Η 24χρονη Ειρήνη εμφανίστηκε αυτοβούλως με τη δικηγόρο της στο τμήμα Ασφαλείας της Αμαλιάδας, ζητώντας να δώσει συμπληρωματική κατάθεση. Η ίδια φέρεται να ισχυρίστηκε ότι ο μόλις 15 μηνών Παναγιώτης, το βρέφος της φίλης της που πέθανε τον Αύγουστο του 2024 ενώ εκείνη ήταν μαζί του, ήταν ζωντανό όταν έφτασε στο νοσοκομείο.
Και η μητέρα του Παναγιώτη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου καθώς θεωρεί πως ο θάνατος του παιδιού της οφείλεται σε ιατρικό λάθος.
Αμαλιάδα: «Δεν έχουμε σαφή αιτία θανάτου»
Αναφερόμενος στην υπόθεση, και συγκρίνοντάς την με εκείνη της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, αναφέρει: «Υπάρχουν ομοιότητες, υπάρχουν όμως και διαφορές. Μια ομοιότητα βασική είναι ότι μιλάμε για έναν μεγάλο αριθμό παιδιών, τα οποία παιδάκια δε φεύγουν από τη ζωή χωρίς κάποια αιτία θανάτου. Μια διαφορά που έχουμε είναι ότι, και οι συνάδελφοί μου που έχουν κάνει τις ιατροδικαστικές εκθέσεις μόλις τελείωναν την έκθεση δεν ήταν σίγουροι για το ποια είναι η αιτία θανάτου».
Όπως λέει ο ίδιος: «Η καρδιακή ανακοπή δεν είναι αιτία θανάτου. Από κάτι πρέπει να έχει προέλθει αυτό. Εδώ είναι γεγονός ότι δεν έχουμε σαφή αιτία θανάτου. Σε κανένα από τα παιδιά δεν προκύπτει να έχουμε μια ξεκάθαρη αιτία θανάτου. Σε κανένα από τα παιδιά δεν υπάρχει ένα πρόβλημα στην καρδιά. Το σημαντικό εδώ είναι ότι έχουν γίνει και τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις και πάραυτα δεν έχουμε καταλήξει. Και η ίδια η κοπέλα μαζί με τη φίλη της, αν έχω καταλάβει καλά, έχουν υποβάλει μήνυση για ιατρική αμέλεια πιθανή. Άρα και οι ίδιες δεν πιστεύουν ότι το παιδί είχε κάτι».
«Πρέπει να δούμε αν υπάρχουν σαφή ευρήματα τα οποία θα έπρεπε να παραπέμψουν σε μια αιτία. Αν υπήρχε μια σαφή παθολογία, με τις ιστολογικές εξετάσεις θα είχε φανεί. Αν είχαμε μια δηλητηρίαση, με τις τοξικολογικές εξετάσεις θα είχε φανεί. Είναι ξεκάθαρο, με τις εξετάσεις που έχουμε μέχρι τώρα, δεν βρίσκουμε παθολογία, δεν βρίσκουμε δηλητηρίαση. Η ασφυξία είναι κάτι το οποίο μπορεί να εκτιμηθεί και σε αυτήν την υπόθεση. Μου κάνει εντύπωση ότι η κοπέλα που ήταν δίπλα στα παιδιά επιμένει πάρα πολύ στο οξυγόνο. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να συνεκτιμήσουμε», συμπληρώνει.
«Ενδιάμεση πνευμονίτιδα είμαι βέβαιος ότι είναι παθολογοανατομικό εύρημα. Σημαίνει μια αντίδραση των πνευμόνων σε κάτι, είτε ένα μικρόβιο είτε ένας ιός είτε ακόμα και εξωτερικοί παράγοντες, όπως ένα φάρμακο, μια ουσία. Δε σημαίνει αιτία θανάτου η πνευμονίτιδα», καταλήγει.
«Είναι παράξενο»
Από την πλευρά του, ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής Σταύρος Μπαλάσκας, αναφερόμενος στην υπόθεση λέει: «Κανείς δεν πιστεύει ότι υπάρχουν 3 και 4 συμπτώσεις μαζί. Αυτό μεταφέρθηκε και από την Αστυνομία της Πάτρας και στην εισαγγελία. Εικάζεται ότι ο πρόεδρος των Εφετών θα δώσει εντολή όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις και οι νοσοκομειακές να παραδοθούν ή να γίνουν εκ νέου. Θα γίνει ένα target group από επιστήμονες οι οποίοι θα δώσουν το νέο πόρισμα για να μην υπάρχει κάποια σκιά. Αυτήν την στιγμή κανένας άνθρωπος δεν είναι ύποπτος, δεν υπάρχει πουθενά κάποια κατηγορία».
Φωτιά τώρα σε αποθήκη στου Ρέντη
«Υπάρχουν πολλές αντιφάσεις και αναντιστοιχίες οι οποίες ερευνώνται. Όταν φύλαξε το τελευταίο παιδί της φίλης της, πήρε μια άλλη φίλη της και της είπε ότι πέθανε το παιδί. Η άλλη φίλη πήρε τη μάνα του παιδιού και είπε με πήρε τηλέφωνο η Ειρήνη και μου είπε ότι το παιδί πέθανε. Παράξενο. Αυτή πήρε τηλέφωνο την Ειρήνη και η Ειρήνη της είπε ότι το παιδί ήταν μια χαρά», συμπληρώνει.
Ειρήνη: «Πάνε να μου φορτώσουν και τον θάνατο της αδερφής μου»
Η 24χρονη σήμερα Ειρήνη Μουρτζούκου, μιλώντας στην Απογευματινή, υποστηρίζει ότι στα παιδικά της χρόνια είχε πέσει θύμα κακοποιητικής συμπεριφοράς, ενώ επιμένει πως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον θάνατο ούτε των δικών της παιδιών ούτε των παιδιών των δύο στενών φίλων και συγκατοίκων της.
«Μεγάλωσα δύσκολα, οι συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Με τους γονείς μου μετακινηθήκαμε αρκετές φορές, ζούσαμε σε συνθήκες που τις λες και άθλιες. Εγώ προσωπικά έχω κάνει λάθη στη ζωή μου, όπως όταν έφυγα πριν από λίγα χρόνια από το σπίτι μου με ένα φίλο μου για λίγες μέρες. Όμως, τα παιδιά μου τα υπεραγαπούσα και έκανα τα πάντα για αυτά», αναφέρει στην Απογευματινή η 24χρονη σήμερα Ειρήνη.
Για να προσθέσει: «Είχα περιστασιακές σχέσεις με κάποια άτομα από σχετικά νεαρή ηλικία. Έζησα και τον θάνατο της νεογέννητης αδερφής μου πριν από μια 10ετία, πάνε και αυτό να μου το χρεώσουν σήμερα. Όμως, εγώ προσπαθώ να συνεχίσω τη ζωή μου, εργάζομαι για να τα βγάλω πέρα και παλεύω να μάθω για ποιο λόγο πέθαναν τα παιδιά μου». Η ίδια υποστήριξε πως θέλει – εάν είναι εφικτό – να γίνει πάλι μητέρα.
Δημογλίδου για θανάτους βρεφών σε Αμαλιάδα: Στο προανακριτικό υλικό δεν φαίνεται εγκληματική ενέργεια – Αναμένονται τοξικολογικές εξετάσεις
Για το «θρίλερ» που καταγράφεται σε Αχαΐα και Ηλεία, με τους μυστηριώδεις θανάτους βρεφών μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου.
«Είναι πολύ λεπτή η υπόθεση και επειδή έχουν ακουστεί διάφορα στα μέσα αυτές τις μέρες, εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Αρχικά να πούμε ότι η παρουσία ενός συγκεκριμένου ατόμου στους θανάτους των παιδιών φαίνεται μόνο σε τρεις θανάτους, σε δύο θανάτους των δικών της παιδιών. Μιλάω για μια συγκεκριμένη κοπέλα η οποία έχει κάνει και δηλώσεις στα μέσα, γι’ αυτό και την αναφέρω. Όπως και στον τελευταίο θάνατο που είχαμε τον Αύγουστο του 2024, ενός ακόμη βρέφους που φαίνεται ότι υπήρχε παρουσία αυτής της γυναίκας και πάλι στον χώρο. Για δύο ακόμη θανάτους που αναφέρονται στα Μέσα δεν υπάρχει εικόνα ότι υπήρχε παρουσία της γυναίκας αυτής, τουλάχιστον προανακριτικά στο υλικό της αστυνομίας, ότι υπήρχε παρουσία της γυναίκας όταν τα παιδιά έχασαν τη ζωή τους» ανέφερε η κ. Δημογλίδου.
Ακολούθως πρόσθεσε «υπάρχουν πέντε θάνατοι οι οποίοι έχουν απασχολήσει τα Μέσα. Για τους οποίους όμως να ξεκαθαρίσω κάτι. Κάποια από αυτά τα παιδιά είτε κατέληξαν στην οικία τους, είτε διακομίστηκαν σε κάποιο νοσοκομείο και κατέληξαν στη συνέχεια στο νοσοκομείο. Και για τις πέντε αυτές περιπτώσεις η Ελληνική Αστυνομία σχημάτισε κανονικά δικογραφία συλλέγοντας προανακριτικό υλικό, βεβαιώσεις των θεραπόντων ιατρών, εφόσον υπήρχε νοσηλεία βέβαια του παιδιού στο Νοσοκομείο και του ιστορικού υγείας του παιδιού. Και για τις πέντε περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε νεκροψία νεκροτομή στα παιδιά.
»Υπάρχει δηλαδή στη δικογραφία έκθεση κανονικά του ιατροδικαστή. Εκκρεμεί μόνο το αποτέλεσμα κάποιων τοξικολογικών εξετάσεων για την τελευταία περίπτωση, για τον θάνατο του βρέφους που έγινε στις αρχές του Αυγούστου και πάλι σε αυτή την περιοχή και ουσιαστικά οι δικογραφίες έχουν διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Άρα η εισαγγελία της περιοχής έχει τους φακέλους και για τα πέντε παιδιά. Φυσικά μπορεί να εξετάσει ξανά από την αρχή μια υπόθεση, δηλαδή μπορεί να ανασυρθεί μια υπόθεση από το αρχείο και να διατάξει και άλλες ανακριτικές ενέργειες πλέον στην αστυνομία. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο και το ξεκαθαρίζω. Εμείς προσπαθούμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία ώστε να έρθουν οι απαντήσεις για τις τοξικολογικές εξετάσεις και για το τελευταίο βρέφος και να έχει πλήρη εικόνα και ο εισαγγελέας. Γνωρίζουμε ότι έχει διαταχθεί κάποια έρευνα σε πταισματοδίκη όμως και όχι στην Ελληνική Αστυνομία. Όμως, σε κάθε περίπτωση οι αρχές είναι έτοιμες να δώσουν απαντήσεις σε οποιοδήποτε ερώτημα θέσει ο αρμόδιος εισαγγελέας».
«Ουσιαστικά τα Μέσα συνδέουν τον θάνατο πέντε παιδιών με την παρουσία αυτής της γυναίκας. Προανακριτική όμως η παρουσία αυτής της γυναίκας υπάρχει μόνο σε τρεις περιπτώσεις. Τα δύο δικά της παιδιά και σε ένα παιδί ενός οικείου της προσώπου, αυτό που πρόσεχε. Ουσιαστικά μιλάμε για το τελευταίο βρέφος το οποίο βέβαια το έχει αποδεχθεί και η ίδια προανακριτικά, ότι βρισκόταν μαζί με το παιδί, έχει καταθέσει κανονικά στην αστυνομία και αυτή και η μητέρα του παιδιού.
Έχουν γίνει όλες οι προανακριτικές ενέργειες που προβλέπονται όταν ένα παιδί φεύγει ξαφνικά από τη ζωή».
Για το αν αυτή η γυναίκα πήγε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα στην Αμαλιάδα για να καταθέσει ξανά η κ. Δημογλίδου είπε «Θέλει ουσιαστικά να δώσει μια συμπληρωματική κατάθεση, επιβεβαιώνοντας όσα είχε δηλώσει και στην αρχική της κατάθεση. Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται εφόσον ένας πολίτης επιθυμεί να δώσει μια συμπληρωματική κατάθεση, πόσο μάλλον σε αυτή την περίπτωση που ο φάκελος δεν έχει κλείσει οριστικά, καθώς περιμένουμε απαντήσεις τοξικολογίας των εξετάσεων».
«Σε καμία από τις πέντε περιπτώσεις και στο προανακριτική υλικό που έχει παραδοθεί από την αστυνομία δεν φαίνεται εμπλοκή κάποιου ατόμου και δεν φαίνεται εγκληματική ενέργεια, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα» επεσήμανε η κ. Δημογλίδου.
Συμπλήρωσε ότι «υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού όταν υπάρχει κάποια καταγγελία είτε για κακοποίηση είτε για παραμέληση της εποπτείας ενός παιδιού. Το Χαμόγελο του Παιδιού ενημερώνει τον τοπικό Αστυνομικό διευθυντή άμεσα και γίνονται ενέργειες για να δούμε αν ένα παιδί κακοποιείται, υπάρχει περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, αν παραμελείται από την οικογένεια και φυσικά με τη σειρά της Αστυνομία ενημερώνει αρμόδιους φορείς, κοινωνικούς λειτουργούς, εισαγγελέα Ανηλίκων[…] Δεν γνωρίζω αν έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος της συγκεκριμένης οικογένειας. Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο όμως από το ιστορικό του παιδιού».
«Φυσικά και όταν ένα βρέφος φεύγει ξαφνικά από τη ζωή, υπάρχει πάντα η υπόνοια κάποιας εγκληματικής ενέργειας.
Όμως, όταν η ιατροδικαστική εξέταση είναι ξεκάθαρη και δεν υπάρχει εγκληματική ενέργεια, πόσο μάλλον σε κάποιες από τις πέντε περιπτώσεις που σας ανέφερα, υπήρχαν ξεκάθαρες απαντήσεις από την ιατροδικαστή ότι υπήρχαν προβλήματα υγείας σε κάποια από τα βρέφη. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση που έχασαν τη ζωή τους αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα υγείας, οπότε εκεί αποκλείει και η αστυνομία την εγκληματική ενέργεια, όταν δεν υπάρχουν και ενδείξεις ιατροδικαστικές» υπογράμμισε η Κωνσταντία Δημογλίδου.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις Νοεμβρίου: Ώρα για ταμείο – Πληρώνονται από σήμερα
Καιρός: Έντονη λιακάδα και σήμερα – Πώς θα είναι το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου;