Η μορφωτική ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ, Dietz Surendra, μιλάει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για τη συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με κορυφαία ιδρύματα των ΗΠΑ. Μία κοινή προσπάθεια που ξεκίνησε το 2019 και παρά τις απαγορεύσεις που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, έχει καταφέρει ήδη να επιτύχει σημαντικές συνεργασίες μεταξύ των δύο ιδρυμάτων. Και όπως όλα δείχνουν, και τα δύο μέρη προσβλέπουν στο να επεκτείνουν την κοινή τους προσπάθεια, αντλώντας τα θετικά στοιχεία από δύο εντελώς διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα.
Στις αρχές Νοεμβρίου, αυτή η πρωτοβουλία που ξεκίνησε μετ’ εμποδίων αλλά εξελίχθηκε σε μια σειρά σημαντικών συνεργασιών θα επισφραγιστεί με την έλευση στην Ελλάδα αντιπροσώπων από 30 κορυφαία αμερικανικά ιδρύματα. Μια επίσκεψη συμβολική όσο και ουσιαστική, καθώς προσφέρεται για τη ζύμωση νέων μορφών συνεργασίας.
Περισσότεροι από 70 πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί καθηγητές από τις ΗΠΑ θα επισκεφθούν για λίγες ημέρες την Ελλάδα, μια επίσκεψη που έχει αναβληθεί από τον Μάρτιο του 2020, λόγω της πανδημίας.
«Από τον Δεκέμβριο του 2019, η πρεσβεία των ΗΠΑ συνεργάστηκε με το υπουργείο Παιδείας για την ανάπτυξη αυτού του προγράμματος, που ήταν παραδοτέο από τον Στρατηγικό μας Διάλογο του 2020, και είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρέχουμε χρηματοδότηση για την αντιπροσωπεία», αναφέρει η κ. Dietz Surendra.
Harvard, Michigan, Yale, Columbia και δεκάδες άλλα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν συνεργαστεί με το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ, το ΟΠΑ, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αλλά και περιφερειακά ιδρύματα, όπως τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Η συνεργασία συνοδεύτηκε από πολλά εμπόδια, αποκλειστικά δομικής φύσεως των δύο εκπαιδευτικών συστημάτων. Τα διαφορετικό όριο σπουδών, η καταμέτρηση πιστωτικών μονάδων και σειρά τεχνικών λεπτομερειών, ώστε να συνδυαστούν «δύο διαφορετικοί κόσμοι εκπαίδευσης», ήταν μια πρόκληση για τα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια, που όμως αντιμετωπίστηκε επιτυχώς. Και προς έκπληξή μας, η κ. Surendra υποστηρίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο εκπαιδευτικών συστημάτων είναι πολύ περισσότερα από τις διαφορές τους, υπογραμμίζοντας ότι το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν πολιτική βούληση και ακαδημαϊκή θέληση και από τις δύο πλευρές.
Νεκρή μια 41χρονη που πέθανε μέσα στο αυτοκίνητό της - Πήγαινε για επίδειξη οικιακών σκευών
Η διαφύλαξη αξιών, όπως η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ισότιμη πρόσβαση, είναι, σύμφωνα με την κ. Surendra, η βάση πάνω στην οποία χτίστηκε αυτή η συνεργασία, καθώς αποτελεί άμεση προτεραιότητα και των δύο μερών.
Δύο χωρών που, όπως υποστηρίζει, έχουν θέσει στην κορυφή της ατζέντας τους την εκπαίδευση και τη διασύνδεσή τους με την οικονομική ανάπτυξη. Μια παγκόσμια πρόκληση σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, ο οποίος προσπαθεί να ακολουθήσει τις αλλαγές που επιφέρει η ανάπτυξη της τεχνολογίας στην εκπαίδευση, στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.
«Τα τελευταία χρόνια, η πρεσβεία των ΗΠΑ συνεργάστηκε στενά με την κυβέρνηση της Ελλάδας για την υποστήριξη της διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων. Οι ΗΠΑ είναι περήφανες που είναι ο νούμερο ένα εταίρος της Ελλάδας στην ακαδημαϊκή συνεργασία και η Σύνοδος Κορυφής του “Φάρου” (σ.σ.: η ονομασία που δόθηκε σε αυτήν την κοινή προσπάθεια) θα εδραιώσει περαιτέρω αυτήν την εξαιρετική συνεργασία», δηλώνει με σιγουριά η κ. Surendra.
Μία από τις πρώτες συνεργασίες που «κλείδωσαν» και παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους, πριν από την έλευση της μεγαλύτερης αντιπροσωπείας αμερικανικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, είναι η συνεργασία του ΕΚΠΑ με το Harvard σε θέματα μετανάστευσης. Φοιτητές των δύο ιδρυμάτων βρέθηκαν για λίγες ημέρες στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Λέσβο σε μία αποστολή αποτύπωσης της διαχείρισης από την Ελλάδα των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στο έδαφός της.
Η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, σε συνδυασμό με τη βιωματική μάθηση, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον κορυφαίων παγκόσμιων φορέων, όπως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και διεθνών οργανώσεων, σε μία προσομοίωση διάσωσης μεταναστών, που αποτέλεσε ένα από τα πιο δυναμικά παραδείγματα των συνεργασιών που επιχειρούν να «χτίσουν» τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα αμερικανικά ιδρύματα.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ 100 ΤΟΜΕΙΣ
Κοινά διδακτορικά προγράμματα, μεταπτυχιακά, θερινά μαθήματα, κοινή ερευνητική δραστηριότητα, ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων και σεμινάρια είναι μόνο μερικές από τις μορφές των συνεργασιών που έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μερών. Τα ελληνικά πανεπιστήμια πέτυχαν να εξασφαλίσουν συνεργασία σε πάνω από 100 τομείς, επεκτείνοντας το πλαίσιο δράσεων πέραν των ιδιαίτερα δημοφιλών στους Αμερικανούς φοιτητές ακαδημαϊκών σπουδών όπως η Φιλοσοφία, σε τρέχοντα και φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα παγκοσμίως, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση. Και προσβλέπουν στο να δώσουν «ζωή» στους όρους εξωστρέφεια και κινητικότητα φοιτητών, μέσα από τη συνεργασία τους με τα αμερικανικά ιδρύματα, των οποίων αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι δομικά του εκπαιδευτικού τους συστήματος.