Απομένουν οι νομοθετικές διευθετήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των φαρμακοποιών με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών της ΗΔΙΚΑ.
Το Υπουργείο Υγείας φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου για την αξιοποίηση του δικτύου των 10.500 φαρμακείων όλης της επικράτειας, με απώτερο στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών και την αύξηση των εμβολιασμών. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» συζητείται η θεσμοθέτηση της αποζημίωσης των φαρμακοποιών με 5 ευρώ ανά εμβόλιο, αλλά με επιβάρυνση του πολίτη.
Επιλογή
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς, τονίζει ότι όσοι δεν θέλουν να καταβάλουν το πεντάευρο για τον εμβολιασμό τους θα έχουν πάντα την επιλογή του δωρεάν εμβολιασμού σε εμβολιαστικό κέντρο.
«Το μέτρο αυτό έγινε για τη διευκόλυνση των πολιτών. Κι εμείς είμαστε εδώ για να επιλύσουμε προβλήματα. Γιατί όλος αυτός ο κόσμος είναι υποχρεωμένος να μετακινηθεί αν δεν έχει την επιλογή του φαρμακείου για να κάνει το εμβόλιο. Δηλαδή ο ηλικιωμένος θα δώσει χρήματα στο ταξί για να πάει στο εμβολιαστικό κέντρο, ενώ με 5 ευρώ θα κάνει το εμβόλιο δίπλα στο σπίτι του», σημειώνει.
Πανικός στη Χαλκίδα: Αστικό λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες - Καλά στην υγεία τους οι επιβάτες
Αντιδράσεις
Η «μετακόμιση» του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» στα φαρμακεία προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ο οποίος με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Αδωνη Γεωργιάδη, έθεσε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τόσο στο θέμα της επιβάρυνσης του πολίτη όσο και σε ζητήματα ασφάλειας στα φαρμακεία.
«Και μόνο οι προϋποθέσεις “εκπαίδευσης” προ της διενέργειας εμβολιασμών στα φαρμακεία και νομοθετικής ρύθμισης θα επιδράσουν αρνητικά, καθώς καθίσταται σαφές ότι “οι νέοι επί της σκηνής χρήζουν πρόβας” για καθήκοντα που δεν προκύπτουν από το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους και περιλαμβάνουν την εκτίμηση των ασθενών και την αντιμετώπιση τυχόν ατυχών συμβαμάτων», αναφέρει ο ΠΙΣ.
Πρωτόκολλο
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Βαλτάς, υποστηρίζει πως υπάρχει πρωτόκολλο αντιμετώπισης της πιθανότητας αλλεργικής αντίδρασης για το εμβόλιο του κορονοϊού, όπως γι’ αυτό κατά της γρίπης, το οποίο προβλέπει -μεταξύ άλλων- πως τα άτομα με ιστορικό αλλεργίας δεν θα εμβολιάζονται στα φαρμακεία.
«Το πρωτόκολλο αυτό μας υποχρεώνει να πάρουμε ιστορικό, την πίεση του πολίτη προηγουμένως, ενώ σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης εφαρμόζεται το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στα φαρμακεία και με τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Αυτό περιλαμβάνει μέχρι και ένεση αδρεναλίνης εάν χρειαστεί», σημειώνει ο Απόστολος Βαλτάς και υπογραμμίζει καταλήγοντας ότι οι φαρμακοποιοί έχουν λάβει και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση για τη διενέργεια εμβολιασμών.