Αύριο θα συνεχιστεί η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία θα έχει ξανά στο πλευρό της τον Αλέξη Κούγια και τη συνεργάτη του καθώς και τη μία εκ των τριών συνηγόρων που είχε διορίσει το δικαστήριο.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΜΟΔ, το οποίο απέρριψε νωρίτερα το αίτημα της 35χρονης να καλέσει ως μάρτυρες ειδικών γνώσεων δύο καθηγητές Γενετικής, εφόσον οι δύο επιστήμονες βρεθούν στο δικαστήριο αύριο το πρωί θα εξεταστούν ως μάρτυρες υπεράσπισης
«Εάν βρίσκονται εδώ στις 9:30 θα εξεταστούν» είπε η πρόεδρος στην κατηγορούμενη και συνέχισε: «αλλιώς θα απολογηθείτε, εκτός αν θέλετε να τηρήσετε το δικαίωμα της σιωπής».
Νωρίτερα το δικαστήριο ζήτησε να παρασταθεί ο κ. Κούγιας. Όταν η διορισμένη συνήγορος είπε πως ο ποινικολόγος έχει άλλο δικαστήριο εκτός Αθηνών, η πρόεδρος ζήτησε να προσκομιστούν γραπτές βεβαιώσεις από την γραμματεία του επαρχιακού δικαστηρίου. Τελικά την επιβεβαίωση έκανε η Έδρα, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος.
Αλέξης Κούγιας: Επανέρχεται στη δίκη Πισπιρίγκου
Με τους αυτεπαγγέλτως διορισμένους συνηγόρους της να κάθονται στα έδρανα και τον Αλέξη Κούγια να απουσιάζει, μετά την παραίτηση που δήλωσε στην προηγούμενη συνεδρίαση, η κατηγορούμενη πήρε το λόγο και διατύπωσε η ίδια το αίτημα προσκομίζοντας, μάλιστα, και τα σχετικά έγγραφα.
«Θα ήθελα να εγχειρίσω ένα έγγραφο. Ζητάω να κληθούν δυο νέοι μάρτυρες. Μου είπαν να το φέρω εγώ» ανέφερε η Ρούλα Πισπιριγκου η οποία ζήτησε από το δικαστήριο να μην απολογηθεί σήμερα, όπως είχε οριστεί, αλλά να εξεταστούν προηγουμένως δυο μάρτυρες ειδικών γνώσεων. Πρόκειται για μια ανοσιολόγο εξειδικευμένη στα αυτοάνοσα και έναν καθηγητή ιατρικής γενετικής, οι οποίοι, σύμφωνα με το αίτημα, «πιστεύουν ότι οι έρευνες για τα αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας δεν είναι επαρκείς» και ότι «δεν ήταν πλήρης ο γονιδιακός έλεγχος».
Οι νέοι μάρτυρες βρίσκονται στο επίκεντρο, όπως έκανε γνωστό η κατηγορούμενη,
μετά από πρόταση της ιατροδικαστή Ουρανίας Δημακοπούλου, που είχε καταθέσει ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων της υπεράσπισης.
«Θελουμε να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με το ιστορικό της οικογένειας, το γεγονός ότι η μητέρα πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα, αν έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις στο παιδί. Οι γενετιστές πιστεύουν ότι οι έρευνες για τα αιτία θανάτου δεν είναι επαρκείς. Δεν ήταν πλήρης ο γονιδιακός έλεγχος της Τζωρτζίνας» αναφερόταν, μεταξύ άλλων στο έγγραφο, που κατέθεσε η Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία μάλιστα ζήτησε να οριστούν διερμηνείς για την εξέταση τους.
«Το έγγραφο απευθύνεται στον κ. Κούγια που δεν είναι πια συνήγορος σας» σχολίασε η πρόεδρος ενώ μια εκ των διορισθέντων συνηγόρων διευκρίνισε πως «απευθυνόταν στον κ. Κούγια και γι’ αυτό παραιτήθηκε».
Η πρόεδρος επανήλθε και απευθυνόμενη στη συνήγορο σημείωσε πως ο λόγος παραίτησης του κ. Κούγια δεν ήταν αυτός.
Θεσσαλονίκη: Σε ψυχιατρική κλινική οδηγήθηκε ο 46χρονος που επιτέθηκε με μαχαίρι σε 24χρονο στις 40 Εκκλησιές
Μια εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, λίγο πριν την εισαγγελική πρόταση, συμπλήρωσε πως η κατάθεση των συγκεκριμένων μαρτύρων «είναι παγκόσμιου ενδιαφέροντος». «Πρόκειται για σπάνια γενετική περίπτωση και γι αυτό θα ήθελαν να εμφανιστούν να καταθέσουν παρουσία και των δυο γονιών» ανέφερε χαρακτηριστικά η συνήγορος.
«Δεν είμαστε συνέδριο αλλά ποινική δίκη» ήταν η παρατήρηση της προέδρου η οποία σημείωσε πως «η κ. Δημακοπούλου δεν είναι διάδικος αλλά μάρτυρας υπεράσπισης».
Η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος της κατηγορούμενης τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητήθηκε ο γονιδιακός έλεγχος.
«Οι μάρτυρες αυτοί έχουν κάποια γνωμοδότηση στο δικαστήριο; Έχει προκύψει στο ακροατήριο ότι δεν έχει γίνει γονιδιακός έλεγχος ή ότι είναι ελλειπης; Θυμάμαι ότι όταν εξετάστηκε σχετικός μάρτυρας η υπεράσπιση αποχώρησε και δεν εξέτασε καν τον μάρτυρα. Εμείς αμφισβήτηση γονιδιακού ελέγχου δεν είχαμε μέχρι σήμερα. Είχαμε πολλές αμφισβητήσεις , της κατηγορίας , των φαρμάκων …. αλλά όχι του γονιδιακού ελέγχου» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός και συμπλήρωσε «Δεν χρήζει περαιτέρω διευκρίνισης ο γονιδιακός έλεγχος».
Από την πλευρά του, ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, έκανε λόγο για «εμπαιγμό» και «παρακώλυση» της δίκης. «Είναι εμπαιγμός ότι έρχονται οι συνάδελφοι χωρίς καν δικογραφία και ότι αναλύει ένα τέτοιο αίτημα μόνη της η κατηγορούμενη» ανέφερε και πρόσθεσε «Παρακωλύει την απολογία της. Να απορριφθεί το αίτημα και να αρχίσει τώρα η απολογία».
Το δικαστήριο ομόφωνα απέρριψε «το αίτημα ως υποβλήθηκε» ,ωστόσο, όπως ανέφερε η πρόεδρος στην περίπτωση που είναι στο ακροατήριο κάποιος από τους μάρτυρες μπορεί να καταθέσει. Μάλιστα, η πρόεδρος επικαλέστηκε το γεγονός ότι προσκομίστηκαν εισιτήρια από τα οποία προκύπτει πως ο ένας μάρτυρας βρίσκεται ήδη στη χώρα μας.
«Το αίτημα μας ήταν για αύριο» είπε η κατηγορούμενη.
Πρόεδρος: Γιατί ήρθε σήμερα;
Πισπιρίγκου: Για να ενημερωθεί
Πρόεδρος: Μας είπατε πως είναι ενημερωμένοι…
Παίρνοντας για ακόμη μια φορά το λόγο η Ρούλα Πισπιρίγκου είπε στο δικαστήριο πως μετά από επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Κούγια εκείνος δέχτηκε να επιστρέψει στην υπεράσπιση της.
«Σε αυτό το σημείο θέλω να σας ενημερώσω ότι επιθυμώ να παύσω τις 2 από τις 3 συνηγόρους γιατί θα επανέλθει ο κ. Κούγια με τη συνεργάτιδα του» είπε η Ρούλα Πισπιριγκου εξηγώντας ότι ζήτησε από τον κ. Κούγια να επιστρέψει κι εκείνος δέχτηκε.
«Δεν έχουν έρθει σε καμία επικοινωνία με εμένα, δεν έχουν λάβει γνώση της δικογραφίας. Επικοινώνησε η αδελφή μου με τον κ. Κούγια και ρωτήσαμε αν θα επέστρεφε στην υπόθεση και είπε ναι» ανέφερε η κατηγορούμενη προσθέτοντας πως μόνο η μια εκ των συνηγόρων ήρθε σε επαφή μαζί της και αυτή επιθυμεί να διατηρήσει στην υπόθεση.
Η εισαγγελεας σημείωσε πως «είναι δικαίωμα της κατηγορούμενης να επέχει συνήγορο της επιλογής της ανεξάρτητα από το τι επέχει προηγηθεί».
Πρόεδρος: Τι θέλετε τώρα;
Ρούλα Πισπιρίγκου: Θέλω τη διακοπή της δίκης για να επανέλθουμε με τους συνηγόρους μου. Όπως κατάλαβε απορρίφθηκε το αίτημα.
Πρόεδρος: Όπως το υποβάλλατε…