ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνής διαγωνισμός: Καιρός για… αναβάθμιση της ΕΜΥ

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την εγκατάσταση νέων σταθμών και την ενίσχυση των υπηρεσιών της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) ύψους 12 εκατ. ευρώ προχωρά η Κοινωνία της Πληροφορίας, καθώς ο σημερινός εξοπλισμός θεωρείται παρωχημένος.

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την επέκταση του υπάρχοντος δικτύου Αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμών (ΑΜΣ) με 103 νέους, που θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας για τη μέτρηση, την καταγραφή και την επεξεργασία μετεωρολογικών δεδομένων σε 24ωρη βάση, αλλά και την αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου σταθμών ανώτερης ατμοσφαίρας με Αυτόματα Συστήματα Ραδιοβόλισης (ΑΣΡ). Παράλληλα, προβλέπεται η ενίσχυση του Κεντρικού Μηχανογραφικού Συστήματος της ΕΜΥ για τη συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση, ποιοτικό έλεγχο και διαχείριση των μετεωρολογικών πληροφοριών του Εθνικού Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών, καθώς και η δημιουργία υποδομής για γρήγορη και αξιόπιστη διακίνηση και διάθεση κάθε τύπου μετεωρολογικής πληροφορίας, ακολουθώντας τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα και μεθόδους επικοινωνίας.

Επιπλέον, στο έργο εντάσσεται και η παραγωγή και διάθεση μέσω Portal, διαδικτύου και τεχνολογιών επικοινωνίας (δίκτυο κινητής & σταθερής τηλεφωνίας) δεδομένων πραγματικού χρόνου (real time) από τους σταθμούς, προγνώσεις καιρού, καθώς και κλιματικών – περιβαλλοντολογικών μετεωρολογικών προϊόντων, προς κάθε ενδιαφερόμενο (επιχειρησιακούς ή ερευνητικούς φορείς, συνεργαζόμενους κρατικούς φορείς, διεθνείς Οργανισμούς καθώς και στο ευρύ κοινό κ.λπ.).

Ο εξοπλισμός που διαθέτει σήμερα η ΕΜΥ είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνολογικά παρωχημένος και σε ορισμένες περιπτώσεις ανύπαρκτος, υποβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο της υπηρεσίας και την δυνατότητά της να ανταποκριθεί στην καθημερινότητα του πολίτη, των επιχειρήσεων και των κρατικών φορέων και υπηρεσιών.

Επιπλέον, κρίσιμοι παραγωγικοί και αναπτυξιακοί τομείς, όπως η τουριστική βιομηχανία, ο τομέας της ενέργειας, οι μεταφορές και γενικά επιχειρήσεις ή πολίτες που εκτελούν δραστηριότητες σε υπαίθριους χώρους ή εξαρτώνται από τη μετεωρολογική πρόγνωση, επηρεάζονται αρνητικά στην προσπάθειά τους να παρέχουν, ανταγωνιστικά με το διεθνές περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες, και κατά συνέπεια πλήττονται οικονομικά.

Στόχος όμως του έργου με την υλοποίησή του είναι η παροχή ολοκληρωμένης, ποιοτικής και με ακρίβεια μετεωρολογικής ενημέρωσης σε όλους αυτούς τους παραγωγικούς κι αναπτυξιακούς τομείς, σε φορείς του Δημοσίου, σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και στον απλό πολίτη, με τρόπο φιλικό, μέσω του διαδικτύου ή άλλων σύγχρονων καναλιών πληροφόρησης.

Ωφελούμενοι θα είναι επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τη μετεωρολογική πληροφορία, πολίτες που έχουν ανάγκη τη γνώση της για τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων τους, κρατικοί φορείς και υπηρεσίες που έχουν ως αποστολή τους τη μετεωρολογική υποστήριξη τομέων (π.χ. αεροναυτιλία), καθώς και φορείς που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία.

Επίσης, με το έργο βελτιώνεται σημαντικά η σχέση κόστους – απόδοσης σε σύγκριση με το υφιστάμενο δίκτυο, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται σήμερα, επιφέρει υψηλό λειτουργικό κόστος για 24ωρη βάρδια, ενώ το πλήρες αυτοματοποιημένο δίκτυο που δημιουργείται με το έργο έχει πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Bροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι το Σαββατοκύριακο

Μιχάλης Μάρδας

Καιρός: Σε εξέλιξη θερμή αφρικανική «εισβολή» στην Ελλάδα – Αναλυτική πρόγνωση

Evanthia Karra

Καιρός: Σε εξέλιξη η κακοκαιρία – Τι καιρό θα κάνει μέχρι την Πρωτοχρονιά

Μιχάλης Μάρδας

Καλός ο καιρός τα Χριστούγεννα – Υψηλές θερμοκρασίες

Evanthia Karra

Αίθριος ο καιρός την Παραμονή Χριστουγέννων – Στα ίδια επίπεδα η θερμοκρασία

Evanthia Karra

Καιρός: Νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Evanthia Karra

Καιρός: Νεφώσεις και τοπικές βροχές την Παρασκευή

Evanthia Karra

Καιρός: Βροχές και θυελλώδεις άνεμοι το Σάββατο

Evanthia Karra

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Evanthia Karra