Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Αμυνας και υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου αντικατέστησε τον πρέσβη επί τιμή, Αναστάσιο Μητσιάλη, ο οποίος παραιτήθηκε μόλις επτά μήνες μετά τον διορισμό του, καθώς υπήρξαν… αρρυθμίες στη συνεννόηση και την επικοινωνία του με την Ιερά Κοινότητα.
Ο 65χρονος Αλκιβιάδης Στεφανής είναι εγγονός ιερέα και τη διετία 2022-2023 είχε διατελέσει σύμβουλος επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Ορους στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επομένως, η επιλογή του για τη θέση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Ορους ήταν σχεδόν… μονόδρομος για την κυβέρνηση. Ο έμπειρος στρατιωτικός και πολιτικός καλείται να επουλώσει τις «πληγές» που προκάλεσε ο προκάτοχός του στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Ιερά Κοινότητα, να φέρει πιο κοντά και να ενισχύσει τους δεσμούς της ελληνικής και της αθωνικής Πολιτείας, να αποτελέσει φραγμό στον ρωσικό επεκτατισμό στο Αγιον Ορος, ενώ φιλοδοξία του είναι να λήξει, επιτέλους, το ακανθώδες θέμα με τους καταληψίες της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου. Για όλα τα παραπάνω απαιτείται δουλειά και ο Αλκιβιάδης Στεφανής ήδη βρίσκεται σε επαφές και επικοινωνία με τις ιερές μονές, αν και έχουν περάσει μόλις τρεις εβδομάδες από την ανακοίνωση του διορισμού του.
20 μοναστήρια
Οπως είναι ήδη γνωστό, το Αγιον Ορος είναι αυτόνομη και αυτοδιοικούμενη περιοχή της Ελλάδας. Η ευθύνη για τα πνευματικά ζητήματα υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας εμπίπτουν στον αντίστοιχο πολιτικό διοικητή. Σήμερα, υπάρχουν 20 μοναστήρια, 17 από τα οποία είναι ελληνικά (Μεγίστης Λαύρας, Βατοπαιδίου, Ιβήρων, Κουτλουμουσίου, Αγίου Παύλου, Διονυσίου, Ξενοφώντος, Σταυρονικήτα, Γρηγορίου, Κωνσταμονίτου, Εσφιγμένου, Δοχειαρίου, Καρακάλλου, Ξηροποτάμου, Παντοκράτορος, Σίμωνος Πέτρας, Φιλοθέου), ένα ρωσικό (Αγίου Παντελεήμονα), ένα σερβικό (Χιλανδαρίου) και ένα βουλγαρικό (Ζωγράφου). Το Αγιον Ορος διοικείται από την Ιερά Κοινότητα, ένα συμβούλιο αντιπροσώπων από τα 20 μοναστήρια με τη συμμετοχή του ελληνικού κράτους μέσω του αντιπροσώπου του στην πόλη των Καρυών, την πρωτεύουσα. Το εκτελεστικό όργανο της Ιεράς Κοινότητας είναι η τετραμελής Ιερά Επιστασία.
Η Ιερά Κοινότητα είχε «πληγωθεί» από τη θέση και τη στάση του Αναστασίου Μητσιάλη πάνω σε πολλά θέματα, και μάλιστα διέρρεε τη δυσαρέσκειά της προς όλες τις κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένου και του Μεγάρου Μαξίμου. Ομως, αυτό που έκανε το «ποτήρι να ξεχειλίσει» ήταν η στάση του πρώην (πλέον) πολιτικού διοικητή στο ζήτημα της επιχορήγησης του ελληνικού κράτους προς τα μοναστήρια του Αγίου Ορους. Κάθε χρόνο το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών, εγκρίνει ένα ποσό ως ενίσχυση προς τα μοναστήρια και ως αποζημίωση για τα μετόχια που το κράτος κατάσχεσε εντός της ελληνικής επικράτειας από το 1922 και μετά. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη ρήτρα που υπάρχει, το ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1,8 εκατ. ευρώ, αλλά κατά τη φετινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το ποσό «κλείδωσε» στο 1,3 εκατ. ευρώ. Στα μέσα Ιουλίου η Ιερά Κοινότητα έστειλε επιστολή στον Αναστάσιο Μητσιάλη, ζητώντας την παρέμβασή του για την αύξηση του ποσού και η απάντησή του φαίνεται να προκάλεσε δυσαρέσκεια στο «Περιβόλι της Παναγιάς».
—————–ΥΠΟΚΟΜΜΑΤΙ————————-
Προβληματισμός για τους Ρώσους εθνικιστές
Οι Αγιορείτες είδαν με πολύ καλό «μάτι» τον διορισμό του Αλκιβιάδη Στεφανή και την έλευσή του στο Αγιον Ορος. Την Τετάρτη 21 Αυγούστου, τον υποδέχθηκαν με όλες τις τιμές στις Καρυές και με ικανοποίηση τον άκουσαν να λέει είχε ήδη επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη. Θεώρησαν ότι η συγκεκριμένη αναφορά σχετιζόταν άμεσα με το θέμα της ετήσιας επιχορήγησης και αποτέλεσε ένα έμμεσο μήνυμα προς την Ιερά Κοινότητα πως ως νέος πολιτικός διοικητής θα ακούει και θα μεταφέρει τις θέσεις τους στην κυβέρνηση των Αθηνών, αποτελώντας συμπαραστάτη στα δίκαια -όπως θεωρούν- αιτήματά τους.
Και ενώ η εξομάλυνση των σχέσεων Καρυών-Αθηνών μπήκε σε τροχιά υλοποίησης, με τη βοήθεια και τους χειρισμούς του στρατηγού ε.α., η τρίτη προτεραιότητα που έθεσε ο νέος πολιτικός διοικητής θα είναι η πιο δύσκολη σε ό,τι αφορά την υλοποίηση και σχετίζεται έμμεσα με τη φιλοδοξία ειρήνευσης στο «μέτωπο» της Μονής Εσφιγμένου. Πέρα από την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, οι Ρώσοι εθνικιστές φέρονται να κυκλοφορούν στην αθωνική Πολιτεία. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο φέρεται να έχει εκφράσει τους προβληματισμούς του και να θεωρεί ότι υπάρχει σχέδιο από το Πατριαρχείο της Μόσχας, ώστε να αναλάβει αυτό τα ηνία στο Αγιον Ορος. Αλλωστε, μόλις πριν από δύο χρόνια και ενώ είχε προηγηθεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, κατήγγειλε ότι η κατειλημμένη μονή έχει μετατραπεί σε άντρο Ρώσων υπερεθνικιστών. Μάλιστα, παρουσίασε βίντεο όπου εμφανίζονται στην είσοδο του κατειλημμένου κτιρίου Ρώσοι εθνικιστές να κρατούν σημαία της πάλαι ποτέ Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μαζί με τον αντίστοιχο θυρεό του εθνοσήμου και την εικόνα του τσάρου.