Με προσοχή αξιολογούνται από τους ειδικούς οι απαντήσεις και οι περιγραφές που έδωσε η 35χρονη αστυνομικός κατά τη διάρκεια της ψυχιατρικής της αξιολόγησης.
To MEGΑ και η εκπομπή «LiveNews» παρουσιάζει μια σειρά από χαρακτηριστικά αποσπάσματα των όσων είπε η μητέρα των 5 παιδιών, ενώπιον της ειδικής επιτροπής τριών ψυχιάτρων.
Τι είπε για τους χρόνους των αρρωστημένων γεγονότων που περιέγραψε και τι ζήτησε τόσο για την ίδια όσο κι για τον σύζυγό της.
«Αποδέχομαι την ευθύνη που μου αναλογεί για όλα. Δεν με ενδιαφέρει αν πάω φυλακή. Έχω πλήρη επίγνωση για τις νομικές συνέπειες. Καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που μου λέτε, ότι από τους ισχυρισμούς μου προκύπτουν και δικές μου ποινικές ευθύνες, αλλά δεν με ενδιαφέρει. Αν πρέπει, θέλω να πάω φυλακή».
Η 35χρονη περιέγραψε αναλυτικά την κόλαση που ζούσε για χρόνια η ίδια και τα παιδιά της και τον φόβο που όπως είπε είχε φωλιάσει μέσα της.
«Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι το καλό των παιδιών μου και η τιμωρία του συζύγου μου για όσα έχει κάνει. Ο άνθρωπος αυτός δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ για τίποτα. Πρέπει να τιμωρηθεί για όσα έχει κάνει τόσα χρόνια. Καθόμασταν στο τραπέζι και μου περιέγραφε πράξεις με τα παιδιά, για να με ξεφτιλίσει και να με κάνει να ζηλέψω. Τα παιδιά μου θα έχουν καλύτερη μοίρα αν πάνε σε ιδρύματα, από το να έμεναν στο σπίτι που ζούσαν».
Η σύζυγος του αστυνομικού που φέρεται να έχει ομολογήσει πως κακοποιούσε και εκείνη τα παιδιά μετά από απειλές και πιέσεις του συζύγου της, επανέλαβε πως η οικογένεια ήταν πάνω απ’ όλα για εκείνη και πως σιωπούσε επειδή φοβόταν τον στιγματισμό και την κατακραυγή από την κοινωνία.
«Ο σύζυγός μου, μου έλεγε: «Κανείς άλλος δεν θα σε δεχτεί». Με αποκαλούσε ”ένα τίποτα”. Μου έλεγε: ”Θα σε βγάλουν τρελή αν μιλήσεις, σου αξίζουν αυτά που παθαίνεις, άχρηστη”».
Κατά τη διάρκεια των όσων είπε επανέλαβε πως δεν την ενδιαφέρει αν θα καταλήξει και η ίδια στη φυλακή. Ήθελε να σπάσει τα δεσμά που φορούσε για χρόνια μέσα στο σπίτι της και όπως ανέφερε τώρα αισθάνεται λυτρωμένη.
Tροχαίο στην Πατρών Πύργου: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 24χρονος [βίντεο]
«Με κατηγορούσε ότι είχα εξωσυζυγική σχέση. Με παρακολουθούσε γενικά. Με ακολουθούσε με το αυτοκίνητο».
Καταστάσεις παντελώς ξένες για την ίδια όπως ανέφερε στην αρμόδια επιτροπή των ψυχιάτρων.
«Στο σπίτι που μεγάλωσα, ήμασταν γυναίκες, η μητέρα μου, εγώ και δύο αδελφές μου, αλλά ο πατέρας μου ήταν η κυρίαρχη φιγούρα. Και οι δύο γονείς μου ήταν στην αστυνομία και γι’ αυτό τέθηκε θέμα να πάω κι εγώ. Εγώ προτιμούσα τον αθλητισμό, αλλά δεν με άφησαν».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η 35χρονη περιέγραφε ψύχραιμα μια πραγματικότητα, χωρίς να χρησιμοποιεί δραματικές εκφράσεις. Δεν αρνήθηκε ενδεχόμενες δικές της ευθύνες.
Όπως μας εξηγούν ειδικοί, επιστημονικά, αν ήταν δραματικός ο τρόπος που περιέγραφε τις καταστάσεις θα ήταν πιο κοντά στο ψεύδος. Το γεγονός ότι τα ανέφερε ουδέτερα είναι υπέρ της ειλικρίνειας των καταθέσεων της.
Ερωτήσεις δέχτηκε και για τη μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του 14χρονου γιου της, που φέρεται να στηρίζει τον 45χρονο πατέρα του, από την πρώτη στιγμή.
«Άρχισα να διαπιστώνω ότι ο γιος μου γίνεται ίδιος ο πατέρας του. Δεν άντεχα άλλο να το βλέπω αυτό. Ήθελα να τον συμμορφώσω. Να μην γίνει σαν τον πατέρα του, ο οποίος δεν τιμωρήθηκε ποτέ και για τίποτα στη ζωή του. Αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισα να του κάνω μήνυση».
Η ερώτηση που την αιφνιδίασε – Το μπέρδεμα με τις ημερομηνίες της εγκυμοσύνης της
Μια από τις ερωτήσεις που δέχτηκε, έδειξε να μην την περιμένει και δεν απάντησε.
Ερώτηση: Μήπως φοβηθήκατε ότι τα παιδιά σας θα μιλήσουν και γι’ αυτό αποφασίσατε να μιλήσετε τώρα;
Η ίδια λίγο αργότερα πιθανολόγησε πως η τελευταία της εγκυμοσύνη ίσως κρύβεται πίσω από την απόφαση να λύσει τη σιωπή της.
Απάντηση: «Η εγκυμοσύνη είναι το κίνητρο; Μπορεί, τι να σας πω».
Την ίδια ώρα, υπάρχει μπέρδεμα σε σχέση με τις ημερομηνίες της εγκυμοσύνης της. Συγκεκριμένα, υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στις ημερομηνίες που λέει πως ήρθε σε επαφή με τον αστυνομικό με τη θέλησή της και στην τελευταία της εγκυμοσύνη.
Όλα αυτά την ώρα που οι μαρτυρίες και οι καταγγελίες για τα όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού που έμεναν διαδέχονται η μία την άλλη.
Λεπτομέρειες για την ψυχιατρική εξέταση της 35χρονης
-Παρόντες τρεις ψυχίατροι και μια γραμματέας
-Απαντούσε με σαφήνεια στα ερωτήματα
-Ήταν ψύχραιμη ακόμη και στις πιο δύσκολες περιγραφές
-Στις ερωτήσεις για την δική της ευθύνη και τις συνέπειες που θα επιφέρει ήταν απολύτως συνειδητοποιημένη
-«Λύγισε» μόνο μια στιγμή της όλης διαδικασίας
-Τα συμπεράσματα των τριών επιστημόνων δεν είχαν σοβαρές διαφορές
Η ψυχολόγος Νάταλι Βέλτση για την αστυνομικό
Οι εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση τρέχουν, με την 35χρονη να δηλώνει πανέτοιμη να φτάσει μέχρι τέλους. Στόχος της όπως επαναλαμβάνει είναι να αποδοθούν ευθύνες, για την καταστροφή των πέντε παιδιών της.
Συγγενείς του αστυνομικού της Βουλής
Στενό συγγενικό πρόσωπο του προφυλακισμένου αστυνομικού σε επικοινωνία που είχε με την εκπομπή του MEGA ανέφερε ότι δεν είχε καταλάβει να συμβαίνει κάτι άσχημο μέσα στη οικογένεια.
«Εμείς έχουμε 8 χρόνια να δούμε τα παιδιά. Δεν κάναμε επισκέψεις στο σπίτι, δεν ήταν τέτοιοι άνθρωποι, να καλέσουν κόσμο κτλ. Δεν είχαν πολλά – πολλά με την οικογένεια, τους συγγενείς κτλ. Ήταν απομονωμένοι. Έτσι ήθελαν», δήλωσε αρχικά ο συγγενής του προφυλακισμένου.
Και πρόσθεσε: «Και στο τηλέφωνο μιλούσαμε τυπικά. Μόνο σε γιορτές και γενέθλια των παιδιών που τους παίρναμε για τα χρόνια πολλά, ρωτούσαμε, ”τι κάνετε; πώς είναι τα παιδιά; πώς πάει το σχολείο;” και μας έλεγε συνέχεια ”όλα καλά”».
Ενώ, ερωτηθείς αν είχε υποπέσει κάτι από όλα όσα καταγγέλλονται στην αντίληψή του απάντησε:
«Δεν ξέραμε τίποτα για όλα αυτά. Έχουμε πάθει σοκ με όλα αυτά που ακούγονται, δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι έχουν γίνει αυτά και είμαστε όλοι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση».
Επαγγελματίες Υγείας και συνάδελφοι της συζύγου γνώριζαν για την κακοποίησή της
Είναι εντυπωσιακό το πόσοι άνθρωποι -αναμεσά τους επαγγελματίες υγείας και συνάδελφοί της- γνώριζαν πως η 35χρονη ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά η μοναδική μήνυση που κατατέθηκε τελικά ήταν η δική της.
«Πραγματικά δεν άντεχα άλλο τόσο καιρό και γι’ αυτό τώρα που έφυγε από το σπίτι αποφάσισα ότι είναι η ώρα να πω όλη την αλήθεια και να ανασάνω».
Από τα τέλη Ιανουαρίου του 2024, όταν εισήχθη στο Νοσοκομείο 414, όλοι οι ψυχίατροι που την εξέτασαν γνώριζαν πως μπροστά τους είχαν ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας αλλά ουδείς δεν προχώρησε σε καταγγελία, όπως ορίζει ο νόμος.
Στις 27 Ιανουαρίου, η 35χρονη ζητά να νοσηλευτεί στην ψυχιατρική κλινική.
«Επειδή δεν άντεχα άλλο την αρρωστημένη κατάσταση και τη σωματική βία, πήγα μόνη μου στο στρατιωτικό νοσοκομείο και ζήτησα από μόνη μου να εισαχθώ στο 414 και την ψυχιατρική κλινική».
Η νοσηλεία της διαρκεί ένα μήνα. Σε αυτό το διάστημα η 35χρονη αποκαλύπτει στους γιατρούς που την παρακολουθούν πως είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Είναι η ίδια περίοδος που ψηφίζεται ο νόμος που υποχρεώνει τους γιατρούς να καταγγείλουν τις υποψίες τους ότι υπάρχει κακοποίηση. Πολύ περισσότερο όταν το ίδιο το θύμα το λέει ευθέως. Οι γιατροί όμως, μένουν αδρανείς και αρκέστηκαν να περιμένουν να βρει η ίδια η 35χρονη το θάρρος να το καταγγείλει.
Η 35χρονη λοιπόν φεύγει με άδεια στις 23 Φεβρουαρίου από το νοσοκομείο, κάνει τη μήνυση για ενδοοικογενειακή βία και επιστρέφει στο 414. Οι γιατροί, που όχι μόνο δεν έχουν κινηθεί για να την βοηθήσουν ως τότε, την ενημερώνουν πως δεν μπορεί να μείνει περισσότερο στο νοσοκομείο και πως ίσως πρέπει να απευθυνθεί σε κάποια δομή φιλοξενίας.
«Στη μήνυση για ενδοοικογενειακή βία, είχα αναφέρει ότι δέρνει και τα παιδιά μας με το γκλοπ».
Τι αναφέρει το εξιτήριο της 27ης Φεβρουάριου της 35χρονης
Το εξιτήριο της στις 27 Φεβρουαρίου και υπογράφουν:
-Ο διευθυντής του νοσοκομείου,
-Ο γενικός αρχίατρος,
-Ο επισμήναγος ψυχίατρος,
-Και ο συνταγματάρχης ψυχίατρος γράφει:
«Σύσταση λήψης φαρμακευτικής αγωγής και συνέχισης τακτικής ψυχιατρικής παρακολούθησης στα τμήματα συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης για θέματα ενδοοικογενειακής βίας δήμου Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης και στο πολύκεντρο της κρατικής υπηρεσίας».
Στις 28/02 εξετάζεται από Υπαστυνόμο Ψυχίατρο της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος ενημερώθηκε και αυτός για την ενδοοικογενειακή και διέγνωσε καταθλιπτική αγχώδη διαταραχή.
«Είχα μιλήσει και στα πολυιατρεία της αστυνομίας»
Την 1η Μαρτίου κι ενώ η 35χρονη είχε λάβει ήδη εξιτήριο περνά από τριμελή επιτροπή αστυνομικών γιατρών για να της δοθεί αναρρωτική άδεια.
Σε όλους φέρεται να αναφέρει ότι απειλείται η ζωή της ενώ αντίστοιχα ενημέρωσε και τον γιατρό της αστυνομίας που ανανέωνε τις ιατρικές συνταγές της.
«Από τότε που πήρα εξιτήριο από το 414 με παρακολουθεί κανονικά ο ψυχίατρος στα πολυϊατρεία της Αστυνομίας. Η ψυχολόγος από τα Κεντρικά Ιατρεία Αθηνών που με παρακολουθεί, που ξέρει μόνο για την ενδοοικογενειακή βία, με παρακίνησε προκειμένου να μιλήσω να καταγγείλω για ό,τι μου έχει συμβεί».
Το χρονικό των νοσηλειών της αστυνομικού μέχρι τη σύλληψη του συζύγου της
-26/1/2024: Εισαγωγή στο 414 νοσοκομείο,
-23/2/2024: Μήνυση για ενδοοικογενειακή βία σε Α/Τ,
-27/2/2024: Εξιτήριο από 414 νοσοκομείο,
-02/3/2024: Με ιδιόχειρο σημείωμα σε Α/Τ ζητεί να μην διωχθεί ποινικά ο σύζυγος της αστυνομικός,
-21/4/2024: Νέο επεισόδιο, ο αστυνομικός σπάει πράγματα στο σπίτι,
-10/10/2024: Η 35χρονη πέφτει θύμα ξυλοδαρμού από τον αστυνομικό,
-18/11/2024: Νέα μήνυση για ενδοοικογενειακή βία σε A/T,
-20/11/2024: Συμπληρωματική καταγγελία για σεξουαλικά εγκλήματα,
-23/11/2024:Μήνυση κατά του γιού της για ενδοοικογενειακή βία,
-29/11/2024:Σύλληψη αστυνομικού.
Κι ενώ από την ελληνική αστυνομία την παρακινούσαν να καταγγείλει τον κακοποιητή της, εύλογα γεννάται το ερώτημα γιατί οι ίδιοι οι αστυνομικοί αυτεπαγγέλτως δεν προχωρούσαν τις διαδικασίες.
«Σύμφωνα με τον νόμο αλλά και από την ανθρώπινη ευαισθησία, πράξεις οι οποίες αντίκειται στο νόμο για την κακοποίηση των γυναικών θα πρέπει να το καταγγείλει στην αστυνομία», δήλωσε ο αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας.
Τι προβλέπει ο νόμος
Ενώ μέχρι το 2023 ήταν στην ευχέρεια του υγειονομικού να καταγγείλει ή όχι το περιστατικό βίας, από τον Φεβρουάριο του 24 με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε, έγινε υποχρεωτικό.
Κι αυτό γιατί η νέα διάταξη υποχρεώνει τους γιατρούς να ειδοποιούν τις Αρχές όταν κατά την εξέταση διαπιστώνουν ευρήματα που παραπέμπουν σε ενδοοικογενειακή βία ανεξαρτήτως με το τι δηλώνει το θύμα.
Ένας λόγος παραπάνω στην προκειμένη περίπτωση που και η ίδια η γυναίκα επιβεβαίωνε πως ήταν θύμα κακοποίησης, οι γιατροί θα έπρεπε να ενημερώσουν τις αρχές. Κάτι πάντως που δεν έκαναν ούτε όταν ήταν προαιρετικό ούτε και όταν έγινε υποχρεωτικό βάσει νόμου.
Ειδήσεις σήμερα
Χριστούγεννα με χιόνια στην Αττική; – Τα τελευταία δεδομένα για τον καιρό
Ρόδος: Άγνωστοι κρέμασαν σκυλί από δέντρο
Σεπόλια: Μαχαίρωσε 35χρονο επειδή έκανε θόρυβο κατά τη διάρκεια ερωτικής συνεύρεσης [βίντεο]