηγεί συχνά σε ολοκληρωτική εξάντληση του εργαζόμενου, προκειμένου να εξαναγκαστεί σε παραίτηση. Η ηθική παρενόχληση στον χώρο εργασίας παίρνει τη μορφή ταπεινωτικής συμπεριφοράς, άνισης μεταχείρισης, προσβολών, απομόνωσης, εξώθησης σε σφάλματα, απειλών, άσκησης ψυχολογικής βίας, ανάθεσης υπερβολικού όγκου εργασίας σε συνδυασμό με κακόβουλα σχόλια για τη δήθεν ελλιπή απόδοση, τοποθέτηση σε θέση «ψυγείο» χωρίς καθήκοντα και αντικείμενο εργασίας κ.ά.
Ειδήσεις σήμερα
Βραυρώνα: Τώρα ο πατέρας λέει ότι δεν γνώριζε ότι στη σακούλα ήταν το νεκρό βρέφος
Γιορτή της μητέρας: Το συγκλονιστικό μήνυμα της μητέρας της Ασπασίας
Η Φίνος Φιλμ δίνει ρεσιτάλ για την γιορτή της μητέρας – «Μάνα είναι μόνο μία»